8 °C Budapest

Top50: ezek az ősz legolvasottabb könyvei

2014. október 18. 13:01

A szeptemberi könyvújdonságok felkavarták az irodalmi állóvizet a Bookline TOP50 toplistáján: Ken Follett Évszázad-trilógiája és Paolo Coelho eddigiektől merőben eltérő hangvételű új regénye aratott óriási sikert az olvasók körében. A pszichológiai tematika ezúttal sem hiányozhatott az élmezőnyből, Pál Ferenc és a többi sztárpszichológus közös könyve a 3. helyezésig kúszott fel.

Ken Follett brit író a történelmi kalandregények és a napjainkban játszódó krimik mestere, a világ egyik legkedveltebb írója, és a kritikusok egyöntetűen állítják, hogy Évszázad-trilógiájával újabb mestermű született. Ezt jól bizonyítja a szeptemberi toplista első helyezése: Az örökkévalóság küszöbén öt család 20. századi történetét mutatja be olyan részleteket és összefüggéseket felvillantva az 1960-as és az 1980-as évek közötti időszakból, amelyeket történelmi tanulmányaink során nem is sejthettünk. Az író elsöprő sikerére további példa, hogy a trilógia előző két kötete a 19. és a 23. helyen végzett (A megfagyott világ, A titánok bukása).

Paolo Coelhónak, a világ első számú bestsellerírójának rajongótábora izgatottan várta az eddigieknél lényegesen pikánsabb regényt, a Házasságtörést (2.). Hőse, a harmincas éveiben járó újságírónő magánéleti és szakmai sikere ellenére is mély depresszióban él, amelyből egy titkos viszony rángatja ki: szembesül a szenvedély felszabadító érzésével és a választás kényszerével, és élete fordulóponthoz ér.

Az utóbbi években személyiségfejlesztő könyvek tömegei árasztották el a könyvesboltokat, így igazán jól választani nehéz belőlük. Hazánk neves pszichológusai, Pál Ferenc, Dr. Bagdy Emőke, Dr. Szondy Máté, Kádár Annamária és Kozma-Vízkeleti Dániel neve és szaktudása garancia volt a Bízz magadban sikerére, amely a 3. helyezést érte el a toplistán. Az önsegítő könyvek sorába illeszkedik az 5. helyen végzett Hős is. A Titok című bestsellerrel befutott Rhonda Byrne inkább ezoterikus síkon értelmezi az életben felmerülő nehézségeket, népszerűsége töretlen: a Hős szerint születésünktől kedve megkaptunk mindent legmerészebb álmaink valóra váltásához.

A nők elleni erőszak, a női jogok és szerepelvárások az utóbbi hónapok egyik legnagyobb feszültségét szülő közéleti kérdése volt hazánkban, az Egyasszony című könyv is ebbe a tematikába illeszkedik (10.). Péterfy-Novák Éva története sok más íróéhoz hasonlóan a blogokból nőtte ki magát regénnyé, és a veszteség utáni továbblépésről és az elfogadás folyamatáról szól.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bár a toplista többnyire a kortárs irodalom terepe, időről időre visszatérnek olyan klasszikusok, amelyek egy gyerek könyvespolcáról sem hiányozhatnak: a Vuk a 31. helyen, míg A Pál utcai fiúk a 39. helyen végzett. Az e-könyves TOP10-lista szeptemberben a szokásosnál jobban hasonlított a nyomtatott könyvek TOP50-jére: Graeme Simsion Asperger-szindrómás genetikusprofesszor feleségvadászatáról szóló Rosie-projektje lett a legkeresettebb e-könyv (a nyomtatott listán 32. lett), míg Coelho újdonsága a 7., Péterfy-Novák Éva pedig Egyasszonya pedig a 9. helyen végzett.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem