25 °C Budapest
9 tipp: így válassz karácsonyfát!

9 tipp: így válassz karácsonyfát!

Pénzcentrum
2014. december 20. 13:00

Adventi naptárunk huszadik részében megnézzük közelebbről, milyen fenyőfát érdemes választani. Még mindig a Lucfenyő a lakosság kedvence, de a Nordmann fenyőre költjük el a legtöbbet minden évben.

Az elmúlt évekhez hasonlóan most is a Lucfenyő a legnépszerűbb. Minden második eladott fenyőfa ilyen fajta. Nem meglepő, hiszen ez a legolcsóbb, métere 2000-2500 forint - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Boross Dávid, az Oázis Kertészeti Kft. marketing és fejlesztési igazgatója. Az ára nagy előnye, az viszont már nem annyira, hogy nagyon hullajtja a tűleveleket, körülbelül 10 napig bírja, utána teljesen megkopaszodik.

A Budapesten eladott fenyőfák 18-20 százaléka Nordmann fenyő, a vidéken értékesítettek között pedig ez az arány 10 százalék körüli. Ez jóval drágább, métere 4000 forint körüli. Ez azt jelenti, hogy egy két méter magas fáért 8000 forintot kell fizetnünk. Minden tizedik eladott fa pedig Ezüstfenyő, ennek 3000 forint métere.

Egy szezonban körülbelül 3 millió fenyőfa kel el. Ebben benne van minden: vágott, cserepes, műfenyő és még az asztalokra tett "pici karácsonyfák" is. Ennek 5-7 százaléka, azaz 150-200 ezer darab lehet a műfenyők száma.

A cserepes fenyő is évről-évre népszerűbb. Az Oázis kertészetbe például vissza is lehet vinni az ünnepek elmúltával, és a vételár felét le lehet utána vásárolni. Annak érdekében, hogy a fenyő mindenképp túlélje a fűtött lakást, érdemes fokozatosan bevinni a melegbe, a lakás leghidegebb pontjával indítva. A legjobb, ha minél kevesebb időt tölt bent, és akkor se tegyük a radiátor mellé. Általában másfél méter a legnagyobb cserepes fenyő, amit megvásárolhatunk, hiszen ennek már akár 30 kilós is lehet a földlabdája - ezt már nehéz mozgatni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legolcsóbb megoldás például egy 50-60 centis kis cukorsüveg, vagy egyéb apró örökzöld, 1000 forint körüli áron - mondta el Boross Dávid. Így akkor is ünnepi hangulat lehet, ha nem akarunk sokat költeni.

A Pénzcentrum karácsonyfa választási tippjei

  • Ellenőrizzük, nincs-e valamilyen sérülés a fán, törött törzs, ágak.
  • Vizsgáljuk át a leveleket, nincsenek-e barna foltok a fán, ha valamilyen betegsége lenne, nagyon gyorsan lepotyoghatnak a levelek.
  • Nézzük meg, egyenes-e a törzse (Lehet, hogy csak egy bizonyos szögből egyenes a törzs, és zavar majd minket, ha a lakás másik pontjából folyton azt hisszük, dől a fa! Ezért inkább járjuk körbe!)
  • A törzset abból a szempontból is vizsgáljuk meg, nincs-e benne egy kanyar: sokszor levágják a tetejét, a fa tovább nő, de egy kisebb elágazás kerül a törzsbe. Ez nem nagyon látszik, amikor megvesszük, de ahogy telepakoljuk díszekkel, az ágak lejjebb vándorolnak, és látómezőnkbe kerülhet a nagy göcsört.
  • Nézzük meg a karácsonyfa talpát! Persze attól függ, milyen tartónk van, de ha túl vaskos, nincs az a kitartás, amivel a lakás közepén belefaragjuk a fát.
  • Érdemes fényes nappal nézelődni, hogy jól szemügyre vehessük a fákat.
  • Mielőtt kiválasztjuk, rázogassuk meg, nem hullik-e nagyon a levele, ha igen, azzal a fával valami baj van.
  • Nyugodtan hagyjuk a hálóban, elég, ha egy nappal díszítés előtt vesszük csak le róla.
  • Minél később vigyük be a lakásba, ha tehetjük tároljuk hűvös helyen, tovább marad friss!

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?