18 °C Budapest
Százakat vert át a termékbemutatós cég: ez a legújabb trükkjük

Százakat vert át a termékbemutatós cég: ez a legújabb trükkjük

2015. december 19. 07:00

Új törvény készült a lehúzós termékbemutatók ellen: kérdés azonban, hogy az új típusú átverésekkel szemben is megvédi-e majd a vásárlókat - akik jellemzően idősek, nyugdíjasok.

Több száz embert vertek át egy speciális termékbemutatós trükkel. A Blikk a napokban írt arról, hogy új módszerrel használják ki a vásárlókat - akik jellemzően tájékozatlan idősek, nyugdíjasok. A lényeg, hogy a már egyszer termékbemutatókon vásárlásra bírt embereket úgy fosztják ki, hogy a már használt masszírozós foteljüket, mágneses matracukat és turmixgépüket visszaveszik bizományos értékesítésre, ezért cserébe ügyintézésre pénzt vesznek fel, amely az ígéretek szerint visszajár, amint elkelt a portéka.

Eddig egyetlen emberről sem tudni, aki pénzéhez jutott volna.

Az egyik áldozat a lapnak arról számolt be, hogy a társaságnak van egy olyan adatbázisa, amiben ott szerepelt a neve, a címe, a telefonszáma, és valószínűleg minden más csőbe húzott ember adatai is ott vannak náluk. Ezek mindent tudnak rólam - mondta el Marika néni, aki hozzátette: szemtanúja volt annak is, amikor teherautóra pakolták az emberektől átvett, korábban termékbemutatókon vásárolt árukat, amiket állítólag bizományos értékesítésre vittek el.

Akkor egy bizonyos D. Zsolt azt mondta, azért van teherautón a sok gép, mert azokat ellopták tőlük, és úgy kellett visszavásárolnia. Ezzel kapcsolatban tett is feljelentést az emberektől fejenként százharmincezer forintot kasszírozó és az árut átvevő férfi, de a nyomozást a rendőrség felfüggesztette.

Így szabályozzák a termékbemutatókat

Ügyfélszolgálatot kell fenntartaniuk a jövőben az árubemutatóval egybekötött termékértékesítést folytató vállalkozásoknak, és az ilyen cégek a fogyasztóknak nem nyújthatnának fogyasztói hitelt - többek között ezt tartalmazza a csaló termékbemutatók visszaszorítását célzó javaslat, amelyet nemrég fogadott el az Országgyűlés.

A változások értelmében az árubemutatóval egybekötött termékértékesítést folytató vállalkozások ügyfélszolgálatot lesznek kötelesek fenntartani, és telefonos elérhetőséget is biztosítaniuk kell. Ezzel biztosíthatóvá válik, hogy a fogyasztók élhessenek a gyakorlatban is az elállási jogukkal. Rögzítették, hogy az ügyfélszolgálati előírások betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi.

Az árubemutatóval egybekötött termékértékesítéshez kapcsolódóan az ajándék vagy az ajándéksorsolás reklámja mellett az árengedmény, a kedvezmény vagy a vagyoni előny nyújtása is tilos. Jelentős mértékben ugyanis ezen juttatások miatt népszerű ez az értékesítési forma.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Tilos lesz a pénzügyi szolgáltatások nyújtása ezen bemutatókon, de a készpénz-helyettesítő fizetési eszközök használatával összefüggésben nyújtott szolgáltatásra nem vonatkozik a tilalom. Ilyen fizetési eszköz például a fesztiválokon használt kártya.

Míg 2010-ben 228, tavaly 780 írásos panasz érkezett a fogyasztóvédelmi hatósághoz a megtévesztő termékbemutatók ügyében.

 Magyarországon iparág épült ki arra, hogy az időseket becsapva, megtévesztve, magányosságukat kihasználva olyan termékeket adjanak el nekik "csillagászati áron", amelyekre valójában nincs szükségük. Sokszor hirdetnek ingyenességet is, de ez sem felel meg a valóságnak, hiszen végül több tízezer vagy százezer forintot húznak ki a zsebükből.

A cégek feltöltötték a raktáraikat a karácsonyi vásárra, ezek értékesítését még a régi szabályok szerint folytathatják le, hiszen a szigorítás csak az új év első napján lép hatályba. A jövőben nem lehet különlegesnek mondott, valójában egyszerű, árut csillagászati áron kínálni.

A jogszabályváltozás kezdeményezői szerint elsősorban a védtelen, naív idős embereket védi az új törvény. A tisztességtelen árubemutató szervezők ugyanis a nyugdíjasokat tartják jó vevőknek, mivel tőlük könnyen letiltható a felvett hitel törlesztő részlete. Miután a jövőben a bemutatókon nem lehet hitelt kínálni, ez a veszély megszűnik.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?