Téves utalás: luxuscuccokra szórta el a milliókat, csúnyán ráfázott

Pénzcentrum
2014. június 26. 17:30

Nem csak Magyarországon utalgatnak tévedésből milliókat. Egy fiatal brit nő számlájára közel 20 millió forintnyi fontot utalt az önkormányzat, melyből több milliót el is költött rögtön drága cipőkre, táskákra és szemüvegekre. Ha karácsonyig nem tudja visszafizetni az összeget kamatostól, akkor 20 hónap börtön vár a nőre.

A közelmúltban hatmillió forintot utalt tévedésből munkáltatója egy férfinek. A "szerencsés" kedvezményezett nem vacakolt sokáig, négymilliót rögtön el is költött az összegből. A gyorsan jött gazdagság viszont nem tartott sokáig, hamarosan rendőrök kopogtattak nála. A rendőrség jogtalan elsajátítás miatt folytatott eljárást a férfi ellen.

Hasonlóan járt egy 23 éves fiatal édesanya az Egyesült Királyságban. Igaz, az ő számlájára valamelyest magasabb összeget utalt tévedésből az önkormányzat: 52 ezer fontot, azaz közel 20 millió forintot kapott tévedésből. A nő ebből kilencezer fontot (közel 3,5 millió forintot) költött el két nap leforgása alatt divatos és drága cipőkre, táskákra és napszemüvegekre - írja a Daily Mail. Emellett az édesanyjának is adott belőle ezer fontot (380 ezer forintot), 40 ezer fontot (több mint 15 millió forintot) pedig befektetési számlán helyezett el, mielőtt április végén elkapták volna a rendőrök.

A nőnek hat hónapja van visszafizetni az összeget (utalási díjjal és kamatokkal együtt), különben 20 hónapra börtönbe kerül. Ezenfelül 150 óra közmunkára is ítélték. A pénz nagy része már visszakerült az önkormányzathoz, de közel hatezer fonttal még mindig adós a nő. Talán segít majd, hogy a luxuscuccokat hamarosan egy árverés keretein belül fogják értékesíteni.

De mi történik, ha mi utalunk félre?

Amennyiben a mi utalásunk landol rossz számlaszámon, akkor bizony elég hosszas procedúra elé nézhetünk. A téves utalások visszahívására írásban, a banknál bejelentett módon aláírva van lehetőségünk. A visszahívási kérelem teljesítése érdekében a küldő pénzintézet a kedvezményezett bankjával felveszi a kapcsolatot, és kéri az összeg visszautalását. Amennyiben a megbízás összege a kedvezményezetett számláján már jóváírásra került, úgy a visszautalás teljesüléséhez a kedvezményezett jóváhagyása szükséges.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

KATTINTS! Van ilyen? Milliókat utalgatnak tévedésből: akár te is kaphatsz...

Amennyiben a kedvezményezett nem járul hozzá a visszahívott összeg visszaküldéséhez, lehetőség van arra, hogy az adatait kikérjék, és azt a megbízó részére megküldje a bank. A küldő fél ennek birtokában további lépeseket tehet a tévesen utalt összeg visszaszerzésére. Így az átutalást indító fél polgári peres eljárás keretében követelheti a tévesen elutalt pénzt a fogadó féltől.

A törvény szerint aki véletlenül vagy tévedésből hozzá került idegen dolgot eltulajdonít, vagy nyolc napon belül nem adja vissza, jogtalan elsajátítás vétsége miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő - mondta el az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kérdésünkre. A bűncselekmény miatt bárki tehet feljelentést, amennyiben a visszaadásra előírt határidő (nyolc nap) eredménytelenül letelt, illetőleg akkor is, ha az eltulajdonításra vonatkozóan konkrét adatok állnak rendelkezésre.

NEKED AJÁNLJUK
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?