Lebuktak a boltosok: így trükköztek a leértékelésnél

Lebuktak a boltosok: így trükköztek a leértékelésnél

Pénzcentrum
2014. augusztus 4. 15:04

Hol kezdődik valójában az akciós ár? Mit tehet a kereskedő, hogy portékáját jogszerűen kínálja?

Csúcson vannak a nyári akciók: a boltok kirakataiban sorra találkozunk 50-70 százalékos árleszállításokkal. Kérdés persze, hol kezdődik valójában az akciós ár? Mi minősül leértékelésnek, milyen jogok illetik meg a vásárlót akkor, ha kedvezményes terméket tesz a kosarába?

Az akció önmagában nem jelenti azt, hogy kevesebb fogyasztói jog illetne meg minket. Fontos tudni, hogy ugyanazokkal a szavatossági, jótállási igényekkel élhetünk, mint amikor teljes árú terméket vásárolunk - mondta el nemrég a Kossuth Rádióban Fülöp Zsuzsa, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője. Ha azonban azért történik a leértékelés, mert valamilyen hibája van a terméknek, azzal a hibával az adott árucikket már nem lehet visszavinni. Ha azonban más hibája van, vissza kell cserélnie a kereskedőnek a terméket. Ritkábban beszélünk a használt termékekről: ezekre is van szavatosság, minimum 1 év.

A szezonális leértékelésekkel kapcsolatban nem jelentkezik tömeges mennyiségű panasz a hatósághoz, de vannak azért konkrét esetek. A szóvivő az egyik nagy áruházat említette példaként: egy vevő felfújható gyermekmedencét akciózott le, 6 990 forintra. A vásárló hazavitte az akciós medencét, de nem tudta felfújni, folyamatosan leengedett a medence. Visszavitte a boltba, ahol azt tapasztalta, hogy az ár maradt 6 990 forint, azonban eltűnt róla az 50 százalékos akciós tábla. A vizsgálat során kiderült, hogy a termék soha nem került 13 980 forintba, sőt, 6 990 forintnál csak olcsóbb volt a medence - ezért megbírságolták a boltot, megtévesztő kereskedelmi gyakorlat jogcímén.

Nem mnden annyival olcsóbb

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy ha egy kirakatban azt látjuk, hogy 50 vagy 70 százalékos leértékelés, az nem jelenti azt, hogy minden terméket automatikusan annyival olcsóbban ad a kereskedő. A leárazásnak két oka van:

Így működik a garancia az akciós termékeknél

Sokszor találkozhatunk azzal a kereskedői reakcióval, mely szerint akciós terméket nem váltanak vissza, nem cserélnek. Fontos tudnunk, hogy akciós termék esetén is ugyanazon jogokkal rendelkezünk, mintha nem leértékelt terméket vettünk volna. Azaz megilletnek bennünket a szavatossági, jótállási jogaink, függetlenül az árcsökkenéstől, mely meglehetősen gyakori karácsony táján. Mindez alól egyetlen kivétel van: ha azért akciós az áru, mert valamilyen hibája van, és ezt a vásárláskor a tudomásunkra hozzák, ezen hiba miatt nem reklamálhatunk.

Szintén gyakorta találkozunk azzal a kereskedői módszerrel, melynek értelmében a hibás termék javítása, vagy ugyanolyan árura történő cseréje helyett egy másik, hasonló árucikket ajánlanak fel részünkre, akár plusz ráfordítás nélkül, akár további ráfizetés mellett. Azaz levásárolhatjuk a hibás termék árát, akár egy kapott kupon, vagy bón segítségével. Természetesen elfogadhatjuk ezen felkínált lehetőséget, de nem kötelezhet bennünket a kereskedő a levásárlásra, azt nem vagyunk kötelesek elfogadni, és ragaszkodhatunk szavatossági, jótállási jogainkhoz.

Azt is tudnunk kell, hogy tartós fogyasztási cikk esetén - melynek körét jogszabály határozza meg, ide tartoznak tipikusan a műszaki, háztartási cikkek többek között -, ha a vásárlástól számított három munkanapon belül élünk hibás termék miatt csereigénnyel, úgy nem hivatkozhat a kereskedő arra, hogy az esetleges aránytalan többletköltség miatt inkább javítja csere helyett a terméket. Végül, de nem utolsó sorban nagyon fontos: vásárlás előtt alaposan tájékozódjunk az egyes termékekről és lehetőségeinkről. Ha pedig hibásnak minősül az áru, ne féljünk élni lehetőségeinkkel, merjük jogainkat érvényesíteni.

NEKED AJÁNLJUK
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?