Új kártyás rendszer jön a cafeteriapiacon

Új kártyás rendszer jön a cafeteriapiacon

2016. január 26. 13:03

Január 24. vasárnap éjféltől sehol sem használhatjuk az Első Magyar Cafetéria (EMC) Kft. által kibocsátott kártyákat, egy szerződéses partnerük szerint a cégnek elszámolási nehézségei támadtak - írja az Index.

A 2011-ben létrehozott EMC ugyan a cafeteriapiac kis szereplőjének számított, megszűnése mégis különös annak fényében, hogy mostanáig folyamatos terjeszkedésükről lehetett olvasni, és fő partnerük a biztos piacnak tűnő Honvédelmi Minisztérium volt. Az EMC helyét a frissen alapított Erzsébet-utalvány Plusz Kft. veszi át, ami újabb adalék a fenekestül felforgatott magyar cafeteriapiac történetéhez.

A kormány 2012-ben döntött a cafeteriarendszer teljes átalakításáról Magyarországon. Ekkor egy határozott lépéssel úgy módosítottak törvényt, hogy az Erzsébet-utalványok illetve SZÉP-kártyák után csak 31 százalékos adót kelljen fizetnie a munkáltatóknak, míg a többi piaci szereplő utalványai után 51 százalékot. Ezzel gyakorlatilag ki is végezték a korábbi nagy szereplőket, a Le Chéque Déjeuner-t, a Sodexo Passt és a Ticket Restaurantot forgalmazó Edenredet, hiszen többé senkinek nem érte meg velük szerződni.

Az LCD azóta már be is zárta a boltot itthon, a másik két nagy cég pedig kivárásra játszik: bepanaszolták a kormányt az EU-nál, így Magyarország ellen kötelezettségszegési eljárás indult Erzsébet jogellenes helyzetbe hozásáért. Ítélet még nem született az ügyben, de már ősszel arról lehetett olvasni, hogy a Yves Bot, az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint a magyar intézkedés ütközik az uniós alapjogokkal, így sok jóra nem számíthat a kormány.

Az három nagy francia utalványoscégen voltak még kisebb szereplők is a magyar piacon: egyrészt a nagy üzletláncok saját utalványokat is kibocsátottak, másrészt jelen volt a Pannon Ticket, a Puebla, a postai dolgozókra építő Posta Paletta és a honvédséggel szerződő Első Magyar Cafeteria. Ezek közül a Posta saját utalványa továbbra is vígan elvan, a Puebla honlapja szerint elméletileg még létezik, de a felhasználók arra panaszkodnak, alig fogadják már el valahol, a Pannon Tikett felszámolás alatt, az Első Magyar Cafetéria pedig honlapjának tájékoztatása szerint vasárnap éjféllel megszűnt.

A kisebb cégek közül a Postáét és a Honvédelmi Minisztériumhoz kötődő EMC-t 2011-ben alapították. A Posta Paletta tavaly 572 milliós, az EMC pedig 119 milliós árbevétellel működött. Az EMC-t az a Páris György vezeti, akinek számos más cége van, többek között a Metapay-rendszerért is ő a szabadította rá a magyar fesztiválokra. Az EMC abban különbözött a többi, utalványos rendszerű cafetériától, hogy nem papírra, hanem a SZÉP-kártyához hasonlóan kártyára kapták a kedvezményezettek a pénzt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Most viszont vége: január 24. éjféltől az EMC-kártyákat nem fogadják el sehol, az ügyfelek egyenlegét egy az egyben jóváírják az új Erzsébet Plusz-kártyákon.

Az okokkal kapcsolatban kerestük a korábbi nagyobb szerződéses elfogadópartnereket, az Auchantól megtudtuk, hogy a “kibocsájtó elszámolási nehézségei" miatt nem áll módjukban tovább elfogadni a kártyát.

Az elszámolási nehézségek háttérben leginkább az állhat, hogy a HM nem újított velük szerződést: a Minisztérium a korábban jól fekvő vállalkozás helyett az Erzsébet-rendszer új, kártyás ágának biztosít terepet idéntől. Arról egyelőre nincs információ, mely intézmények tervezik még bevezetni az új kártyát, de hosszabb távon vélhetően nem a honvédelem lesz az egyetlen ügyfelük. A Honvédelmi Minisztériumot kerestük az EMC-s kártyák ügyében, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Más kérdés, hogy mi lesz, ha megszületik a végső uniós ítélet a cafeteriarendszerről: ha tényleg jogsértőnek ítéli a bíróság, és a kormány visszavonulót fúj - ahogyan azt például a pálinkafőzés esetében is tette hasonló okokból -, az megint teljesen átrendezheti a piacot.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?