Új kártyás rendszer jön a cafeteriapiacon

Új kártyás rendszer jön a cafeteriapiacon

2016. január 26. 13:03

Január 24. vasárnap éjféltől sehol sem használhatjuk az Első Magyar Cafetéria (EMC) Kft. által kibocsátott kártyákat, egy szerződéses partnerük szerint a cégnek elszámolási nehézségei támadtak - írja az Index.

A 2011-ben létrehozott EMC ugyan a cafeteriapiac kis szereplőjének számított, megszűnése mégis különös annak fényében, hogy mostanáig folyamatos terjeszkedésükről lehetett olvasni, és fő partnerük a biztos piacnak tűnő Honvédelmi Minisztérium volt. Az EMC helyét a frissen alapított Erzsébet-utalvány Plusz Kft. veszi át, ami újabb adalék a fenekestül felforgatott magyar cafeteriapiac történetéhez.

A kormány 2012-ben döntött a cafeteriarendszer teljes átalakításáról Magyarországon. Ekkor egy határozott lépéssel úgy módosítottak törvényt, hogy az Erzsébet-utalványok illetve SZÉP-kártyák után csak 31 százalékos adót kelljen fizetnie a munkáltatóknak, míg a többi piaci szereplő utalványai után 51 százalékot. Ezzel gyakorlatilag ki is végezték a korábbi nagy szereplőket, a Le Chéque Déjeuner-t, a Sodexo Passt és a Ticket Restaurantot forgalmazó Edenredet, hiszen többé senkinek nem érte meg velük szerződni.

Az LCD azóta már be is zárta a boltot itthon, a másik két nagy cég pedig kivárásra játszik: bepanaszolták a kormányt az EU-nál, így Magyarország ellen kötelezettségszegési eljárás indult Erzsébet jogellenes helyzetbe hozásáért. Ítélet még nem született az ügyben, de már ősszel arról lehetett olvasni, hogy a Yves Bot, az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint a magyar intézkedés ütközik az uniós alapjogokkal, így sok jóra nem számíthat a kormány.

Az három nagy francia utalványoscégen voltak még kisebb szereplők is a magyar piacon: egyrészt a nagy üzletláncok saját utalványokat is kibocsátottak, másrészt jelen volt a Pannon Ticket, a Puebla, a postai dolgozókra építő Posta Paletta és a honvédséggel szerződő Első Magyar Cafeteria. Ezek közül a Posta saját utalványa továbbra is vígan elvan, a Puebla honlapja szerint elméletileg még létezik, de a felhasználók arra panaszkodnak, alig fogadják már el valahol, a Pannon Tikett felszámolás alatt, az Első Magyar Cafetéria pedig honlapjának tájékoztatása szerint vasárnap éjféllel megszűnt.

A kisebb cégek közül a Postáét és a Honvédelmi Minisztériumhoz kötődő EMC-t 2011-ben alapították. A Posta Paletta tavaly 572 milliós, az EMC pedig 119 milliós árbevétellel működött. Az EMC-t az a Páris György vezeti, akinek számos más cége van, többek között a Metapay-rendszerért is ő a szabadította rá a magyar fesztiválokra. Az EMC abban különbözött a többi, utalványos rendszerű cafetériától, hogy nem papírra, hanem a SZÉP-kártyához hasonlóan kártyára kapták a kedvezményezettek a pénzt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Most viszont vége: január 24. éjféltől az EMC-kártyákat nem fogadják el sehol, az ügyfelek egyenlegét egy az egyben jóváírják az új Erzsébet Plusz-kártyákon.

Az okokkal kapcsolatban kerestük a korábbi nagyobb szerződéses elfogadópartnereket, az Auchantól megtudtuk, hogy a “kibocsájtó elszámolási nehézségei" miatt nem áll módjukban tovább elfogadni a kártyát.

Az elszámolási nehézségek háttérben leginkább az állhat, hogy a HM nem újított velük szerződést: a Minisztérium a korábban jól fekvő vállalkozás helyett az Erzsébet-rendszer új, kártyás ágának biztosít terepet idéntől. Arról egyelőre nincs információ, mely intézmények tervezik még bevezetni az új kártyát, de hosszabb távon vélhetően nem a honvédelem lesz az egyetlen ügyfelük. A Honvédelmi Minisztériumot kerestük az EMC-s kártyák ügyében, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Más kérdés, hogy mi lesz, ha megszületik a végső uniós ítélet a cafeteriarendszerről: ha tényleg jogsértőnek ítéli a bíróság, és a kormány visszavonulót fúj - ahogyan azt például a pálinkafőzés esetében is tette hasonló okokból -, az megint teljesen átrendezheti a piacot.

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?