28 °C Budapest
Kiderült, miért kell valójában bezárni a boltokat vasárnap

Kiderült, miért kell valójában bezárni a boltokat vasárnap

2014. november 3. 15:03

Fokozódik a helyzet a boltok vasárnapi zárva tartásával kapcsolatban. A KDNP javaslatáról egyre több információ szivárog ki, és várhatóan a napokban a kormány is foglalkozik a dologgal. Azt például tudtátok, hogy jövőre többet fogunk költeni, mivel több pénz marad a zsebünkben - ezért nem gond, ha zárva lesznek a boltok vasárnap?

Mi az, amit biztosan tudunk?

A kisebbik kormánypárt törvényjavaslata szerint jövő márciustól a hét utolsó munkaszüneti napján nem tarthatnak nyitva a bevásárlóközpontok és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek. A szabad vasárnapra vonatkozó törvényjavaslatot a következő hetekben dolgozzák ki, és - legalábbis Rétvári Bence államtitkárreményei szerint - jövőre el is fogadja majd a parlament.

Idézzük az államtitkár hivatalos Facebook-oldalát, ahol részletes leírás található az okokról:

2015-ben a bankok elszámoltatása következtében jóval több pénz marad majd az emberek zsebében, így várhatóan többet is fognak költeni. A kereskedelemben megjelenő többlet kereslet új lehetőséget biztosít a KDNP korábbi javaslatának, a szabad vasárnapnak a bevezetésére. Hiszen a vasárnapi korlátozás mellett is várhatóan nagyobb forgalomra lehet számítani a kereskedelemben.

A KDNP javaslatának célja, hogy a munkavállalók minél szélesebb rétege számára biztosítson legalább heti egy fix szabadnapot, a vasárnapot. A munkavállalók sok estben áldozataivá váltak a nagy bevásárlóközpontok és nemzetközi áruházláncok versenyének. A kereskedelmi multik a vasárnapi nyitva tartással próbáltak előnyre szert tenni, de valójában a munkavállalók isszák meg ennek a levét. A pénztárosok, eladók és árufeltöltők dolgoznak még egy napot a héten, nem azok, akik a hetedik napi nyitva tartásról a profitmaximalizálás érdekében döntöttek.

Egy vasárnap is dolgozó munkavállalónak hiába adják ki cserébe valamelyik hétköznapot pihenőnapként, akkor a gyereke iskolában van, rokonai, barátai dolgoznak, így napközben nem tud velük együtt lenni. A munkavállalók többsége - ahogy azt a szakszervezeteik is már számtalanszor elmondták - elsősorban kényszerből dolgoznak vasárnap, mert attól félnek, hogy különben a hét többi napján sem tartanának rájuk igényt. Szükség van tehát egy törvénymódosításra, amely megvédi a kiszolgáltatott helyzetben levő munkavállalókat.

Mivel járhat mindez?

Az ügyben természetesen megszólaltak a boltosok is: Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az RTL Híradónak elmondta, hogy 15-20 ezer alkalmazottat el kellene bocsátani, ugyanis a hipermarketek egyik legforgalmasabb napja a vasárnap.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) még ennél is durvább számot mondott hétfőn: szerintük is azonnali elbocsátások várhatóak, mert a munkaidőalap 12-14 százalékkal csökken, aminek következtében

legalább 35 ezer munkavállaló feleslegessé válik.

A szövetség szerint 7,4 százalékos munkanélküliség mellett nem szabad olyan szabályokat hozni, amelyek a kereskedelemben dolgozó mintegy 530 ezer alkalmazottból és a kapcsolódó iparágakban - logisztika, üzemeltetés - dolgozók körében minimum 15-20 ezer ember elbocsájtásával járna, és további 15-20 ezret hátrányosan érintene. Úgy látják: a kieső vasárnappal az elbocsátás és bércsökkenés vegyesen fordul majd elő.

Megjegyzik, hogy a vasárnapi nyitva tartás megszűnésével további forgalomcsökkenés várható, és érzékelhetően csökkenni fognak a járulék- és adóbevételek. A vendéglátó egységek esetében a vasárnapi bevétel pótolhatatlanul kiesne.

Mint írták, a vasárnapi zárva tartás a piacok és egyéb vásárok nyitva tartását nem szabályozza a jelenlegi indítvány, ezzel pedig a feketegazdaság erősödne meg.

Rétvári Bence szerint ugyanakkor nem lesznek elbocsátások:

Nem jelenti munkahelyek megszűnését a nagy boltok vasárnapi zárva tartása, hiszen a forgalom a többi napra tevődik át, több kereskedelmi dolgozó munkájára lesz szükség a többi napon. A vasárnapi kereskedelmi forgalom a különböző becslések szerint 4-8% között mozog, így jóval kevesebb egy átlag napnál. A banki elszámoltatás miatti keresletbővülés is kompenzálja az esetleges vasárnapi forgalomkiesést.

NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?