17 °C Budapest
Top50: ezek az ősz legolvasottabb könyvei

Top50: ezek az ősz legolvasottabb könyvei

2014. október 18. 13:01

A szeptemberi könyvújdonságok felkavarták az irodalmi állóvizet a Bookline TOP50 toplistáján: Ken Follett Évszázad-trilógiája és Paolo Coelho eddigiektől merőben eltérő hangvételű új regénye aratott óriási sikert az olvasók körében. A pszichológiai tematika ezúttal sem hiányozhatott az élmezőnyből, Pál Ferenc és a többi sztárpszichológus közös könyve a 3. helyezésig kúszott fel.

Ken Follett brit író a történelmi kalandregények és a napjainkban játszódó krimik mestere, a világ egyik legkedveltebb írója, és a kritikusok egyöntetűen állítják, hogy Évszázad-trilógiájával újabb mestermű született. Ezt jól bizonyítja a szeptemberi toplista első helyezése: Az örökkévalóság küszöbén öt család 20. századi történetét mutatja be olyan részleteket és összefüggéseket felvillantva az 1960-as és az 1980-as évek közötti időszakból, amelyeket történelmi tanulmányaink során nem is sejthettünk. Az író elsöprő sikerére további példa, hogy a trilógia előző két kötete a 19. és a 23. helyen végzett (A megfagyott világ, A titánok bukása).

Paolo Coelhónak, a világ első számú bestsellerírójának rajongótábora izgatottan várta az eddigieknél lényegesen pikánsabb regényt, a Házasságtörést (2.). Hőse, a harmincas éveiben járó újságírónő magánéleti és szakmai sikere ellenére is mély depresszióban él, amelyből egy titkos viszony rángatja ki: szembesül a szenvedély felszabadító érzésével és a választás kényszerével, és élete fordulóponthoz ér.

Az utóbbi években személyiségfejlesztő könyvek tömegei árasztották el a könyvesboltokat, így igazán jól választani nehéz belőlük. Hazánk neves pszichológusai, Pál Ferenc, Dr. Bagdy Emőke, Dr. Szondy Máté, Kádár Annamária és Kozma-Vízkeleti Dániel neve és szaktudása garancia volt a Bízz magadban sikerére, amely a 3. helyezést érte el a toplistán. Az önsegítő könyvek sorába illeszkedik az 5. helyen végzett Hős is. A Titok című bestsellerrel befutott Rhonda Byrne inkább ezoterikus síkon értelmezi az életben felmerülő nehézségeket, népszerűsége töretlen: a Hős szerint születésünktől kedve megkaptunk mindent legmerészebb álmaink valóra váltásához.

A nők elleni erőszak, a női jogok és szerepelvárások az utóbbi hónapok egyik legnagyobb feszültségét szülő közéleti kérdése volt hazánkban, az Egyasszony című könyv is ebbe a tematikába illeszkedik (10.). Péterfy-Novák Éva története sok más íróéhoz hasonlóan a blogokból nőtte ki magát regénnyé, és a veszteség utáni továbblépésről és az elfogadás folyamatáról szól.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bár a toplista többnyire a kortárs irodalom terepe, időről időre visszatérnek olyan klasszikusok, amelyek egy gyerek könyvespolcáról sem hiányozhatnak: a Vuk a 31. helyen, míg A Pál utcai fiúk a 39. helyen végzett. Az e-könyves TOP10-lista szeptemberben a szokásosnál jobban hasonlított a nyomtatott könyvek TOP50-jére: Graeme Simsion Asperger-szindrómás genetikusprofesszor feleségvadászatáról szóló Rosie-projektje lett a legkeresettebb e-könyv (a nyomtatott listán 32. lett), míg Coelho újdonsága a 7., Péterfy-Novák Éva pedig Egyasszonya pedig a 9. helyen végzett.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?