12 °C Budapest

Erre egy lottónyertes sem gondol: az is lehúz, akire nem is számítasz

Pénzcentrum
2016. március 4. 11:30

Ismét kiemelkedő összegért játszhatunk az eheti Eurojackpot sorsoláson, a várható főnyeremény 40 millió euró, vagyis több mint 12 milliárd forint. Amennyiben elviszik a nyereményt, az felkerülhet a legnagyobb megnyert összegek toplistájára. Mivel a nyeremények bruttó összegként vannak megadva, ezért az állam lenyeli a nyeremény egy részét.

Kiugró nyereményért játszhatunk az eheti Eurojackpot sorsoláson, a várható főnyeremény ugyanis 40 millió euró, vagyis több mint 12 milliárd forint. Magyarországon egyébként 2014 októbere óta játszhatunk az európai szuperlottón, a mostani várható főnyeremény az azóta elvitt főnyeremények között a tízedik helyen áll. Ha most nem nyeri meg senki a 40 millió eurót, akkor a halmozódásnak köszönhetően szinte biztosan előrébb lép ebben a rangsorban a megnyerhető összeg.

Meddig halmozódhat az összeg?

A magyar szervezésű lottójátékoknál a nyeremények legfeljebb 52 héten keresztül halmozódhatnak, de más a szabályozás az Eurojackpotnál. Itt ugyanis 10 millió euróról indul a halmozódás és amikor eléri a 90 millió eurót (kb. 28 milliárd forint), akkor az 5+2-es találat helyett az 5+1-es nyereményosztály várható összegeit gyarapítja a szétosztott összeg.

Egyébként erre is volt példa, ráadásul nem is olyan régen: tavaly májusban érte el a felső határt az Eurojackpot várható főnyereménye, amelyet végül május 15-én vittek el egy Csehországban feladott szelvénnyel.

Érdekes egyébként, hogy a TOP 10 főnyeremény szelvényeit jellemzően Németországban adták fel a nyertesek.

Mennyit kell adózni a nyereményből?

A felső nyereményosztályokban a megnyert pénzt bruttó összegként tüntetik fel, vagyis ezeknél a nyeremény után még adót is kell fizetni.

Ez országonként eltérhet, hazánkban a 15 százalékos személyi jövedelemadó terheli a nyereményt.

Ez azt jelenti, hogy a 40 millió eurós nyeremény után 6 millió euró adót kell megfizetni, ami közel 2 milliárd forintnak felel meg. Ennek köszönhetően "csupán" 34 millió euró (kb. 10,5 milliárd forint) ütheti a markunkat, ha az összes számot eltaláljuk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nyeremények után fizetendő személyi jövedelemadót a Szerencsejáték Zrt. a nyertes helyett bevallja és megfizeti az adóhatóság felé. A nyertes a nettó nyereményértéket kapja kézhez

 - mondta a Pénzcentrum kérdésére a Szerencsejáték Zrt. Ez azt jelenti, hogy nekünk már nem kell bíbelődni az adófizetéssel, hanem a nettó összeget kapjuk meg.

Miben különbözik a felső két nyereményosztály a többitől?

Az Eurojackpotnál a felső, két nyereményosztály megnyerhető összegeit bruttó, eurós összegben adják meg, míg a többi esetben nettósított, forintban feltüntetett összegeket látunk. Ezzel kapcsolatban is megkerestük a Szerencsejátékot és kérdésünkre az alábbi választ adták:

A Szerencsejáték Zrt. a sorsolás után az 5+2 és az 5+1 találatokért járó nyereményösszegek esetén is a bruttó, vagyis még a nem adózott összeget teszi közzé. A kifizetésükre viszont a személyi jövedelemadó levonása után kerül sor, euróban. Ezért az első két nyerőosztály nyereményeinek esetében a kifizetett összeg pontosan az személyi jövedelemadóval lesz kevesebb.


A többi nyerőosztálynál is adóköteles a nyeremény, azonban az összegek meghatározása már nettó értéken történik, ráadásul forintra átszámolt összegben. Emiatt a nyertesek már a ténylegesen megkapott pénzt láthatják a Szerencsejáték Zrt. honlapján és a lottózókban.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső EUROJACKPOT aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem