34 °C Budapest
Erre egy lottónyertes sem gondol: az is lehúz, akire nem is számítasz

Erre egy lottónyertes sem gondol: az is lehúz, akire nem is számítasz

Pénzcentrum
2016. március 4. 11:30

Ismét kiemelkedő összegért játszhatunk az eheti Eurojackpot sorsoláson, a várható főnyeremény 40 millió euró, vagyis több mint 12 milliárd forint. Amennyiben elviszik a nyereményt, az felkerülhet a legnagyobb megnyert összegek toplistájára. Mivel a nyeremények bruttó összegként vannak megadva, ezért az állam lenyeli a nyeremény egy részét.

Kiugró nyereményért játszhatunk az eheti Eurojackpot sorsoláson, a várható főnyeremény ugyanis 40 millió euró, vagyis több mint 12 milliárd forint. Magyarországon egyébként 2014 októbere óta játszhatunk az európai szuperlottón, a mostani várható főnyeremény az azóta elvitt főnyeremények között a tízedik helyen áll. Ha most nem nyeri meg senki a 40 millió eurót, akkor a halmozódásnak köszönhetően szinte biztosan előrébb lép ebben a rangsorban a megnyerhető összeg.

Meddig halmozódhat az összeg?

A magyar szervezésű lottójátékoknál a nyeremények legfeljebb 52 héten keresztül halmozódhatnak, de más a szabályozás az Eurojackpotnál. Itt ugyanis 10 millió euróról indul a halmozódás és amikor eléri a 90 millió eurót (kb. 28 milliárd forint), akkor az 5+2-es találat helyett az 5+1-es nyereményosztály várható összegeit gyarapítja a szétosztott összeg.

Egyébként erre is volt példa, ráadásul nem is olyan régen: tavaly májusban érte el a felső határt az Eurojackpot várható főnyereménye, amelyet végül május 15-én vittek el egy Csehországban feladott szelvénnyel.

Érdekes egyébként, hogy a TOP 10 főnyeremény szelvényeit jellemzően Németországban adták fel a nyertesek.

Mennyit kell adózni a nyereményből?

A felső nyereményosztályokban a megnyert pénzt bruttó összegként tüntetik fel, vagyis ezeknél a nyeremény után még adót is kell fizetni.

Ez országonként eltérhet, hazánkban a 15 százalékos személyi jövedelemadó terheli a nyereményt.

Ez azt jelenti, hogy a 40 millió eurós nyeremény után 6 millió euró adót kell megfizetni, ami közel 2 milliárd forintnak felel meg. Ennek köszönhetően "csupán" 34 millió euró (kb. 10,5 milliárd forint) ütheti a markunkat, ha az összes számot eltaláljuk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A nyeremények után fizetendő személyi jövedelemadót a Szerencsejáték Zrt. a nyertes helyett bevallja és megfizeti az adóhatóság felé. A nyertes a nettó nyereményértéket kapja kézhez

 - mondta a Pénzcentrum kérdésére a Szerencsejáték Zrt. Ez azt jelenti, hogy nekünk már nem kell bíbelődni az adófizetéssel, hanem a nettó összeget kapjuk meg.

Miben különbözik a felső két nyereményosztály a többitől?

Az Eurojackpotnál a felső, két nyereményosztály megnyerhető összegeit bruttó, eurós összegben adják meg, míg a többi esetben nettósított, forintban feltüntetett összegeket látunk. Ezzel kapcsolatban is megkerestük a Szerencsejátékot és kérdésünkre az alábbi választ adták:

A Szerencsejáték Zrt. a sorsolás után az 5+2 és az 5+1 találatokért járó nyereményösszegek esetén is a bruttó, vagyis még a nem adózott összeget teszi közzé. A kifizetésükre viszont a személyi jövedelemadó levonása után kerül sor, euróban. Ezért az első két nyerőosztály nyereményeinek esetében a kifizetett összeg pontosan az személyi jövedelemadóval lesz kevesebb.


A többi nyerőosztálynál is adóköteles a nyeremény, azonban az összegek meghatározása már nettó értéken történik, ráadásul forintra átszámolt összegben. Emiatt a nyertesek már a ténylegesen megkapott pénzt láthatják a Szerencsejáték Zrt. honlapján és a lottózókban.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső EUROJACKPOT aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?