8 °C Budapest

Százakat vert át a termékbemutatós cég: ez a legújabb trükkjük

2015. december 19. 07:00

Új törvény készült a lehúzós termékbemutatók ellen: kérdés azonban, hogy az új típusú átverésekkel szemben is megvédi-e majd a vásárlókat - akik jellemzően idősek, nyugdíjasok.

Több száz embert vertek át egy speciális termékbemutatós trükkel. A Blikk a napokban írt arról, hogy új módszerrel használják ki a vásárlókat - akik jellemzően tájékozatlan idősek, nyugdíjasok. A lényeg, hogy a már egyszer termékbemutatókon vásárlásra bírt embereket úgy fosztják ki, hogy a már használt masszírozós foteljüket, mágneses matracukat és turmixgépüket visszaveszik bizományos értékesítésre, ezért cserébe ügyintézésre pénzt vesznek fel, amely az ígéretek szerint visszajár, amint elkelt a portéka.

Eddig egyetlen emberről sem tudni, aki pénzéhez jutott volna.

Az egyik áldozat a lapnak arról számolt be, hogy a társaságnak van egy olyan adatbázisa, amiben ott szerepelt a neve, a címe, a telefonszáma, és valószínűleg minden más csőbe húzott ember adatai is ott vannak náluk. Ezek mindent tudnak rólam - mondta el Marika néni, aki hozzátette: szemtanúja volt annak is, amikor teherautóra pakolták az emberektől átvett, korábban termékbemutatókon vásárolt árukat, amiket állítólag bizományos értékesítésre vittek el.

Akkor egy bizonyos D. Zsolt azt mondta, azért van teherautón a sok gép, mert azokat ellopták tőlük, és úgy kellett visszavásárolnia. Ezzel kapcsolatban tett is feljelentést az emberektől fejenként százharmincezer forintot kasszírozó és az árut átvevő férfi, de a nyomozást a rendőrség felfüggesztette.

Így szabályozzák a termékbemutatókat

Ügyfélszolgálatot kell fenntartaniuk a jövőben az árubemutatóval egybekötött termékértékesítést folytató vállalkozásoknak, és az ilyen cégek a fogyasztóknak nem nyújthatnának fogyasztói hitelt - többek között ezt tartalmazza a csaló termékbemutatók visszaszorítását célzó javaslat, amelyet nemrég fogadott el az Országgyűlés.

A változások értelmében az árubemutatóval egybekötött termékértékesítést folytató vállalkozások ügyfélszolgálatot lesznek kötelesek fenntartani, és telefonos elérhetőséget is biztosítaniuk kell. Ezzel biztosíthatóvá válik, hogy a fogyasztók élhessenek a gyakorlatban is az elállási jogukkal. Rögzítették, hogy az ügyfélszolgálati előírások betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi.

Az árubemutatóval egybekötött termékértékesítéshez kapcsolódóan az ajándék vagy az ajándéksorsolás reklámja mellett az árengedmény, a kedvezmény vagy a vagyoni előny nyújtása is tilos. Jelentős mértékben ugyanis ezen juttatások miatt népszerű ez az értékesítési forma.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tilos lesz a pénzügyi szolgáltatások nyújtása ezen bemutatókon, de a készpénz-helyettesítő fizetési eszközök használatával összefüggésben nyújtott szolgáltatásra nem vonatkozik a tilalom. Ilyen fizetési eszköz például a fesztiválokon használt kártya.

Míg 2010-ben 228, tavaly 780 írásos panasz érkezett a fogyasztóvédelmi hatósághoz a megtévesztő termékbemutatók ügyében.

 Magyarországon iparág épült ki arra, hogy az időseket becsapva, megtévesztve, magányosságukat kihasználva olyan termékeket adjanak el nekik "csillagászati áron", amelyekre valójában nincs szükségük. Sokszor hirdetnek ingyenességet is, de ez sem felel meg a valóságnak, hiszen végül több tízezer vagy százezer forintot húznak ki a zsebükből.

A cégek feltöltötték a raktáraikat a karácsonyi vásárra, ezek értékesítését még a régi szabályok szerint folytathatják le, hiszen a szigorítás csak az új év első napján lép hatályba. A jövőben nem lehet különlegesnek mondott, valójában egyszerű, árut csillagászati áron kínálni.

A jogszabályváltozás kezdeményezői szerint elsősorban a védtelen, naív idős embereket védi az új törvény. A tisztességtelen árubemutató szervezők ugyanis a nyugdíjasokat tartják jó vevőknek, mivel tőlük könnyen letiltható a felvett hitel törlesztő részlete. Miután a jövőben a bemutatókon nem lehet hitelt kínálni, ez a veszély megszűnik.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm