2 °C Budapest
Lázadnak a dolgozók: nem mindenki örül a vasárnapi nyitásnak

Lázadnak a dolgozók: nem mindenki örül a vasárnapi nyitásnak

2016. április 12. 16:02

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) egyetértésével, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) kezdeményezi a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) azonnali összehívását a vasárnapi boltzár feloldásával kapcsolatos törvények megalkotása után kialakult helyzet rendezése miatt - olvasható a MASZSZ közleményében.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Országgyűlés ma visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást és módosította a jelenleg hatályos munka törvénykönyvét, mindenféle egyeztetés nélkül.

A biztonságos, a színvonalas lakossági ellátás, a munkavállalók érdekében a szervezetek elengedhetetlennek tartják, hogy a következő témákban a Kormány azonnal hívja össze a szakma képviselőit, valamint a VKF-et:

  • a vasárnapi munkavégzéssel kapcsolatos pótlékok rendezése,
  • a munkaerő beosztással kapcsolatos szabályok egyeztetése érdekében.

A közleményben arra is felhívják a figyelmet, hogy a kereskedelemben dolgozók jelenlegi létszámával, a vasárnapokra érvényes 50 százalékos pótlékok, illetve a munkaidő beosztási szabályokkal csak a dolgozók jelentős hátrányára valósítható meg a vasárnapi nyitva tartás. Több terhet nem lehet ráróni a kereskedelmi dolgozókra. Ezért a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma azonnali összehívását indítványozzák.

A KASZ közleményében pedig azt írja, hogy a munkavállalói oldal fel van háborodva, és értetlenül áll a történtek előtt. A szakmában ugyanis már most hatalmas a munkaerőhiány, véleményük szerint már hat napra is nehéz tisztességes törvényes beosztást készíteni. Úgy vélik, ha már mindenképpen dolgozniuk kell, akkor ez történjen emberhez méltó körülmények között.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?