19 °C Budapest

Így lakhat jól az egész család 700 forintból: filléres fogások

Pénzcentrum
2014. május 3. 08:00

Hónap végén kiadós ebéddel és vacsorával ellátni a családot nehéz feladat lehet. Sok háztartásban ilyenkor paradicsomleves és krumplistészta kerül az asztalra, pedig nem is gondolnánk, hogy néhány egzotikus étel milyen olcsó lehet. Például megörvendeztethetjük a családot pár száz forintból Croque Monsieur-vel, Canja-val, vagy bulgursalátával.

Itt a hónap eleje, és ez azt is jelenti, hogy sokan még nem kapták meg az előző fizetésüket. A négynapos hosszú hétvégén sokaknál együtt a család, mindenkire főzni kell, háziasszony legyen hát a talpán, aki kigazdálkodja a tartalmas ebédet erre az időszakra. Ugyanakkor sokszor a szorgalmas szakácsok fintorgó pillantásokat kapnak: "már megint az olcsó káposztás tészta" kerül az asztalra. A Pénzcentrum.hu ezért most olyan ételekről készített egy összeállítást, melyek nemcsak hogy fillérekből elkészíthetők, hanem különlegesek, egzotikusak is.

Alapvetően egy gazdaságos konyhában leginkább az idényzöldségekkel és gyümölcsökkel kell dolgoznunk, ez tavasszal például a hónapos retek, a spárga, a spenót, vagy az újhagyma. Ezeket variálhatjuk és érdekesebbé tehetjük változatos fűszerekkel, és hogy az olcsóság megmaradjon, krumplival, rizzsel vagy tésztával. Ez utóbbiakat amúgy is sokféleképpen variálhatjuk, a rizskoch, a krumplis tészta, a rakott krumpli, a rizses hús mind olyan étel, ami alacsony költséggel készíthető, csak hát sok háztartásban túl gyakran kerülnek az asztalra ahhoz, hogy a család még ne unja. Az olcsó hústermékekkel óvatosan kell bánni, a feldolgozott termékeknél érdemes megfigyelni, milyen összetevőkkel készült az áru. Ha nagy százalékban növényi zsírokat, szóját, és nehezen értelmezhető adalékanyagokat tartalmaz a készítmény, inkább ne vásároljuk meg.

Ebéd vagy vacsora 4 főre - 1000 forint alatt:

Croque Monsieur(serpenyőben sült melegszendvics)

Ideális szikkadt kenyér felhasználásához. Kell hozzá kevés vaj, tej, tojás, egy csepp mustár, gépsonka és sajt. Az eredeti recept különleges svájci sajtot használ az elkészítéshez, az olcsóság kedvéért azonban használhatunk helyette bármilyen félkemény sajtot. Négy adagnál körülbelül 850 forint a költségünk. A vajból, tejből, tojásból, a reszelt sajtból és mustárból sűrű szószt főzünk, ezzel kenegetjük meg a kenyérszeleteket, közéjük kerül a sonka. A kész szendvicset pedig serpenyőben vajon ropogósra pirítjuk.

Sváb sufundi

Nevezhetnénk egyszerű nudlinak is, de így sokkal egzotikusabbnak hat. Készíthetjük sósan vagy édesen, és ehhez mérten dobhatjuk fel szószokkal, pirított sokával, vagy épp hagymával. Esetleg a sós-szószos verzióknál elhagyhatjuk a prézlit, és anélkül turbózhatjuk fel. Még olcsóbb, ha krumplinudli helyett egyszerű galuskát készítünk, azt is változatos összetevőkkel, zöldfűszerekkel tehetjük változatos fogássá.

Egy különleges sufundi recept
Hozzávalók:
1,5 kg krumpli
liszt, amennyit felvesz a krumpli
zsemlemorzsa

1 tojás

A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Amikor a burgonya puha, kiszedjük a léből. A nudlihoz a krumplit áttörjük és amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a tojást, a lisztet és jól összedolgozzuk. Keményebb, nyújtható tésztát kell kapnunk. Ezután lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, körülbelül egy-másfél centi vastagra nyújtjuk és kétujjnyi vastag csíkokat vágunk belőle, majd minden csíkot ujjnyi vastag kis "szeletekre" vágunk és egyenként nudlikat sodrunk belőle, majd kifőzzük. Közben zsíron aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát és a leszűrt nudlikat beleforgatjuk.

Forrás: Borbás Marcsi / gasztroangyal.hu

Magyaros agglegénytál

Az agglegénytál tulajdonképpen a rántotta, a paprikás krumpli és a lecsó szerelemgyereke. Így kell hozzá krumpli, hagyma, kolbász, paprika, paradicsom és tojás. A négy főre jutó költség 670 forint. A krumplit karikára vágva kevés olajon megpirítjuk, külön edényben pedig összerottyantjuk a karikázott hagymát, paradicsomot és paprikát, no meg sózunk és borsozunk. A krumplihoz jön a karikázott kolbász, majd a felvert tojások. Végül mindent összesütünk.

Bulgursaláta

A bulgur búzatöret, jól helyettesíti a rizst. Kicsit diós íze van és nagyon egészséges. Rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, B-vitamin és vas is van benne. Ha nagy szeműt vásárolunk belőle, adott mennyiségűhöz kétszer annyi forró víz kell, kisszeműhöz pedig annyi, amennyi pont elfedi. Lefedjük, és hagyjuk, hogy megszívja magát. Már lehet nagy áruházakban kapni, körülbelül 500-600 forint belőle fél kiló. Ez sokáig elég, mert jócskán megnő, így kevesebb kell belőle köretként, mint hinnénk. Salátaként elkészítve "főzés" után kihűtjük, és bármilyen idényzöldséget darabolhatunk hozzá. Utána meglocsolhatjuk ecetes-olajos öntetünkkel, vagy kefirrel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Canja: rizses-póréhagymás csirkehúsleves

Ez egy brazil étel, ízvilágát tekintve nem sokban tér el a hazaitól, így még a kényesebb ízlelőbimbójú családtagok is kedvüket lelhetik benne. Különlegességét az adja, hogy a szokásos leveszöldség póréhagymával és rizzsel egészül ki. A négy adag kijön körülbelül 1000 forintból, ha a receptbeli hat csirkecomb helyett csak néggyel készítjük.

A Canja receptje
Hozzávalók 4 főre:
4 evőkanál olaj
1 fej hagyma finomra aprítva
6 csirke alsócomb
kb. 1,5 liter víz
4 sárgarépa vastagra karikázva
12 dkg rizs
só, bors, 1 csokor petrezselyem finomra aprítva

Az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a csirkecombokat, néhány percig pirítjuk, majd felöntjük a vízzel. Sózzuk és borsozzuk. Hozzáadjuk a sárgarépát, és fedő alatt kb. 20 percig főzzük. Ekkor beletesszük a felkarikázott póréhagymát, valamint a többször átöblített rizst. Kb. 15-20 percig főzzük, amíg a rizs megpuhul. Tálaláskor sok friss petrezselymet adunk hozzá.

Forrás:  Mautner Zsófi / Így főzünk mi

Pásztortarhonya

A pásztortarhonya laktató, klasszikus magyaros étel. Mindössze 680 forint a négy főre eső költség. Legfinomabb, ha bográcsban, nyílt tűzön készítjük, de a tűzhelyen lábosban is kiváló lehet, pláne ha füstölt kolbászt választunk bele. Az aprított hagymát meg kell dinsztelni, majd a tarhonyával összepirítani. Só, bors és paprika jön rá. Majd rá kell dobni a felkockázott krumplit és a felkarikázott kolbászt. Jön rá annyi víz, hogy ellepje az egészet. Ha leforrna róla, mielőtt megpuhulnának az összetevők, pótoljuk a vizet.

Frankfurti saláta

Kell hozzá krumpli, virsli, hagyma, majonéz, vagy tejföl és mustár. Négy adag körülbelül 700 forintból jön ki. A krumplit héjában megfőzzük. Közben odatesszük a virslit is főni és a szósznak valóhoz hozzákeverjük a feldarabolt hagymát. Készíthetünk tartárt, bekeverhetjük majonézzel, vagy a tejfölhöz mustárt keverve állíthatjuk össze az öntetet. A krumplit felkockázás, a virslit pedig karikázás után keverjük a szószunkhoz. Bizonyos receptek csemegeuborkával, almával, vagy főtt tojással is megbolondítják a keveréket.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm