2 °C Budapest

Lázadnak a dolgozók: nem mindenki örül a vasárnapi nyitásnak

2016. április 12. 16:02

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) egyetértésével, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) kezdeményezi a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) azonnali összehívását a vasárnapi boltzár feloldásával kapcsolatos törvények megalkotása után kialakult helyzet rendezése miatt - olvasható a MASZSZ közleményében.

Az Országgyűlés ma visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást és módosította a jelenleg hatályos munka törvénykönyvét, mindenféle egyeztetés nélkül.

A biztonságos, a színvonalas lakossági ellátás, a munkavállalók érdekében a szervezetek elengedhetetlennek tartják, hogy a következő témákban a Kormány azonnal hívja össze a szakma képviselőit, valamint a VKF-et:

  • a vasárnapi munkavégzéssel kapcsolatos pótlékok rendezése,
  • a munkaerő beosztással kapcsolatos szabályok egyeztetése érdekében.

A közleményben arra is felhívják a figyelmet, hogy a kereskedelemben dolgozók jelenlegi létszámával, a vasárnapokra érvényes 50 százalékos pótlékok, illetve a munkaidő beosztási szabályokkal csak a dolgozók jelentős hátrányára valósítható meg a vasárnapi nyitva tartás. Több terhet nem lehet ráróni a kereskedelmi dolgozókra. Ezért a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma azonnali összehívását indítványozzák.

A KASZ közleményében pedig azt írja, hogy a munkavállalói oldal fel van háborodva, és értetlenül áll a történtek előtt. A szakmában ugyanis már most hatalmas a munkaerőhiány, véleményük szerint már hat napra is nehéz tisztességes törvényes beosztást készíteni. Úgy vélik, ha már mindenképpen dolgozniuk kell, akkor ez történjen emberhez méltó körülmények között.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?