24 °C Budapest

Filléres eszközzel spórolhatsz tízezreket

2014. április 12. 08:03

A magyar családok villanyszámlájának 20-25 százalékát a világítás teszi ki. Pedig ez az arány lehetne alacsonyabb is. Azon túl, hogy az energiatakarékos fényforrásokkal is rengeteget spórolhatnánk, a különböző szabályzós kapcsolók is sokat alakíthatnak berögzült fogyasztási szokásainkon. Ezúttal ezeket mutatja be a Pénzcentrum.hu.


A legtöbb villamos energiát természetesen azzal takaríthatod meg, ha be sem kapcsolod a fogyasztóidat, vagy legalább megpróbálsz odafigyelni arra, hogy az adott hónapban kevesebb kWh áramot használj el, mint általában. A fogyasztási szokásokon azonban nagyon nehéz változtatni. Ebben lehet a segítségedre, ha különböző típusú szabályzós kapcsolókat szerelsz fel az otthonodban. Mint tudod, ezek automatikusan fel-, illetve lekapcsolják az egyes fényforrásokat, valamint szabályozzák a fényforrások fényerejét. A kültéri lámpák, az előszobai világítás, vagy éppen a szellőző ventilátor működtetésére ugyanis csak a nap meghatározott szakában (pl. éjszaka), vagy bizonyos időszakonként (pl. a reggeli és az esti órákban) van csak szükség; illetve az sem mindegy, milyen erős fényre van éppen szükséged.

Mielőtt azonban elkezdenéd használni bármelyik szabályzós kapcsolót, nem árt, ha elolvasod korábbi cikkeinket. "Dobd ki a régi körtéket: ennyit nyerhetsz a villanyszámlán" c. cikkünkből például megtudhatod, hogy a különböző típusú fényforrásokkal mennyit is spórolhatsz. "Kapcsolgassuk vagy ne? Ennyit nyerhetsz a villanyszámlán" c. cikkünk pedig abban nyújt segítséget, a különböző típusú fényforrásokat hogyan tudod a legtakarékosabban üzemeltetni. Cikkeink tanulmányozása elengedhetetlen ahhoz, hogy megtudd, a különböző típusú szabályozós kapcsolókat, melyik fényforrással érdemes leginkább kombinálni.

DIMMER/FÉNYERŐSZABÁLYZÓS KAPCSOLÓ

A dimmer, vagyis a fényerőszabályzós kapcsolóval fényforrásunk fényerejét és így teljesítményét szabályozhatjuk. A teljesítmény csökkentésével pedig fogyasztásunk is csökkenhet. Arról nem is beszélve, hogy a kisebb teljesítményen fényforrásunk élettartama is megnő, mely további - igaz hosszú távú - megtakarítást eredményez. A fényerőszabályzós kapcsolókat ugyanakkor a leghatékonyabban csak a hagyományos izzóinknál tudjuk bevetni. Arról nem is beszélve, hogy nem minden fényforrás esetében használható spórolás céljára a dimmer. Sőt, akadnak termékek, melyek még csak nem is kompatibilisek a fényerőszabályzóval.

A dimmer és a kompakt fénycső (CFL)

Az izzólámpáktól eltérően a kompakt fénycsövek nem veszítenek fényáramukból dimmelés során sem. Bennük ugyanis egy kis kapcsolóüzemű tápegység (elektronika) található. Tehát ha a dimmer csökkenti a fénycsőre jutó feszültséget, akkor az elektronika ezt észleli, s korrigálja. Ennek pedig az lesz a következménye, hogy fénycsövünk nagyobb áramot vesz fel a dimmeren keresztül a hálózatról. Tehát szemmel láthatólag a fényereje sem csökken, s energiát sem spórolhatunk így meg. Természetesen vannak speciális fénycsövek is, melyek dimmelhetők. Ezek azonban meglehetősen drágák és ritkák. Általánosságban tehát elmondható, hogy a boltban kapható általános célú, olcsó fénycsövek dimmelésével csak az élettartamuk csökken le, vagy mennek tönkre, miközben egy cseppnyi energiát sem takarítunk meg.

A dimmer és a LED

Az izzólámpák és kompakt fénycsövek kiváltására kifejlesztett LED-lámpák váltakozó feszültséget igényelnek. Számos dimmelhető 230 V-os LED-lámpát gyártanak, melyeket azonban eredendően kézi dimmelésre terveztek - a fényáramot a tápfeszültség kapcsolgatásával lehet csökkenteni. Automatizált világítási rendszerhez (pl.: mozgás- vagy fényérzékelős kapcsolók) azok a termékek megfelelők, melyek AC-szaggatóval dimmelhetők. Körültekintően kell tehát eljárni, mert nem minden dimmer és LED kompatibilis egymással. Erről a termékek csomagolásán elhelyezett leírásban tájékozódhatunk.

KÜLTÉRI MOZGÁSÉRZÉKELŐS KAPCSOLÓ

A kültéri használatra gyártott mozgásérzékelők automatikusan üzembe helyezik fényforrásunkat, ha mozgást érzékelnek, majd kis idő elteltével automatikusan lekapcsolódnak. A mozgásérzékelős kapcsolókat elsősorban biztonsági célzattal, illetve a ház körüli közművek megvilágításhoz érdemes felhasználni. A legtöbb energiát azonban úgy takaríthatjuk meg, ha csupán mozgásérzékelős rendszerünk helyett olyan eszközt választunk, mely érzékeny a fényviszonyokra is. Így nappal feleslegesen nem kapcsolódik fel fényforrásunk, ha rendszerünk mozgást észlel.

BELTÉRI MOZGÁSÉRZÉKELŐS KAPCSOLÓ

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A beltéri mozgásérzékelős kapcsolók nagyon hasonlítanak kültéri társaikra, ugyanakkor azoknál jóval kifinomultabbak. A mindennapi használatban két fajtájuk a leginkább elterjedt: az ultrahangos-, illetve az infravörös rendszerek. Az ultrahangos érzékelők a hangot, míg az infravörös rendszerek a meleget (testhő) és a mozgást észlelik. Ezeket az eszközöket kombinálva rengeteg energiát spórolhatunk meg otthonunkban. Hiszen gondoljunk csak bele, az előszobában, vagy a mellékhelyiségben például csak néhány percig van szükségünk a világításra. Mégis nem egyszer feledkezünk meg róluk akár órákra is, miközben zabálják az áramot. De a konyhában, közlekedőkön is hasznos lehet bevetésük.

IDŐKAPCSOLÓ

Az időkapcsolók segítségével egy előre meghatározott időpontban és időtartamra aktivizálhatjuk fényforrásunkat. Használatuk kültéren és beltéren egyaránt ajánlott lehet. Az időkapcsolók két típusát különböztetjük meg: a manuális időzítőket, illetve a digitálisan előre programozható berendezéseket. A manuális idővezérlésű dugaszoló aljzat a hozzá csatlakoztatott fogyasztókat (a vasalót, a másolót, a kávéfőzőt és sok más fogyasztót) előre beállított üzemidő után automatikusan és megbízhatóan leválasztja az elektromos hálózatról. A digitálisan előre programozható időzítő, mely leginkább egy digitális termosztáthoz hasonlít pedig lehetővé teszi az automatikus vezérlést. Így kívánság szerint asztronómiai vagy akár fix óraidőre is beprogramozhatjuk készülékeink működését előre.

Az időkapcsoló használata kompakt fénycsővel, illetve LED-lámpával

A manuális időzítőkapcsoló a kompakt fénycsövekkel, illetve a LED-lámpákkal is egyaránt kitűnően működik. A digitálisan programozható időzítők esetében ugyanakkor mindenképp ellenőrizni kell, hogy kompatibilis-e a készülék a használni kívánt fényforrással.

FÉNYÉRZÉKELŐS KAPCSOLÓ

A fényérzékelős kapcsolók leginkább kültéri használathoz ajánlottak - segítségükkel csak az esti órákban biztosítjuk fényforrásaink üzemelését. Éppen ezért biztonsági szempontból, vagy éppen a ház körüli közművek megvilágítására alkalmas leginkább használatuk. De az ünnepi szezonban a díszkivilágítás is hatékonyabban üzemeltethető segítségével.

 

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05