9 tipp: így válassz karácsonyfát!

Pénzcentrum
2014. december 20. 13:00

Adventi naptárunk huszadik részében megnézzük közelebbről, milyen fenyőfát érdemes választani. Még mindig a Lucfenyő a lakosság kedvence, de a Nordmann fenyőre költjük el a legtöbbet minden évben.

Az elmúlt évekhez hasonlóan most is a Lucfenyő a legnépszerűbb. Minden második eladott fenyőfa ilyen fajta. Nem meglepő, hiszen ez a legolcsóbb, métere 2000-2500 forint - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Boross Dávid, az Oázis Kertészeti Kft. marketing és fejlesztési igazgatója. Az ára nagy előnye, az viszont már nem annyira, hogy nagyon hullajtja a tűleveleket, körülbelül 10 napig bírja, utána teljesen megkopaszodik.

A Budapesten eladott fenyőfák 18-20 százaléka Nordmann fenyő, a vidéken értékesítettek között pedig ez az arány 10 százalék körüli. Ez jóval drágább, métere 4000 forint körüli. Ez azt jelenti, hogy egy két méter magas fáért 8000 forintot kell fizetnünk. Minden tizedik eladott fa pedig Ezüstfenyő, ennek 3000 forint métere.

Egy szezonban körülbelül 3 millió fenyőfa kel el. Ebben benne van minden: vágott, cserepes, műfenyő és még az asztalokra tett "pici karácsonyfák" is. Ennek 5-7 százaléka, azaz 150-200 ezer darab lehet a műfenyők száma.

A cserepes fenyő is évről-évre népszerűbb. Az Oázis kertészetbe például vissza is lehet vinni az ünnepek elmúltával, és a vételár felét le lehet utána vásárolni. Annak érdekében, hogy a fenyő mindenképp túlélje a fűtött lakást, érdemes fokozatosan bevinni a melegbe, a lakás leghidegebb pontjával indítva. A legjobb, ha minél kevesebb időt tölt bent, és akkor se tegyük a radiátor mellé. Általában másfél méter a legnagyobb cserepes fenyő, amit megvásárolhatunk, hiszen ennek már akár 30 kilós is lehet a földlabdája - ezt már nehéz mozgatni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legolcsóbb megoldás például egy 50-60 centis kis cukorsüveg, vagy egyéb apró örökzöld, 1000 forint körüli áron - mondta el Boross Dávid. Így akkor is ünnepi hangulat lehet, ha nem akarunk sokat költeni.

A Pénzcentrum karácsonyfa választási tippjei

  • Ellenőrizzük, nincs-e valamilyen sérülés a fán, törött törzs, ágak.
  • Vizsgáljuk át a leveleket, nincsenek-e barna foltok a fán, ha valamilyen betegsége lenne, nagyon gyorsan lepotyoghatnak a levelek.
  • Nézzük meg, egyenes-e a törzse (Lehet, hogy csak egy bizonyos szögből egyenes a törzs, és zavar majd minket, ha a lakás másik pontjából folyton azt hisszük, dől a fa! Ezért inkább járjuk körbe!)
  • A törzset abból a szempontból is vizsgáljuk meg, nincs-e benne egy kanyar: sokszor levágják a tetejét, a fa tovább nő, de egy kisebb elágazás kerül a törzsbe. Ez nem nagyon látszik, amikor megvesszük, de ahogy telepakoljuk díszekkel, az ágak lejjebb vándorolnak, és látómezőnkbe kerülhet a nagy göcsört.
  • Nézzük meg a karácsonyfa talpát! Persze attól függ, milyen tartónk van, de ha túl vaskos, nincs az a kitartás, amivel a lakás közepén belefaragjuk a fát.
  • Érdemes fényes nappal nézelődni, hogy jól szemügyre vehessük a fákat.
  • Mielőtt kiválasztjuk, rázogassuk meg, nem hullik-e nagyon a levele, ha igen, azzal a fával valami baj van.
  • Nyugodtan hagyjuk a hálóban, elég, ha egy nappal díszítés előtt vesszük csak le róla.
  • Minél később vigyük be a lakásba, ha tehetjük tároljuk hűvös helyen, tovább marad friss!

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 26. szerda
János, Pál
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem