31 °C Budapest
Így veszi el a lottóötös a nyertes eszét: csúnya történet

Így veszi el a lottóötös a nyertes eszét: csúnya történet

2016. május 4. 16:45

A legtöbbek álma, hogy megnyerjék a lottót, és soha többé ne legyen gondjuk a pénzre. Az esetek többségében azonban bebizonyosodik, hogy a pénz önmagában nem boldogít, sőt, akár életeket is tönkre tehet a hirtelen jött gazdagság.


Legalább egyszer mindenki eljátszik a gondolattal, hogy milyen lehet megnyerni a lottó főnyereményét. A hirtelen jött milliók azonban képesek teljesen megváltoztatni egy ember életét, sok esetben egyáltalán nem pozitív irányba.

Ha valaki 148 millió fontot (átszámítva 58 milliárd 460 millió forintot) nyer, könnyen gondolhatjuk, hogy - egy egész életre - minden baja megoldódott. Az angol Gillian Bayford esetében azonban semmi sem áll távolabb az igazságtól. A 43 éves nő életét megkeserítette a hirtelen jött szerencse, ami miatt a családjától is eltávolodott.

A volt egészségügyi asszisztens az akkori férjével nyerte meg a hatalmas összeget, a nyereményt követően azonban 15 hónap múlva véget ért a kilenc évig tartó házasságuk. Azóta pedig nem csak a férjével, hanem a közeli hozzátartozóival is megromlott a kapcsolata, és kibékíthetetlen szakadék lett köztük. Állítása szerint a "mohó" szülei a nyereménynek közel felét, 20 millió fontot vettek el tőle, majd kitagadták őt. Ugyanakkor még mindig elvárják, hogy szükség esetén támogassa őket anyagilag. A bátyja több luxusautót birtokol, és annyira megszokták ezt a fényűző életmódot, hogy az apja már nem is hajlandó turistaosztályon utazni.

A család azonban cáfol, szerintük a hatalmas vagyon teljesen megváltoztatta a lányukat, aki kifordult magából. A házassága azért ment tönkre, mert viszonya volt egy másik férfival, akivel azóta már el is jegyezték egymást. Ráadásul a lányuk megtagadta tőlük, hogy láthassák az unokákat, így már évek óta nem tudtak találkozni velük. A nő apja azt állítja, hogy a lánya egész élete tele van hazugságokkal, voltaképpen az egész kitaláció. A bátyja pedig tagadta, hogy lottónyertes testvére valaha is segített volna nekik abban, hogy minden adósságukat törleszteni tudják.

Nem ez az egyetlen ilyen eset

Nem ez az egyetlen történet, ami bizonyítja, hogy a lottónyertesek élete nem egyszerű. Michael Carroll például 2002-ben lett hirtelen milliomos, de nem sokáig tartott az öröm, ugyanis az egész nyereményt elszórta szórakozásra, utazásra, alkoholra és drogokra. Ez utóbbiért két évig börtönben is ült, jelenleg pedig egy kekszgyárban dolgozik. Callie Rogers, Nagy-Britannia legfiatalabb nyertese a hatalmas nyereményt, és az értelmetlen költekezéseket követően megpróbált öngyilkos lenni, mert nem tudta elviselni az ezzel járó stresszt. Volt, akinek a hirtelen jött milliók egy régóta tartó házasság, vagy barátság végét okozták, míg másoknak Gillianhez hasonlóan a családjukkal romlott meg a viszonya.

Magyar példa is van

Magyarországon Andraschek László volt az első, aki névvel és arccal vállalta, hogy lottónyertes lett. A férfi 2013 márciusában nyert 638 millió forintot a Skandináv lottón. Korábban szövettani asszisztensként dolgozó feleségével szegénységben élt az önkormányzattól bérelt lakásban. Nem tudták fizetni a svájci frank alapú hitelüket, az utóbbi években felhalmozott 300 ezer forint rezsidíjtartozás miatt pedig 2013 áprilisában már a kilakoltatásra vártak, amikor megnyerték a lottónyereményt.

Hamar belátták azonban, hogy a lottónyeremény tulajdonosaiként régi környezetük már más emberként tekint rájuk. Több ismerős becsöngetett, hívták őket telefonon, írtak nekik az interneten, sőt, kaptak fenyegetéseket is. Nemcsak ismerősök, de ismeretlenek is felkutatták őket, jöttek még az ország másik végéből is, könyörögtek, hogy fizessék ki nekik a devizahitelüket. Odáig fajult a helyzet, hogy átmeneti időre testőr nélkül nem mertek kilépni az utcára. Emellett a lottómilliomosnak alkoholproblémái is vannak, összetörte a nyereményből vett autóját és a brókercsődön is több millió forintot bukott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mit mond a szakember?

Sokan azt gondolják, csak pénz kell ahhoz, hogy boldogok legyen. Akkor kerül minden a helyére az életükben, akkor dőlhetnek hátra, ha megvan a nagy ház, az új autó, a drága holmik. A fenti példák is jól mutatják, hogy nem feltétlenül csak erre van szükség a jólétünkhöz.

Pszichológusok, szociológusok, boldogságkutatók és pénzügyi szakemberek egyaránt régóta tanulmányozzák, milyen hatással lehet valakire a váratlan gazdagság. Az interneten számos esetleírást találhatunk, ezek általában pontosan arra világítanak rá, hogy a hiába a vagyon, végeredményben egyáltalán nem hoz boldogságot. A szakemberek azon a véleményen vannak, hogy a hirtelen jött gazdagság nemhogy nem teszi boldoggá azt, akinek az ölébe hullik, hanem éppen hogy tönkreteszi az életét.

Magyarországon a külföldi példákkal ellentétben legtöbb esetben nem lát napvilágot, ki viszi haza a lottóötöst. Az pedig, hogy valaki bujkálni kényszerül, csak nehezebben feldolgozhatóvá teszi ezt a lelkileg is megterhelő helyzetet. Az amerikai felmérések azt mutatják, hogy a lottónyertesek többségénél alig telt el egy év, és az érintettek már semmivel sem érezték magukat boldogabbnak és szerencsésebbnek, mint a nyeremény előtt, sőt, olyan is akadt, aki boldogtalanabb lett, mert már nem lelte kedvét azokban az egyszerű tevékenységekben (egy jó vacsora, barátok, tévézés, kert stb.), amelyek addig örömet szereztek neki.

Amellett, hogy a lottónyertesnek meg kell küzdenie ezekkel a lelki nehézségekkel, bármily meglepő, de pénzügyileg sem lesz könnyű helyzetben. Ha valaki megszokta, hogy rendszeresen érkező jövedelemből él, általában képtelen előrelátón beosztani az egyszeri nagy összeget.

Mihez kezdhetnénk a pénzzel?

Ilyen hatalmas pénz esetén a bankoknál egyértelműen privátbanki szolgáltatáshoz juthat a nyertes, még akkor is, ha az összeget több helyre utaltatja. A privátbanki szolgáltatások során egyébként széleskörű befektetéseket kínálnak nekünk a személyes privátbankárok, így extra hozamhoz juthatunk. Szakemberek szerint sokat segíthet, ha megtanulunk jól gazdálkodni a nyereménnyel, okosan költjük és befektetünk.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?