Kész, vége! Pár éven belül eltűnhet a pálinka a hazai boltok polcairól
A „milyen helyzetben van a magyar pálinkatermelés és fogyasztás?” kérdésre Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke lakonikus választ ad: „katasztrofális”.
A „milyen helyzetben van a magyar pálinkatermelés és fogyasztás?” kérdésre Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke lakonikus választ ad: „katasztrofális”.
Évente legfeljebb 86 liter párlat állítható elő magánfőzőként jövedékiadó-mentesen.
Pálinkaversenyen jártunk, ahol nemcsak interjúztunk, de részt is vettünk a médiazsűri munkájában. De hogyan kóstolnak a profik? Ki lehet a profi zsűriben? Mitől jó a pálinka?
Új, különleges 69%-os alkoholtartalmú pálinka jelent meg a piacon, amelyet Czapp József ötlete alapján készítettek.
A tételre licitálni, valamint a regisztrációról és további információkról tájékozódni a NAV árverési oldalán lehet.
Rejtekhelyül szolgáló épületek közül volt, amely legálisan pálinkafőzdeként üzemelt, más vállalkozás viszont hivatalosan kutyapanzióként működött.
Szeptemberben érik a körte, melynek a pálinkán kívül számos feldolgozási módja van.
Költségeik emelkedésével küzdenek a kereskedelmi pálinkafőzdék, ráadásul ellenőrzés híján a zugfőzdék zavarják a legális piacot.
Az infláció várhatóan jövőre sem fog megállni, így szinte biztos, hogy ez visszavetheti a hazai pálinkafőzési kedvet is. A minőségi párlatok esetében még 30-40%-os áremelkedés sem elképzelhetetlen – közölte Gazdag Attila, a Pannónia Pálinka Kultúra Egyesület alapító-elnöke.
Egyre több pálinkafőző próbálkozik kisebb-nagyobb sikerrel ginfőzéssel hazánkban, számuk mára megközelíti a negyvenet. Győr-Moson-Sopron megyében is számos főzde készít saját recept alapján házi gint. Nem csoda, hiszen az elmúlt öt évben 20 százalékos felfutás volt, és még további tíz évet jósolnak neki - írta a Kisalföld.
Az idei Nemzeti Pálinkakiválóság Program ősszel került meghirdetésre, amelyre 16 pálinkaház összesen 103 tétellel nevezett.
A versenyre nevező vállalkozók és főzőmestereik ismét magasra tették a lécet, és a folyamatos kísérletezéseiknek köszönhetően idén is kiváló minőségű pálinkákkal neveztek.
A fogyasztókért folytatott versenyről, valamint az ágazat kihívásairól a deszki Gong Pálinkaház ügyvezetője, Dr. Zámbó Anita beszélt a HelloVidéknek.
Elmondható, hogy a pálinkafőzés nagy biznisznek számít hazánkban, ám nem mindegy, hogyan végezzük ezt a tevékenységet. Cikkünkben most a legfontosabb szabályváltozásoknak jártunk utána, illetve megnéztük azt is, hol készül a legtöbb pálinka.
Árat kellene emelniük a kereskedelmi pálinkafőzdéknek, de kérdéses, hogy a vásárlók erre hogyan reagálnának.
Idén májusban nyitotta meg kapuját Agárdon, a Velencei-tó mellett, a hamarosan 20. születésnapját ünneplő Agárdi Pálinkafőzde udvarán és bisztrójában az Agárdi Almárium.
Míg a főzés adminisztrációs teendői szinte alig változtak, a párlat-előállítás bizonyos mennyiségig adómentessé vált a magánfőzőknek és a bérfőzőknek egyaránt.
Igen, olcsóbb lesz.
Idén a korai fagyok, majd az ezt követő aszályos időjárás betett a pálinkafőzőknek is.
Idén megsanyargatta a pálinkafőzőket az időjárás. Éppen ezért arra voltunk most kíváncsiak, a kialakult szorult helyzet mellett, milyen terhek hárulnak a magán pálinkafőzőkre, valamint mikor és miért számíthatnak súlyos büntetésekre.