28 °C Budapest
Nagy változás jön: hamarosan mindenki így vásárolhat

Nagy változás jön: hamarosan mindenki így vásárolhat

Pénzcentrum
2016. május 18. 05:46

Autó, lakás, vagy kutya - ma már szinte mindent megoszthatunk másokkal. Rohamosan terjednek a közösségi gazdaság elvére építő vállalkozások, amelyek szépen lassan teljesen átalakítják a mindennapjainkat. De mit tartogat a jövő? Milyen hatásai lehetnek ennek hosszú távon?


A technológia gyors fejlődése alapjaiban változtatja meg az életünket, a szélessávú internet és az okos eszközök rohamos terjedése pedig lehetőséget teremtett egy új üzleti modellnek. A sharing economy - vagyis a megosztáson alapuló gazdaság még 2011-ben Párizsból indult, melynek lényege, hogy a felhasználók megosztják egymással a kihasználatlan erőforrásaikat. Magyarországon egyelőre leginkább a fővárosban használják ki a közösségi gazdaság előnyeit, sokan ugyanis még bizonytalanok ezekkel a szolgáltatásokkal kapcsolatban.

Az erre az üzleti modellre épülő Ubert, a Telkekocsit, vagy Airbnb-t talán már nem szükséges részletesen bemutatni. Azonban az autónk vagy a lakásunk megosztásán kívül ma már szinte bármint megoszthatunk, vagy kölcsönkérhetünk másoktól. Erre mutatunk, most néhány kirívó példát:

Ebéd

Ma már akár egy ebédre is felugorhatunk idegenekhez. Hiszen 2015 őszén elindult az új magyar közösségi vendéglátó rendszer, a Yummber - amellyel lehetőségünk nyílik megosztani másokkal az otthon főzött ételeinket. A legtöbben talán tudják, hogy milyen nehéz is egy főre főzni, de ez a szolgáltatás azoknak is jó lehetőséget kínál, akik már unják a gyorséttermi ételeket, de nincs idejük magukra főzni.

Körbenéztünk a honlapon, mára 990 és 1300 forint között találunk ebédeket. A fizetés persze itt is egy saját belső rendszeren keresztül történik, és természetesen az ételallergiásokra is gondoltak, keresés közben különböző szűröket is beállíthatunk.

Kutya

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy saját kutyája legyen. Szerencsére manapság egy okostelefonos alkalmazás segítségével mások kedvencét is kölcsönkérhetjük egy kis időre. Ez persze az elfoglalt gazdiknak sem rossz, hiszen például, ha elutaznak valahova, akkor olyanra bízhatják a kutyájukat, akik tényleg örömmel gondját viselik az ebnek.

Tyúk

Miért foglalnánk tyúkot? Azért, mert így kéthetente igazi és természetes tojáshoz jutatunk. Az erre létrehozott youtyuk oldalon kiválasztatjuk a számunkra legszimpatikusabb gazdát, és azt is, hogy hány tojást szeretnénk és azokat hol tudjuk átvenni. Ezek után már nem marad más hátra csak, hogy online bankkártyás fizetéssel kiegyenlítsük a tojások árát.

Használati tárgyak

A miutcank.hu az egy környéken élőket köti össze egymással. Az oldal segítségével szinte bármilyen használati eszközt (pl. létra, csavarhúzó, tortaforma) kölcsönkérhetünk szomszédainktól. Akinek akár a szaktudását is kihasználhatjuk: mi megvarrjuk a szomszéd ingét, ő pedig cserébe megbütyköli a vízvezetéket - olvasható a honlapon.

Mit tartogat a jövő?

A megosztáson alapuló gazdaság egy globális jelenség, ami alapjaiban változtatja meg a mindennapjainkat. A folyamat pedig már elkezdődött és egyre gyorsuló ütemben halad előre, ezt bizonyítja, hogy egyre több a sharing economy vállalat jelenik meg és a felhasználók is egyre többen vannak.

Magyarországon például egy év alatt közel 70 százalékkal növekedett az Airbnb közösségi szállásmegosztó házigazdáinak száma.

Míg idén januárban 8100 magyarországi lakáskiadó szerepelt a portálon, egy évvel korábban még csak 4800-an voltak az Airbnb statisztikái szerint. Ez a tendencia várhatóan folytatódni fog és egyre több termékre és szolgáltatásra terjed majd ki ez az üzleti modell.

A PwC korábbi kutatása szerint a 2020-as évek közepére a kulcsiparágakban a sharing economy cégek fogják uralni a piac közel felét

- tudta meg a Pénzcentrum Kőszegi Árpádtól, a PwC Magyaroszág menedzserétől.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ennek milyen hatásai lesznek?

A megosztáson alapuló gazdaság sokszínűségéből adódóan előnyöket és hátrányokat is hordoz magában. Az Uber nemrég felhasználóit kérdezte arról, hogy mit gondolnak milyen hatása lesz ennek az üzleti modellnek hazánkban.


A változások pozitív hatásai közé lehet sorolni, hogy a sharing economy:

  • fokozza az emberek közötti együttműködést
  • erősíti a mikrovállalkozásra való hajlandóságot
  • fokozza a fogyasztói tudatosságot és a fenntarthatóságot
  • sokaknak jelent plusz bevételi forrást
  • esetleg költségcsökkentési lehetőséget

Másrészt viszont a negatív hatások közé sorolható, hogy:

  • a hagyományos szektorokban érintetteket hátrányos helyzetbe hozhatja
  • jellegéből adódóan viszonylag instabil a rendszer
  • alulszabályozottsága miatt sok benne a biztonsági kockázat

Taxi és az Uber esete

A hagyományos piaci szereplők számára óriási kihívás a sharing economy és amennyiben nem veszik fel a versenyt, véglegesen átalakulhatnak olyan, az emberek mindennapi életére közvetlenül ható területeket, mint a közlekedés, a lakhatás, a szórakozás vagy a napi pénzügyek - tette hozzá Kőszegi Árpád.

Emiatt a hagyományos vállalatok a működésük teljes átalakítására kényszerülnek. Ilyen átalakítás lehet többek között a szolgáltatások fejlesztése vagy esetleg együttműködés a sharing economy vállalatokkal. Ezekre az újszerű vállalkozásokra azonban még a törvényhozás nincsen felkészülve, nincsen tökéletes megoldás a szabályozásukra.

Általánosságban kijelenthető, hogy a legtöbb esetben a sharing economy cégekre nincs egy átfogó megoldás, jellemzően nem is országos, hanem helyi, önkormányzati szinten próbálják a jogszabályokat az új környezethez illeszteni. A lehetséges szabályozási irányok a teljes tiltástól az állammal kötött stratégiai együttműködésekig vezető skálán világszerte sokfélék. Előremutató példaként lehet említeni Kalifornia állam és az Uber viszonyát vagy Pittsburgh, vagy akár Amszterdam és az Airbnb kapcsolatát is, ahol olyan megoldásokat sikerült kidolgozni a feleknek, ami minden érintett számára elfogadható

- egészítette ki válaszát Kőszegi Árpád.

NEKED AJÁNLJUK
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?