3 °C Budapest

Rég láttuk ezeket a trükkös csalókat: sokan bedőlnek nekik

2015. szeptember 29. 17:01

Nyereménnyel hitegető csalókra hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Régi csalási technológia visszatérésére figyelmeztet honlapján az ORFK: a trükk, hogy telefonon keresik fel a gyanútlan "ügyfeleket" és arról tájékoztatják őket, hogy egy nyereményjátékon 100 ezer forintot meghaladó összeget nyertek, amit csak abban az esetben kaphatnak meg, ha feltöltenek egy megadott számhoz tartozó telefonkártyára elektronikusan 10 ezer forint körüli összeget.

Persze hiába töltik fel a pénzt, az ígért nyereményhez a károsultak nem jutnak hozzá.


A rendőrök azt kérik, hogy nyeremény reményében ne töltsünk fel ismeretlen telefonkártyákat! Bankkártya adatainkat fokozott óvatossággal kezeljük, ne adjuk ki sem telefonos megkeresések, sem közösségi oldalon történő felhívások esetén!

Más veszély is fenyeget - főleg az időseket

A rendőrök nemrég azt is összeszedték, milyen trükkökkel próbálnak bejutni a lakásokba a tolvajok. A tapasztalatok alapján ez a veszély leginkább az idős embereket fenyegeti.

A trükkös tolvajok legfőbb célja, hogy bejussanak otthonukba, ennek érdekében

a legváltozatosabb történeteket képesek előadni,

és amikor már bent vannak a lakásban - miközben elterelik az ott lakó figyelmét - az értékeiket gyorsan megszerzik - derül ki a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatásából.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A rendőrök figyelmeztetnek: ne gondoljuk azt, hogy a ruhásszekrénybe akasztott kabát zsebében, a fűszertartóban, vagy a hűtőszekrényben biztonságban van a pénzünk. Azt tanácsolják, hogy ne tartsunk otthon nagy mennyiségű készpénzt!

A leggyakrabban előforduló trükkök:

  • A postás biztosan nem hoz hamis pénzt a nyugdíjborítékban: ezért nincs szükség az ellenőrzésükre, ilyen tevékenyéget sem rendőrök, sem az önkormányzatok, sem a posta dolgozói nem végeznek. Ezzel a trükkel gyakran sikerül az elkövetőknek a kevésbé körültekintő emberek pénzét eltulajdonítani.
  • Gyakran hivatkoznak az idegenek rosszullétre, kérnek egy pohár vizet, vagy, hogy a lakásban megpihenjenek, míg jobban lesznek, vagy értük jön a rokonuk. Együttérzésünket kihasználva férkőznek bizalmunkba.
  • Vásárlás vagy eladás ürügyével járják az utcákat az elkövetők és az egyedül élő, vagy idős embereket szólítják meg leggyakrabban. Megvételre keresnek vashulladékot, építési anyagokat, vagy tollat, és miközben magukra hagyjuk őket; ellopják az otthon tartott értékeiket.
  • Évről-évre előfordul az őszi időszakban, hogy a terményeket, vagy tűzifát árusítók követnek el bűncselekményt. Felajánlják a segítségüket, hogy a burgonyát, hagymát beviszik a pincébe, kamrába, illetve a fát a tároló helyiségbe, eközben lopják el pénzünket, ékszereinket.

De hogyan védekezhetünk?

A rendőrök azt tanácsolják, figyeljünk a környezetükben megjelenő, gyanúsan viselkedő idegenekre. A becsöngető idegenekkel mindig legyünk elővigyázatosak! Ha tehetjük ne engedjünk be a lakásba ismeretlen személyeket!

  • Ha ez mégis elkerülhetetlen előtte kérjük el tőle az igazolványát.
  • A lakásban soha ne hagyjuk - még rövid időre se - magára.
  • Ha szükséges, hívjuk át a szomszédot, amíg az idegen személy ott tartózkodik.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?