13 °C Budapest

Kitört a kávéháború! Összecsap a Lidl és a Nespresso

2015. június 23. 06:01

Komoly vetélytársat kapott a Nespresso: néhány hete ugyanis Magyarországon is elkezdte forgalmazni kávékapszuláit a Lidl. A kapszulák csak Nespressos gépekben használhatók, viszont sokkal kevesebbe kerülnek, mint a svájci cég saját termékei. Azonban lehet, hogy most nem csak az ár számít.

Új termékkel színesítjük áruházaink kínálatát: engedd magadat elcsábítani a Bellarom magával ragadó ízvilágával! Vásárolj üzleteinkben hétfőtől kávékapszulát, amelyet a Nespresso kávégépekkel használhatsz.

A fenti szöveggel kezdte hirdetni két hete Facebook-oldalán új termékeit a Lidl. A Bellarom fantázianevű (sajátmárkás) kávékapszulákkal egyértelműen a Nespresso-kávéfőzők tulajdonosait célozta meg a diszkontlánc, olyannyira, hogy a Lidlben nem is lehet kávéfőzőt vásárolni a kapszulákhoz.


Az persze önmagában nem újdonság, hogy a Nespresso-gépekhez már nem csak a hivatalos Nespresso boltokban (pontosabban a két budapesti Nespresso Boutique-ban és a hivatalos webshopban) lehet kapszulákat vásárolni: az elmúlt években több cég is megjelent a svájci cég készülékeiben használható (esetleg utántölthető) kapszulákkal.

A Nespresso szabadalmi oltalmai ugyanis folyamatosan lejárnak, ez pedig lehetővé teszi más cégek számára, hogy ilyen kapszulákat gyártsanak.

A gyakorlatban tehát már nem csak a hivatalos Nespresso boltokban vásárolhatunk kompatibilis kapszulákat, hanem más üzletekben (például a Media Marktban), webshopokban is. Ezek nem Nespresso kapszulák, csupán a cég kávéfőzőivel lehet használni őket. A neten 70-90 forint közötti áron találunk ilyen termékeket.

A Lidl azonban új, talán az eddigi legnagyobb szereplő ezen a piacon: a kapszulák diszkontlánc 163 üzletében kaphatók, ezáltal sokak számára könnyen hozzáférhető alternatívát jelentenek. Ráadásul jóval olcsóbbak is: a Nespresso 110-130 forintos kapszulaáraihoz képest 70 forintért érhetőek el.

Mint azt a Pénzcentrum a Lidl-től megtudta, jelenleg háromféle kapszula közül választhatnak a vásárlóik, de nincs kizárva, hogy újabbak is megjelennek majd a jövőben. Folyamatosan vizsgálják a piacot, ennek függvényében bővítik a kínálatot (Nyugat-Európában már egy éve elérhetőek a Lidl kapszulái).

A Nespresso saját választékában kéttucatnyi kapszula, és számtalan kiegészítő - csészék, tartók, kanalak, stb. - szerepel. A kávégépek ára 29 900 forinttól indul, és akár a 174 990 forintot is elérheti.

A Nespresso lapunkat arról tájékoztatta, hogy a versenytárs-kapszulák megjelenése ellenére vásárlóik továbbra is a cég kávéit és a "különleges Nespresso-élmény részeként elérhető" személyre szabott szolgáltatást részesítik előnyben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mint írták, rendszerüket - az alumínium kapszulától a készülékig - közel 30 éves fejlesztéssel úgy tervezték, hogy együttesen biztosítsák, hogy minden egyes csésze kávé ugyanazon minőségben készüljön el. Ugyanakkor úgy látják, hogy ügyfélkapcsolati rendszerük, kiterjedt kereskedelmi hálózatuk, telefonos ügyfélszolgálatuk és az online kereskedelemre épülő üzleti modelljük jelentős előnyt biztosít számukra, és megkülönbözteti a Nespressot a szupermarketek polchelyeiért erős versenyben lévő versenytársaktól.

Sok a készülék, sok a kapszula

Egyébként sokféle kapszulás kávéfőző közül választhatnak a magyar vásárlók: a klasszikus márkák, mint például az Illy, a Lavazza vagy a Tchibo mellett jelen van a piacon például a Lidl legnagyobb konkurense, az Aldi is, Martello márkanevű termékeivel. Ezek a gépek más-más formájú kapszulával működnek, a kapszulák ára 60-90 forint között mozog.


Pedig a kávé egyre drágább lesz

Év végéig mintegy 15 százalékkal drágulhat a kávé világpiaci ára, mivel az időjárás miatt alacsonyabb a termés, mint amekkora a kereslet - mondta nemrég a Takarékbank Agrárközpontjának elemzője az InfoRádióban. Fórián Zoltán hozzátette: itthon is drágulni fog a boltokban a kávé, úgy számolnak, hogy decemberre 700 forint körül lehet majd negyedkiló.

Évente 500 milliárd csésze kávé készül világszerte, főleg a fejlődő országok által hajtottan, a kereslet pedig sokkal gyorsabb ütemben növekszik, mint amit a termelés produkálni tud. Tehát a szakértő szerint

hosszú távon számítani kell arra, hogy akár jelentősen is drágulhat a kávé.

A jelenlegi aggodalmakat az okozza, hogy az idén is meg fogja haladni a világpiaci kereslet a kínálatot. A kávéfogyasztás közel kétharmadát adó arabica kávéfajta árának szeptember végéig, mintegy 15 százalékos erősödésre lehet számítani. Ez egyértelműen azzal függ össze, hogy Brazíliában, a legnagyobb termelőnél aszályok voltak, és a szárazság miatt kevesebb kávé terem, mint amennyit terveztek.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem