Merre induljunk majd vasárnaponként?

Merre induljunk majd vasárnaponként?

2015. március 12. 13:33

A plázák közül ugyan sok tervezi, hogy március 15-e után is nyitva tart vasárnapokon, de a bennük található boltok egy jelentős része azonban biztosan nem nyithat majd ki. Mi lesz a bérleti díjakkal és az üzemeltetési költségekkel?

Balatoni Judit, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkára:

A törvény által a nyitva tartható üzletek kategóriájába elég kevés esik azok közül, melyek a bevásárlóközpontokban találhatóak. Akad olyan pláza, ahol a 200 üzletből mindössze 4 tarthatna mérete alapján nyitva, míg máshol a mindösszesen 40 üzlet kényszerül bezárni.

Általánosságban elmondható, hogy vidéken a korábbi 8 órás zárás 9 órára, míg Budapesten a 9 órás zárás 10 órára módosulhat. Jellemzően a hosszított nyitva tartást inkább próbajelleggel vezethetik be, mivel a vásárlók 9 órakor már eléggé fogynak az áruházakból.

Szabó Viktória, a Cushman & Wakefield budapesti irodájának partnere és a kiskereskedelmi üzletág vezetője:

Nem futottak be még hozzánk a bérleti díjak csökkentésére vonatkozó igények, de fontos megjegyezni, hogy a bérleti szerződéseink nem is adnak lehetőséget ilyesmire.

Nagy valószínűséggel számítani lehet, hogy vasárnaponként a belvárosban növekedni fog az átmenő forgalom, és így várhatóan az üzlethelyiségek forgalma is, mivel a törvény szerint a világörökségi helyszínekre, illetve annak védőövezetére nem vonatkozik a törvény.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Koroknai Szabolcs, a CBRE vezető kiskereskedelmi tanácsadója:

A piaci környezet most meglehetősen kedvező, a forgalom az elmúlt másfél évben növekedett. Ez azonban még elég törékeny lehet, meg kell várni, hogy a szabályozás hatályba lépése után pontosan hogyan változik a forgalom. A kereskedők az alkalmazotti költségek csökkentésével reagálhatnak az elmaradó bevételekre, 10-20 százalék körüli elbocsátás, vagy munkaidő csökkentés várható.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 26. 16:10