17 °C Budapest
Mindenki nyugodjon meg! Luxuscikké válhat a Nutella

Mindenki nyugodjon meg! Luxuscikké válhat a Nutella

Pénzcentrum
2014. augusztus 21. 18:29

Rossz hírek érkeznek a Nutella-rajongók számára, ugyanis ha a mogyorós, csokoládés krém hozzávalóinak ára ilyen tempóban emelkedik, a Ferrero terméke éveken belül jelentősen megdrágulhat - írja a Wonkblog.

Bár a Ferrero olasz székhelyű cég, a Nutella hozzávalóit több kontinensről, öt fő beszállítótól szerzik be, emellett kilenc gyáruk és hét fő viszonteladói központjuk van világszerte. A Nutellát az drágíthatja meg leginkább, hogy a rossz időjárás miatt annyira gyenge volt az idei mogyorótermés Törökországban, hogy a mogyoró ára csak idén hatvan százalékkal emelkedett, tavaly ősz óta pedig megduplázódott.

Ez azért lehetséges, mert Törökországból származik a világ mogyorótermésének csaknem hetven százaléka. Ez más cégek számára még nem lenne akkora probléma, viszont a Ferrero jelenleg a világ éves termésének negyedét vásárolja fel, főleg Törökországból, mivel a Nutella elkészítéséhez nagyon sok mogyoróra van szükség.
nutella-map

Az valamennyire megkönnyítheti viszont a Ferrero dolgát, hogy nemrég felvásárolták az egyik legnagyobb török mogyorófeldolgozó céget, az Oltan-csoportot.

Nem csak a mogyoró árának emelkedése drágíthatja azonban a Nutellát: a pálmaolaj, ami a krém nagyjából egyötödét teszi ki, jelentősen drágul a növekvő kereslet és a gyenge kínálat miatt, ami szintén a rossz időnek tudható be. A kakaó, ami szintén fontos hozzávaló, pedig negyven százalékkal drágult tavaly.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A blog szerint ez nem jelenti azt, hogy idén vagy akár jövőre az egekbe szökhet a Nutella ára, viszont ha Törökországban, Nigériában és Délkelet-Ázsiában hasonló marad a helyzet, a 250 ezer tonna Nutella, amelyet több mint 75 országban árulnak, hosszabb távon luxuscikké válhat.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?