21 °C Budapest

Nagy változás jön: hamarosan mindenki így vásárolhat

Pénzcentrum
2016. május 18. 05:46

Autó, lakás, vagy kutya - ma már szinte mindent megoszthatunk másokkal. Rohamosan terjednek a közösségi gazdaság elvére építő vállalkozások, amelyek szépen lassan teljesen átalakítják a mindennapjainkat. De mit tartogat a jövő? Milyen hatásai lehetnek ennek hosszú távon?


A technológia gyors fejlődése alapjaiban változtatja meg az életünket, a szélessávú internet és az okos eszközök rohamos terjedése pedig lehetőséget teremtett egy új üzleti modellnek. A sharing economy - vagyis a megosztáson alapuló gazdaság még 2011-ben Párizsból indult, melynek lényege, hogy a felhasználók megosztják egymással a kihasználatlan erőforrásaikat. Magyarországon egyelőre leginkább a fővárosban használják ki a közösségi gazdaság előnyeit, sokan ugyanis még bizonytalanok ezekkel a szolgáltatásokkal kapcsolatban.

Az erre az üzleti modellre épülő Ubert, a Telkekocsit, vagy Airbnb-t talán már nem szükséges részletesen bemutatni. Azonban az autónk vagy a lakásunk megosztásán kívül ma már szinte bármint megoszthatunk, vagy kölcsönkérhetünk másoktól. Erre mutatunk, most néhány kirívó példát:

Ebéd

Ma már akár egy ebédre is felugorhatunk idegenekhez. Hiszen 2015 őszén elindult az új magyar közösségi vendéglátó rendszer, a Yummber - amellyel lehetőségünk nyílik megosztani másokkal az otthon főzött ételeinket. A legtöbben talán tudják, hogy milyen nehéz is egy főre főzni, de ez a szolgáltatás azoknak is jó lehetőséget kínál, akik már unják a gyorséttermi ételeket, de nincs idejük magukra főzni.

Körbenéztünk a honlapon, mára 990 és 1300 forint között találunk ebédeket. A fizetés persze itt is egy saját belső rendszeren keresztül történik, és természetesen az ételallergiásokra is gondoltak, keresés közben különböző szűröket is beállíthatunk.

Kutya

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy saját kutyája legyen. Szerencsére manapság egy okostelefonos alkalmazás segítségével mások kedvencét is kölcsönkérhetjük egy kis időre. Ez persze az elfoglalt gazdiknak sem rossz, hiszen például, ha elutaznak valahova, akkor olyanra bízhatják a kutyájukat, akik tényleg örömmel gondját viselik az ebnek.

Tyúk

Miért foglalnánk tyúkot? Azért, mert így kéthetente igazi és természetes tojáshoz jutatunk. Az erre létrehozott youtyuk oldalon kiválasztatjuk a számunkra legszimpatikusabb gazdát, és azt is, hogy hány tojást szeretnénk és azokat hol tudjuk átvenni. Ezek után már nem marad más hátra csak, hogy online bankkártyás fizetéssel kiegyenlítsük a tojások árát.

Használati tárgyak

A miutcank.hu az egy környéken élőket köti össze egymással. Az oldal segítségével szinte bármilyen használati eszközt (pl. létra, csavarhúzó, tortaforma) kölcsönkérhetünk szomszédainktól. Akinek akár a szaktudását is kihasználhatjuk: mi megvarrjuk a szomszéd ingét, ő pedig cserébe megbütyköli a vízvezetéket - olvasható a honlapon.

Mit tartogat a jövő?

A megosztáson alapuló gazdaság egy globális jelenség, ami alapjaiban változtatja meg a mindennapjainkat. A folyamat pedig már elkezdődött és egyre gyorsuló ütemben halad előre, ezt bizonyítja, hogy egyre több a sharing economy vállalat jelenik meg és a felhasználók is egyre többen vannak.

Magyarországon például egy év alatt közel 70 százalékkal növekedett az Airbnb közösségi szállásmegosztó házigazdáinak száma.

Míg idén januárban 8100 magyarországi lakáskiadó szerepelt a portálon, egy évvel korábban még csak 4800-an voltak az Airbnb statisztikái szerint. Ez a tendencia várhatóan folytatódni fog és egyre több termékre és szolgáltatásra terjed majd ki ez az üzleti modell.

A PwC korábbi kutatása szerint a 2020-as évek közepére a kulcsiparágakban a sharing economy cégek fogják uralni a piac közel felét

- tudta meg a Pénzcentrum Kőszegi Árpádtól, a PwC Magyaroszág menedzserétől.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ennek milyen hatásai lesznek?

A megosztáson alapuló gazdaság sokszínűségéből adódóan előnyöket és hátrányokat is hordoz magában. Az Uber nemrég felhasználóit kérdezte arról, hogy mit gondolnak milyen hatása lesz ennek az üzleti modellnek hazánkban.


A változások pozitív hatásai közé lehet sorolni, hogy a sharing economy:

  • fokozza az emberek közötti együttműködést
  • erősíti a mikrovállalkozásra való hajlandóságot
  • fokozza a fogyasztói tudatosságot és a fenntarthatóságot
  • sokaknak jelent plusz bevételi forrást
  • esetleg költségcsökkentési lehetőséget

Másrészt viszont a negatív hatások közé sorolható, hogy:

  • a hagyományos szektorokban érintetteket hátrányos helyzetbe hozhatja
  • jellegéből adódóan viszonylag instabil a rendszer
  • alulszabályozottsága miatt sok benne a biztonsági kockázat

Taxi és az Uber esete

A hagyományos piaci szereplők számára óriási kihívás a sharing economy és amennyiben nem veszik fel a versenyt, véglegesen átalakulhatnak olyan, az emberek mindennapi életére közvetlenül ható területeket, mint a közlekedés, a lakhatás, a szórakozás vagy a napi pénzügyek - tette hozzá Kőszegi Árpád.

Emiatt a hagyományos vállalatok a működésük teljes átalakítására kényszerülnek. Ilyen átalakítás lehet többek között a szolgáltatások fejlesztése vagy esetleg együttműködés a sharing economy vállalatokkal. Ezekre az újszerű vállalkozásokra azonban még a törvényhozás nincsen felkészülve, nincsen tökéletes megoldás a szabályozásukra.

Általánosságban kijelenthető, hogy a legtöbb esetben a sharing economy cégekre nincs egy átfogó megoldás, jellemzően nem is országos, hanem helyi, önkormányzati szinten próbálják a jogszabályokat az új környezethez illeszteni. A lehetséges szabályozási irányok a teljes tiltástól az állammal kötött stratégiai együttműködésekig vezető skálán világszerte sokfélék. Előremutató példaként lehet említeni Kalifornia állam és az Uber viszonyát vagy Pittsburgh, vagy akár Amszterdam és az Airbnb kapcsolatát is, ahol olyan megoldásokat sikerült kidolgozni a feleknek, ami minden érintett számára elfogadható

- egészítette ki válaszát Kőszegi Árpád.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem