25 °C Budapest
E-cigi: nem lesz vagy drága lesz

E-cigi: nem lesz vagy drága lesz

2016. július 15. 09:32

Magas díjakkal próbálja a kormány ellehetetleníteni az e-cigaretták hazai piacát - írja a Világgazdaság. A törvénytervezet magas díjai egyelőre a kereskedőket érintik, melyeket a termékek forgalomba hozatala előtt kell megfizetni. Mindemellett kétség sincs afelől, hogy a költségeket a végén a vásárlókra fogják áthárítani.

Milliókba is kerülhet, ha egy dohánybolt komolyan vehető kínálatot szeretne kialakítani e-cigarettákból, és még az is lehet, hogy bukja a teljes befektetett tőkét. Márkanevenként és hatáserősségenként ugyanis 475 ezer forintba kerül majd bejelenteni a termékeket az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél (OGYÉI) - olvasható a Világgazdaság által ismertetett törvénytervezetben.

A bejelentést követően 306 ezer forint lesz a változásbejelentés díja, ha bármi változik az adott terméken. Mivel a termékek gyakori változtatása jellemző az e-cigaretta piacra, ezért ennek a díjnak a gyakori megfizetésére is jó, ha számít egy trafikos.

Az egészben azonban a legkockázatosabb, hogy amennyiben az OGYÉI nem engedélyezi egy-egy termék értékesítését, a trafikos akkor sem kapja vissza a bejelentés díját. További nehezítő tényező, hogy a forgalmazás előtt 6 hónappal szükséges bejelenteni a termékek tervezett forgalmazását az OGYÉI-nél.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35