23 °C Budapest
Évente 50 ezret húz ki az új adó a családok zsebéből

Évente 50 ezret húz ki az új adó a családok zsebéből

Pénzcentrum
2014. október 22. 11:03

A kedden benyújtott tervezet szerint 150 forintot fizethetünk az internetes adatforgalomért GB-onként. Ez nagyobb terhet jelenthet a magyar családoknak, mint elsőre gondolnánk. De mekkora forgalamat használunk havonta? Kiszámoltuk, hogy mennyibe kerül mindez, és megnéztük, mit kell nélkülöznünk emiatt.

A kedden benyújtott adótörvényben többek között az internetes forgalmat is megadóztathatják, amennyiben elfogadják a tervezet. Az internet megadóztatása már korábban is terítéken volt, azonban akkor a felháborodás miatt visszakozott az akkori kormány.

Több lenne az adó, mint a szolgáltatás költsége

Ma már a szélessávú internetelérés elterjedésének köszönhetően a nagy szolgáltatók a legolcsóbb csomagjaikban is jó minőségű, gyors internetelérést biztosítanak, már néhány ezer forintért.

A tervezet szerint az adó mértéke 150 forint lenne Gigabyteonként (GB), ami azért hatalmas összeg, mert egy átlagos felhasználó is 10 GB internetes forgalmat használ havonta a legóvatosabb becslések szerint.

Ez azt jelenti, hogy 1500 forinttal számolhatunk egy hónapra, azonban egy háztartásban általában többen élnek, így az általuk használt forgalom is összeadódik, vagyis egy négytagú család akár öt-hatezer forintot is befizethet internetadóként havonta. Az alábbi infografikán látható, hogy amíg a netes telefonálást elég kis eséllyel szorítja vissza az adó, mivel nem jelentős az adatforgalma, viszont egy jó minőségű film megnézése akár ezer forintot is felemészthet.

De hogyan szól bele a mindennapjainkba az adó?

Ha egy film letöltése (lényeges, hogy nem az illegális torrentezésre gondolunk, hanem a fizetős oldalakról letölthető filmekre) majdnem annyiba fog kerülni, mint, ha elmegyünk moziba, akkor ez az intézkedés jót tehet az filmszínházaknak. A másik nagy nyertesek a TV csatornák lehetnek, hiszen a fix előfizetési díjért akármennyit tévézhetünk. Az viszont lényeges, hogy ebben az esetben nem választhatunk, hogy milyen filmet nézünk meg.

Lényeges, hogy az IPTV előfizetések forgalma is a világhálón keresztül folyik, így ezek után is meg kell fizetni az internetadót. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos előfizetések nem drágulnak, de az IPTV alapú előfizetéseket ezentúl akár többszörös áron kínálják a szolgáltatók, ami csak egy igen szűk rétegnek lesz megfizethető.

Ugyan visszalépésnek tűnhet, azonban könnyen lehet, hogy újra megjelennek majd a videótékák, az innen kikölcsönzött filmeket pedig jóval olcsóbban nézhetjük meg, mintha letöltenénk azokat, hiszen egy Blue-Ray film letöltése több mint négyezer forintba kerülhet.

Mi is írtuk korábban, hogy a Netflix online TV szolgáltató tervei között szerepel a magyar terjeszkedés, azonban ilyen magas adó mellett a szolgáltatás nem lenne vonzó, így ha életbe lép a törvény, akkor valószínűleg hazánkban nem lesz elérhető a Netflix.

Mennyibe kerül majd mindez a magyar családoknak?

Valószínűleg az adó miatt megváltoznak az internetezési szokások, azonban, ha a mostani adatforgalmat vesszük alapul, akkor egy négy fős családdal számolva az előfizetések havi díja többszörösére emelkedhet. Ugyan a közművek esetén a gyerekekre nem számolunk akkora víz vagy gázfogyasztást, azonban ne felejtsük el, hogy a fiatalok már sokkal aktívabban használják az internetet, mint az idősebb generációk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Emiatt egy négy fős családnál a fejenként 10 GB-os forgalmat számolhatunk. Figyelembe kell venni azonban, hogy a filmeket együtt nézik, így a legdrágább tételek kiesnek, de 25 GB-os adatforgalom így is könnyen elképzelhető. Az egyszerűség kedvéért számoljunk négyezer forinttal az internet előfizetésre, és ehhez adjuk hozzá az adó mértékét, ami 25 GB esetén 3750 forintot tesz ki, vagyis havonta ennyivel nő az internet-előfizetés terhe havonta.

Ebbe azonban nem számoltuk bele a mobil internet szolgáltatást, ami ugyan a adatforgalom mérete miatt kisebb összeget tesz ki, de a fejenként egy GB-al számolhatunk (megkezdett GB-ok számítanak), így ez is havi plusz hatszáz forintot vesz ki a család zsebéből.

Ha összeadjuk a kiadásokat, akkor azt láthatjuk, hogy

az internetre fordított plusz kiadások 4350 forintot jelentenek havonta, ami éves szinten 52 ezer forintos extra terhet tesz ki összesen.

Az összes internetre fordított kiadás pedig ennek nagyjából duplája lehet évente, de ez nagymértékben függ a szolgáltatótól és az előfizetés típusától. Azt meg kell jegyezni, hogy ebben az esetben nem számoltunk IPTV-vel, vagyis sima, feltehetően nem HD minőségű televízió előfizetéssel él a család.

Cikkünk megjelenése után néhány órával derült ki, hogy a kormánypárt módosító indítványt ad be a törvényhez, amiben felső korlátot szabnak az adónak. Magánszemélyek esetén maximum 700, míg vállalkozásoknál maximum ötezer forint lehet az adó havonta.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?