Filléres eszközzel spórolhatsz tízezreket

2014. április 12. 08:03

A magyar családok villanyszámlájának 20-25 százalékát a világítás teszi ki. Pedig ez az arány lehetne alacsonyabb is. Azon túl, hogy az energiatakarékos fényforrásokkal is rengeteget spórolhatnánk, a különböző szabályzós kapcsolók is sokat alakíthatnak berögzült fogyasztási szokásainkon. Ezúttal ezeket mutatja be a Pénzcentrum.hu.


A legtöbb villamos energiát természetesen azzal takaríthatod meg, ha be sem kapcsolod a fogyasztóidat, vagy legalább megpróbálsz odafigyelni arra, hogy az adott hónapban kevesebb kWh áramot használj el, mint általában. A fogyasztási szokásokon azonban nagyon nehéz változtatni. Ebben lehet a segítségedre, ha különböző típusú szabályzós kapcsolókat szerelsz fel az otthonodban. Mint tudod, ezek automatikusan fel-, illetve lekapcsolják az egyes fényforrásokat, valamint szabályozzák a fényforrások fényerejét. A kültéri lámpák, az előszobai világítás, vagy éppen a szellőző ventilátor működtetésére ugyanis csak a nap meghatározott szakában (pl. éjszaka), vagy bizonyos időszakonként (pl. a reggeli és az esti órákban) van csak szükség; illetve az sem mindegy, milyen erős fényre van éppen szükséged.

Mielőtt azonban elkezdenéd használni bármelyik szabályzós kapcsolót, nem árt, ha elolvasod korábbi cikkeinket. "Dobd ki a régi körtéket: ennyit nyerhetsz a villanyszámlán" c. cikkünkből például megtudhatod, hogy a különböző típusú fényforrásokkal mennyit is spórolhatsz. "Kapcsolgassuk vagy ne? Ennyit nyerhetsz a villanyszámlán" c. cikkünk pedig abban nyújt segítséget, a különböző típusú fényforrásokat hogyan tudod a legtakarékosabban üzemeltetni. Cikkeink tanulmányozása elengedhetetlen ahhoz, hogy megtudd, a különböző típusú szabályozós kapcsolókat, melyik fényforrással érdemes leginkább kombinálni.

DIMMER/FÉNYERŐSZABÁLYZÓS KAPCSOLÓ

A dimmer, vagyis a fényerőszabályzós kapcsolóval fényforrásunk fényerejét és így teljesítményét szabályozhatjuk. A teljesítmény csökkentésével pedig fogyasztásunk is csökkenhet. Arról nem is beszélve, hogy a kisebb teljesítményen fényforrásunk élettartama is megnő, mely további - igaz hosszú távú - megtakarítást eredményez. A fényerőszabályzós kapcsolókat ugyanakkor a leghatékonyabban csak a hagyományos izzóinknál tudjuk bevetni. Arról nem is beszélve, hogy nem minden fényforrás esetében használható spórolás céljára a dimmer. Sőt, akadnak termékek, melyek még csak nem is kompatibilisek a fényerőszabályzóval.

A dimmer és a kompakt fénycső (CFL)

Az izzólámpáktól eltérően a kompakt fénycsövek nem veszítenek fényáramukból dimmelés során sem. Bennük ugyanis egy kis kapcsolóüzemű tápegység (elektronika) található. Tehát ha a dimmer csökkenti a fénycsőre jutó feszültséget, akkor az elektronika ezt észleli, s korrigálja. Ennek pedig az lesz a következménye, hogy fénycsövünk nagyobb áramot vesz fel a dimmeren keresztül a hálózatról. Tehát szemmel láthatólag a fényereje sem csökken, s energiát sem spórolhatunk így meg. Természetesen vannak speciális fénycsövek is, melyek dimmelhetők. Ezek azonban meglehetősen drágák és ritkák. Általánosságban tehát elmondható, hogy a boltban kapható általános célú, olcsó fénycsövek dimmelésével csak az élettartamuk csökken le, vagy mennek tönkre, miközben egy cseppnyi energiát sem takarítunk meg.

A dimmer és a LED

Az izzólámpák és kompakt fénycsövek kiváltására kifejlesztett LED-lámpák váltakozó feszültséget igényelnek. Számos dimmelhető 230 V-os LED-lámpát gyártanak, melyeket azonban eredendően kézi dimmelésre terveztek - a fényáramot a tápfeszültség kapcsolgatásával lehet csökkenteni. Automatizált világítási rendszerhez (pl.: mozgás- vagy fényérzékelős kapcsolók) azok a termékek megfelelők, melyek AC-szaggatóval dimmelhetők. Körültekintően kell tehát eljárni, mert nem minden dimmer és LED kompatibilis egymással. Erről a termékek csomagolásán elhelyezett leírásban tájékozódhatunk.

KÜLTÉRI MOZGÁSÉRZÉKELŐS KAPCSOLÓ

A kültéri használatra gyártott mozgásérzékelők automatikusan üzembe helyezik fényforrásunkat, ha mozgást érzékelnek, majd kis idő elteltével automatikusan lekapcsolódnak. A mozgásérzékelős kapcsolókat elsősorban biztonsági célzattal, illetve a ház körüli közművek megvilágításhoz érdemes felhasználni. A legtöbb energiát azonban úgy takaríthatjuk meg, ha csupán mozgásérzékelős rendszerünk helyett olyan eszközt választunk, mely érzékeny a fényviszonyokra is. Így nappal feleslegesen nem kapcsolódik fel fényforrásunk, ha rendszerünk mozgást észlel.

BELTÉRI MOZGÁSÉRZÉKELŐS KAPCSOLÓ

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A beltéri mozgásérzékelős kapcsolók nagyon hasonlítanak kültéri társaikra, ugyanakkor azoknál jóval kifinomultabbak. A mindennapi használatban két fajtájuk a leginkább elterjedt: az ultrahangos-, illetve az infravörös rendszerek. Az ultrahangos érzékelők a hangot, míg az infravörös rendszerek a meleget (testhő) és a mozgást észlelik. Ezeket az eszközöket kombinálva rengeteg energiát spórolhatunk meg otthonunkban. Hiszen gondoljunk csak bele, az előszobában, vagy a mellékhelyiségben például csak néhány percig van szükségünk a világításra. Mégis nem egyszer feledkezünk meg róluk akár órákra is, miközben zabálják az áramot. De a konyhában, közlekedőkön is hasznos lehet bevetésük.

IDŐKAPCSOLÓ

Az időkapcsolók segítségével egy előre meghatározott időpontban és időtartamra aktivizálhatjuk fényforrásunkat. Használatuk kültéren és beltéren egyaránt ajánlott lehet. Az időkapcsolók két típusát különböztetjük meg: a manuális időzítőket, illetve a digitálisan előre programozható berendezéseket. A manuális idővezérlésű dugaszoló aljzat a hozzá csatlakoztatott fogyasztókat (a vasalót, a másolót, a kávéfőzőt és sok más fogyasztót) előre beállított üzemidő után automatikusan és megbízhatóan leválasztja az elektromos hálózatról. A digitálisan előre programozható időzítő, mely leginkább egy digitális termosztáthoz hasonlít pedig lehetővé teszi az automatikus vezérlést. Így kívánság szerint asztronómiai vagy akár fix óraidőre is beprogramozhatjuk készülékeink működését előre.

Az időkapcsoló használata kompakt fénycsővel, illetve LED-lámpával

A manuális időzítőkapcsoló a kompakt fénycsövekkel, illetve a LED-lámpákkal is egyaránt kitűnően működik. A digitálisan programozható időzítők esetében ugyanakkor mindenképp ellenőrizni kell, hogy kompatibilis-e a készülék a használni kívánt fényforrással.

FÉNYÉRZÉKELŐS KAPCSOLÓ

A fényérzékelős kapcsolók leginkább kültéri használathoz ajánlottak - segítségükkel csak az esti órákban biztosítjuk fényforrásaink üzemelését. Éppen ezért biztonsági szempontból, vagy éppen a ház körüli közművek megvilágítására alkalmas leginkább használatuk. De az ünnepi szezonban a díszkivilágítás is hatékonyabban üzemeltethető segítségével.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?