21 °C Budapest

A boltok legnagyobb trükkjei: ezért költesz túl sokat

Pénzcentrum
2014. április 20. 08:00

Amikor belépünk egy boltba, nem is gondolnánk, hogy az áruházláncok számos eszközt bevetnek, hogy még több és több pénz elköltésére vegyenek rá minket. Vásárlóik legapróbb mozdulatait is kielemzik, majd a kutatások és elemzések eredményét felhasználva úgy helyezik el a termékeket, hogy a tudatalattinkra hassanak. Nem véletlen a fejünk felett lógó hirdetés, ahogy az sem, hogy zöldségekbe és gyümölcsök várnak minket a bejáratnál. A Pénzcentrum.hu nemcsak azokat a trükköket gyűjtötte össze, melyekkel vásárlásra csábítanak a boltok, de azt is megmutatjuk, mit tehetsz, hogy hó végén sokkal több pénz maradjon a zsebedben.

Rengeteg olyan "trükköt" alkalmaznak a szupermarketek, melyekkel arra ösztönzik a vásárlókat, hogy tudattalanul is sokkal többet költsenek, mint tervezték. A szinte észrevehetetlen apróbb jelektől a fejünk felett lengedező táblákon át a sörök mellé helyezett pelenkákig számos módon tudják befolyásolni a boltok a viselkedésünket. Nem véletlen tehát, hogy sokszor azt vesszük észre vásárlás után az otthoni kipakoláskor, hogy több olyan dolog is került a szatyrunkba, ami sem a listán nem volt rajta, szükségünk pedig végképp nincs rá.

A hiperek által gyakran használt egyik fontos eszköz a lengedező és forgó jelzések sokasága, melyek a plafonról lógnak lefelé. Ezek a táblák nem véletlenül vannak így elhelyezve: a periférikus látásunkkal (szemünkkel kis területet látunk élesen, viszont a perifériás látómező akár 180 fokos szöget is lefedhet) sokkal inkább érzékeljük azokat a tárgyakat, melyek mozognak.

Figyeljünk! Változik a boltok nyitva tartása Magyarországon - KATTINTS!

Szintén a tekintetünket próbálják megragadni a feltűnő matricákkal, táblákkal. A boltok sokszor olyankor is felragasztanak valamilyen piros matricát a termékekre, ha az nem is akciós vagy leéértékelt. Ez azért lehet hatásos, mert mi olyankor is automatikusan árkedvezményre asszociálunk a feltűnő felirat láttán, ha erről szó sincs.

Ugyanilyen fontossággal bír a termékek elhelyezése. Híres példája ennek a "sör és pelenka" egymás mellé helyezése. Egyszer ugyanis egy kiskereskedelmi láncnál megfigyelték, hogy a (főleg fiatal) férfiak gyakran vesznek egyszerre sört és pelenkát egyszerre. Érdekesnek találták, ezért elemzéseket és kutatásokat végeztek. Elméletük szerint a kisgyermekes apukákat sokszor küldik le, hogy vegyen pelenkát hazafelé. Viszont ezek a férfiak nemrég még sörözgettek esténként munka után, a család mellett azonban inkább már csak otthon nyílik erre lehetőségük. Az áruház ezért egymás mellé tette a pelenkát és a sört: ha pelenkáért kell beugrania, jusson eszébe a vevőnek, hogy sörözni is szeretne, ha viszont alapból az italért ment volna be, akkor tudatosuljon benne, hogy pelenkát is kéne hazavinni. Ezután meredeken növekedett az adott szupermarketben mindkét termék forgalma. De természetesen számos más, egymáshoz kapcsolódó/kapcsolható áru esetén figyelhetünk meg hasonló trükköt. Közel helyezik egymáshoz őket, hogy mikor "véletlenül" megpillantjuk a másik terméket, akkor bepakoljuk a kosarunkba.

A kiskereskedelmi láncok tehát nem véletlen próbálnak meg minél több adatot megszerezni vásárlóikról (akár a törzsvásárlói kártyák igénylésekor megadott adatok alapján is). A különböző adatbázisok alapján rengeteg elemzést készítenek, hogy feltérképezzék a vásárlói szokásokat. Az eredményeket pedig a profit növelésére fordítják, ahogy a fenti példából is láthatjuk.

A szupermarketek azt is kihasználják, hogy a vevők a polcokat úgy olvassák, mint a könyveket. Tehát a szemüket balról jobbra, majd pedig lefelé vezetik. A legnagyobb márkák ezért  igen magas összegeket fizetnek azért az áruházláncoknak, hogy termékeiket szemmagasságban helyezzék el. A boltok általában kis mértékben, és balról jobbra emelik az árakat. Így nem olyan feltűnő a legolcsóbb és a legdrágább termék közötti árkülönbség. A legkevesebb bevételt hozó, olcsóbb termékeket legtöbbször az alsó polcokra dugják.

Tényleg ezt esszük sonka helyett? Így ismerheted fel a gagyit - KATTINTS!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A bejáratoknál sem véletlen, hogy számos kedvezményes ajánlattal találkozhatunk. Hiába gondoljuk úgy, hogy nem fordítunk rájuk figyelmet, ezek mégis megmaradnak a tudatalattinkban, és később vásárlásra ösztönöznek, amikor a sorok között bolyongva megpillantjuk a hirdetett terméket.

A gyümölcsök és zöldségek elhelyezése a bejáratok közelében szintén tudatos döntés a boltok részéről. Ez ugyanis egy friss és egészséges környezet benyomását kelti bennünk az első pillanattól. A vonzó környezet ugyanazért fontos, amiért a kellemes zene: jobban érzi magát a vevő, ezért szívesebben és tovább is marad. Ami szintén annak az esélyét növeli, hogy többet fog vásárolni és költeni.

A kenyér, tej és cukor pedig éppen ellenkezőleg, általában a bolt belsejében vagy másik végében van "elrejtve", hogy az emberek kénytelenek legyenek számos soron, rengeteg polc között átvágni, amíg odaér a legalapvetőbbnek számító árukhoz. Ezzel növelik az esélyét, hogy ezt-azt még bepakoljunk a kosarunkba (amiért külön valószínűleg nem mentünk volna oda).

A 16 legfontosabb spórolós trükk: így indulj vásárolni - KATTINTS!

Teljes mértékben ezeket a trükköket nem fogjuk tudni kizárni az életünkből, hiszen lépten-nyomon ott vannak a mindennapjainkban. Ugyanakkor ha tudatosítjuk magunkban, hogy mi miért, hol és hogyan van elhelyezve, mivel próbálnak minket vásárlásra csábítani, akkor tízezrekkel is több maradhat hónap végén a zsebünkben. Egy kis további odafigyeléssel pedig még többet tudunk spórolni. A Pénzcentrum.hu összeszedett néhány tippet, amelyeket betartva még több pénzed marad.

  • 1. Készíts listát! Tervezd meg, mit főznél a héten, mit szeretnél enni, és készíts ezek kapcsán egy bevásárlólistát. Így kevesebb alkalommal kell betérned vásárolni, hiszen így előre letudhatod egész hétre a vásárlást, és csökken azon lehetőségek száma, amikor felesleges dolgokat vehetsz. Ne felejts indulás előtt szétnézni a spájzban - előfordulhat, hogy olyasmit vásárolnál, ami van otthon.
  • 2. Válassz márkátlan termékeket! Bár talán a reklámokban többet hallod bizonyos márkák nevét, nem biztos, hogy azok jobbak. Az ismeretlen termékek is lehetnek kiváló minőségűek, ráadásul sokkal olcsóbbak. Érdemes átböngészni az összetevőket, meg fogsz lepődni: gyakran az ugyanazon alapanyagokból, ugyanattól a gyártótól készülő áruk óriási árkülönbséggel pihennek a polcokon.
  • 3. Figyeld a polcokat! Ha sokszor a legolcsóbb terméket keresed, de csak szemmagasságban vizsgálódsz, akkor előfordulhat, hogy elkerüli a figyelmedet számos gazdaságosabb verzió. Ugyanis az áruházláncok politikája szerint a drágább, mutatósabb termékek vannak felül, hogy azokat vásárolják a legtöbben. Az olcsó termékek megbújnak az alsó polcokon, így sokszor észre sem veszed őket.
  • 4. Ne menj éhesen! Korgó gyomorral belépni egy élelmiszerüzletbe kész anyagi öngyilkosság, valószínűleg el fogja homályosítani józan ítélőképességedet az éhség, és olyasmit is megveszel, amire semmi szükséged. Pont, mint amikor kétszer akkora adagot veszel ebédnél, amikor nagyon éhes vagy, pedig csak a szemed kívánja és úgysem bírod megenni.
  • 5. Ne vegyél előkészített alapanyagokat! Ha előre hámozott, felvágott vagy darabolt zöldséget vagy gyümölcsöt veszel, az sokkal drágább. Ugyanígy például a kicsontozott-lebőrözött és fűszerezett csirkecomb is többe kerül, mintha magad készíted így elő a húst. Hiszen ezek esetében szintén rád hárul a munkaköltség is.
  • 5+1. Állj ellen! A kasszáknál lévő kínáló polcok tele vannak olyan termékekkel, amikre igazából semmi szükséged. Édességek, cukorkák, rágó, elem - nem vennél belőlük ennyit, ha nem lenne olyan hosszú a sor és nem kellene olyan sokat várnod, vagy nem lennének olyan feltűnően az orrod alá dugva. Csak akkor vegyél belőlük, ha tényleg szükséged van valamelyikre, kerüld az impulzusvásárlást és ne harapj rá a csalira!

 

NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?