A rendkívüli időszak a húsvéti ünnep miatt április 2-án éjfélig tart.
Hónap végén kiadós ebéddel és vacsorával ellátni a családot nehéz feladat lehet. Sok háztartásban ilyenkor paradicsomleves és krumplistészta kerül az asztalra, pedig nem is gondolnánk, hogy néhány egzotikus étel milyen olcsó lehet. Például megörvendeztethetjük a családot pár száz forintból Croque Monsieur-vel, Canja-val, vagy bulgursalátával.
Itt a hónap eleje, és ez azt is jelenti, hogy sokan még nem kapták meg az előző fizetésüket. A négynapos hosszú hétvégén sokaknál együtt a család, mindenkire főzni kell, háziasszony legyen hát a talpán, aki kigazdálkodja a tartalmas ebédet erre az időszakra. Ugyanakkor sokszor a szorgalmas szakácsok fintorgó pillantásokat kapnak: "már megint az olcsó káposztás tészta" kerül az asztalra. A Pénzcentrum.hu ezért most olyan ételekről készített egy összeállítást, melyek nemcsak hogy fillérekből elkészíthetők, hanem különlegesek, egzotikusak is.
Alapvetően egy gazdaságos konyhában leginkább az idényzöldségekkel és gyümölcsökkel kell dolgoznunk, ez tavasszal például a hónapos retek, a spárga, a spenót, vagy az újhagyma. Ezeket variálhatjuk és érdekesebbé tehetjük változatos fűszerekkel, és hogy az olcsóság megmaradjon, krumplival, rizzsel vagy tésztával. Ez utóbbiakat amúgy is sokféleképpen variálhatjuk, a rizskoch, a krumplis tészta, a rakott krumpli, a rizses hús mind olyan étel, ami alacsony költséggel készíthető, csak hát sok háztartásban túl gyakran kerülnek az asztalra ahhoz, hogy a család még ne unja. Az olcsó hústermékekkel óvatosan kell bánni, a feldolgozott termékeknél érdemes megfigyelni, milyen összetevőkkel készült az áru. Ha nagy százalékban növényi zsírokat, szóját, és nehezen értelmezhető adalékanyagokat tartalmaz a készítmény, inkább ne vásároljuk meg.
Ebéd vagy vacsora 4 főre - 1000 forint alatt:
Croque Monsieur(serpenyőben sült melegszendvics)
Ideális szikkadt kenyér felhasználásához. Kell hozzá kevés vaj, tej, tojás, egy csepp mustár, gépsonka és sajt. Az eredeti recept különleges svájci sajtot használ az elkészítéshez, az olcsóság kedvéért azonban használhatunk helyette bármilyen félkemény sajtot. Négy adagnál körülbelül 850 forint a költségünk. A vajból, tejből, tojásból, a reszelt sajtból és mustárból sűrű szószt főzünk, ezzel kenegetjük meg a kenyérszeleteket, közéjük kerül a sonka. A kész szendvicset pedig serpenyőben vajon ropogósra pirítjuk.
Sváb sufundi
Nevezhetnénk egyszerű nudlinak is, de így sokkal egzotikusabbnak hat. Készíthetjük sósan vagy édesen, és ehhez mérten dobhatjuk fel szószokkal, pirított sokával, vagy épp hagymával. Esetleg a sós-szószos verzióknál elhagyhatjuk a prézlit, és anélkül turbózhatjuk fel. Még olcsóbb, ha krumplinudli helyett egyszerű galuskát készítünk, azt is változatos összetevőkkel, zöldfűszerekkel tehetjük változatos fogássá.
1,5 kg krumpli
liszt, amennyit felvesz a krumpli
zsemlemorzsa
só
1 tojás
A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Amikor a burgonya puha, kiszedjük a léből. A nudlihoz a krumplit áttörjük és amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a tojást, a lisztet és jól összedolgozzuk. Keményebb, nyújtható tésztát kell kapnunk. Ezután lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, körülbelül egy-másfél centi vastagra nyújtjuk és kétujjnyi vastag csíkokat vágunk belőle, majd minden csíkot ujjnyi vastag kis "szeletekre" vágunk és egyenként nudlikat sodrunk belőle, majd kifőzzük. Közben zsíron aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát és a leszűrt nudlikat beleforgatjuk.
Forrás: Borbás Marcsi / gasztroangyal.hu
Magyaros agglegénytál
Az agglegénytál tulajdonképpen a rántotta, a paprikás krumpli és a lecsó szerelemgyereke. Így kell hozzá krumpli, hagyma, kolbász, paprika, paradicsom és tojás. A négy főre jutó költség 670 forint. A krumplit karikára vágva kevés olajon megpirítjuk, külön edényben pedig összerottyantjuk a karikázott hagymát, paradicsomot és paprikát, no meg sózunk és borsozunk. A krumplihoz jön a karikázott kolbász, majd a felvert tojások. Végül mindent összesütünk.
Bulgursaláta
A bulgur búzatöret, jól helyettesíti a rizst. Kicsit diós íze van és nagyon egészséges. Rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, B-vitamin és vas is van benne. Ha nagy szeműt vásárolunk belőle, adott mennyiségűhöz kétszer annyi forró víz kell, kisszeműhöz pedig annyi, amennyi pont elfedi. Lefedjük, és hagyjuk, hogy megszívja magát. Már lehet nagy áruházakban kapni, körülbelül 500-600 forint belőle fél kiló. Ez sokáig elég, mert jócskán megnő, így kevesebb kell belőle köretként, mint hinnénk. Salátaként elkészítve "főzés" után kihűtjük, és bármilyen idényzöldséget darabolhatunk hozzá. Utána meglocsolhatjuk ecetes-olajos öntetünkkel, vagy kefirrel.
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
Canja: rizses-póréhagymás csirkehúsleves
Ez egy brazil étel, ízvilágát tekintve nem sokban tér el a hazaitól, így még a kényesebb ízlelőbimbójú családtagok is kedvüket lelhetik benne. Különlegességét az adja, hogy a szokásos leveszöldség póréhagymával és rizzsel egészül ki. A négy adag kijön körülbelül 1000 forintból, ha a receptbeli hat csirkecomb helyett csak néggyel készítjük.
4 evőkanál olaj
1 fej hagyma finomra aprítva
6 csirke alsócomb
kb. 1,5 liter víz
4 sárgarépa vastagra karikázva
12 dkg rizs
só, bors, 1 csokor petrezselyem finomra aprítva
Az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a csirkecombokat, néhány percig pirítjuk, majd felöntjük a vízzel. Sózzuk és borsozzuk. Hozzáadjuk a sárgarépát, és fedő alatt kb. 20 percig főzzük. Ekkor beletesszük a felkarikázott póréhagymát, valamint a többször átöblített rizst. Kb. 15-20 percig főzzük, amíg a rizs megpuhul. Tálaláskor sok friss petrezselymet adunk hozzá.
Forrás: Mautner Zsófi / Így főzünk mi
Pásztortarhonya
A pásztortarhonya laktató, klasszikus magyaros étel. Mindössze 680 forint a négy főre eső költség. Legfinomabb, ha bográcsban, nyílt tűzön készítjük, de a tűzhelyen lábosban is kiváló lehet, pláne ha füstölt kolbászt választunk bele. Az aprított hagymát meg kell dinsztelni, majd a tarhonyával összepirítani. Só, bors és paprika jön rá. Majd rá kell dobni a felkockázott krumplit és a felkarikázott kolbászt. Jön rá annyi víz, hogy ellepje az egészet. Ha leforrna róla, mielőtt megpuhulnának az összetevők, pótoljuk a vizet.
Frankfurti saláta
Kell hozzá krumpli, virsli, hagyma, majonéz, vagy tejföl és mustár. Négy adag körülbelül 700 forintból jön ki. A krumplit héjában megfőzzük. Közben odatesszük a virslit is főni és a szósznak valóhoz hozzákeverjük a feldarabolt hagymát. Készíthetünk tartárt, bekeverhetjük majonézzel, vagy a tejfölhöz mustárt keverve állíthatjuk össze az öntetet. A krumplit felkockázás, a virslit pedig karikázás után keverjük a szószunkhoz. Bizonyos receptek csemegeuborkával, almával, vagy főtt tojással is megbolondítják a keveréket.
A pelenkagyártó csecsemőkről felnőttekre vált át: ide vezetett a drasztikusan kevés gyerek születése
Japán gyorsan öregedő társadalma és csökkenő születésszáma miatt, bejelentette egy pelenkagyár, hogy felfüggeszti a csecsemőpelenka-gyártását és a felnőtteknek szánt pelenkák piacára koncentrál.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.
Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.
A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.
-
Így választjuk ki a legjobb személyi kölcsönt
A Pénzcentrum és az MBH Bank kutatása a hazai személyi kölcsönök igényléséről.
-
Elárulta a Lidl, milyen akciókkal készül a húsvéti szezonra
A húsvéti időszakban is változatos akciókkal és kedvezményekkel segíti a Lidl a vásárlókat.
-
Cégalapítás online: az eljárás menete lépésről lépésre (x)
Megmutatjuk, mire számíthat, ha vállalkozás indítását tervezi
-
Az ASUS újdonsága a modern munkaélmény új szintjét kínálja (x)
Az ExpertBook B9 OLED új mércét állít az üzleti laptopok számára.
- Elköltözik Szemesről a legendás balatoni filmfesztivál
- Újabb drón roncsait találták meg román területen
- Ukrán erőműveket támadtak az oroszok, miközben Lavrov a biztonsági garanciákról beszélt
- Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián
- Félhavi eső szakadt több hazai térségre
- Áprilistól nem vizsgálják, sért-e szankciót Észak-Korea