14 °C Budapest

A kínai éttermek legnagyobb átverései

2015. május 30. 16:02

Manapság a nagyobb magyar városok tele vannak kínai éttermekkel. Rengeteg rémhírt hallani, hogy pontosan miből és hol készülnek az ételek ezekben az éttermekben. Most azonban összegyűjtöttük azokat a jeleket, amiből könnyedén kiszúrhatod, hogy bizony nem jó helyen jársz.

1. Édes-savanyú szósz

Az édes-savanyú szósz egy igazi kínai specialitás, ezért nehéz igazán jól elkészíteni. Pont ez az, amiért könnyedén kiszúrhatjuk, hogy nem igazi kínai étteremről van szó.  Ha a szószunk rettentően sűrű és édes, akkor kezdhetünk gyanakodni. Sokan azt hiszik, hogy a kínai konyha titka a cukorban rejlik, ám ez nem igaz. A megfelelő mártás enyhén sós és enyhén édes, nem olyan, mint egy édesség. 

2. Ázsiai betűtípus

Sokan próbálkoznak a kínai írásjelekkel az éttermekben, hiszen akkor mindenki azt gondolhatja, hogy valódi kínai ételeket fog kapni. A nagy feliratok, vagy a menüsorban megjelenő írásjelek lehet, hogy csak figyelemelterelésre szolgálnak.

3. Nagy üveg szójaszósz az asztalon

Az eredeti kínai éttermekben ilyet nem látni. Ugyanis a hatalmas üveg arra sarkalja az embereket, hogy jól locsolják nyakon az ételt szójaszósszal, még azelőtt mielőtt azt megkóstolták volna. Ez elveszi az ételeknek az ízét, amire egy autentikus kínai étteremben nincsen szükség.

4. Házhozszállítás

Amikor belépünk az étterembe és azt látjuk, tele van szórólapokkal, amik a házhozszállítást reklámozzák, akkor már kezdhetünk gyanakodni, hogy bizony rossz helyen járunk. A hagyományos kínai étteremben ugyanis nincsen házhozszállítás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

5. Kanál

Amikor egy étteremben találkozunk rendes fém kanállal és igazi kínai leveses kanállal is, akkor az nem sok jót sejtet. Egy rendes kínai étteremben ugyanis nincsen szükség mindkét kanálra.

6. Sárkány

Nem jó jel, ha az étterembe lépve mindenhol csak sárkányt látunk. Ugyanis a jelenlegi kínai kultúra ennél már modernebb, egy igazi kínai étteremben, már nem pakolnák tele az éttermet sárkánymotívumokkal.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem