15 °C Budapest
Még több pénzt költünk idén karácsonykor

Még több pénzt költünk idén karácsonykor

Pénzcentrum
2015. december 22. 08:30

Az előzetes várakozásoknak megfelelően alakul a karácsony előtti bevásárlási szezon az áruházakban: az egész évben tapasztalt fogyasztásnövekedés átlagosan 4-5 százalékkal pörög fel decemberben. Az emberek alkalmazkodtak a márciusban bevezetett nyitvatartási rendhez, ugyanis az adventi vasárnapokon nem volt akkora forgalom, mint ahogy arra sokan számítottak - írja a Magyar Idők.

Míg a bronz- és ezüstvasárnapon kevésbé, az aranyvasárnap hétvégéjén meglódult a friss fogyasztási cikkeket, élelmiszereket kínáló üzletek forgalma. Az utolsó pillanatra hagyott ajándékbeszerzések miatt az iparcikk-kereskedőknél is tumultus van. Tegnap szinte az összes fővárosi bevásárlóközpontban, illetve a hipermarketekben is érzékelhető volt az átlagos hétfői forgalomhoz képest jóval élénkebb látogatottság, ami a várakozások szerint szenteste napjáig csak fokozódni fog.

Akár a 950 milliárd forintot is meghaladhatja a decemberi forgalom, ami kiváló eredmény a korábbi évekhez viszonyítva. Az új nyitvatartási rend szerint szenteste napján a korábbi évek 14 órai zárásához képest idén már 12 órakor bezárnak az áruházak, amelyek közül eleve csak a napi fogyasztási cikkeket kínáló üzletek tarthatnak nyitva. Az iparcikkeket kínáló boltoknak már holnapután véget ér a karácsonyi bevásárlási szezon, az egy nappal korábbi zárás ugyanakkor egyáltalán nincs negatív hatással az idei bevételekre

- mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, Vámos György.

Az Auchan áruházláncban egész évben tapasztalták a fogyasztási kedv növekedését, ennek megfelelően a karácsony előtti bevásárlási szezon is jól alakul - a friss élelmiszerek, szezonális termékek tekintetében a szenteste előtti napok forgalmát is beleértve. A Tesco az éves forgalom ötödét produkálja novembertől az év végéig, ez a korábbi évek adatai alapján azt jelenti, hogy az idén 140-150 milliárd forint körüli bevételt érnek el a karácsonyi szezonban. A CBA üzletlánc kommunikációs igazgatója, Fodor Attila is arról számolt be: számottevően nem tett rá a decemberi vasárnapi nyitvatartás a tavalyhoz képest egyébként erősebb vásárlóerőt mutató ünnepek előtti értékesítésre.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?