28 °C Budapest

Itt laknak a legszegényebb és a leggazdagabb emberek Mo-on

Pénzcentrum
2013. október 28. 10:33

Szinte az összes környező ország vásárlóereje meghaladja Magyarországét - derül ki a legfrissebb adatokból. Európa vásárlóerő tekintetében megosztott, 45-szörös a különbség az egyes országok között - hangzott el a GfK Hungária mai sajtótájékoztatóján.

Egész Európát nézve a legerősebb ország Lichtenstein, a leggyengébb Moldova vásárlóerő tekintetében - mondta el Kozák Ákos, a GfK Hungária ügyvezető igazgatója. Magyarország a rangsor utolsó harmadában kapott helyet, egyértelmű a pozícióvesztésünk a kilencvenes évek közepéhez-végéhez képest.

Mit jelent pontosan a vásárlóerő?
A vásárlóerő az adózás után egy főre jutó, rendelkezésre álló, elméletileg elkölthető jövedelmet jelenti (beleértve bármilyen állami juttatást).
GfK Vásárlóerő Index Európa országaiban Egy főre jutó vásárlóerő, Európa=100 (Forrás: GfK)


A listán megelőzi hazánkat Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Horvátország, Szlovénia is. Szomszédainkkal összehasonlítva a legszembetűnőbb a különbség Ausztriához képest: az ottani, 20 ezer eurót meghaladó vásárlóerő négyszerese a magyar átlagnak.

Mi a helyzet Magyarországon belül?

A legszegényebb település 67 százalékkal kevesebb egy főre eső elkölthető jövedelemmel rendelkezik, mint a leggazdagabb. Vásárlóerő szempontjából a legerősebb környék a főváros, illetve Nyugat-Magyarország egyes részei, a legszegényebbek a keleti megyékben, illetve Somogyban találhatók.

A megyék toplistája a vásárlóerő szempontjából, és az egy főre eső vásárlóerő, euróban:

Budapest (6 520)
Komárom-Esztergom (5 565)
Fejér (5 484)
Pest (5 228)
Vas (5 197)
Győr-Moson-Sopron (5 162)

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

5 009 euró, azaz mintegy 1,5 millió forint egy főre eső átlagos vásárlóerő Magyarországon. Az átlag felett csak hat megye, iletve Budapest található - mondta el Dörnyei Ottília ügyfélakpcsolati igazgató. A fővárosi kerületek közül egyedül a VIII. kerület található az országos átlag alatt, a megyeszékhelyek is jól teljesítenek.

A 19 magyarországi megyét a fővárossal együtt vizsgálva csupán hat megye vásárlóereje haladja meg az egy főre jutó országos átlagot, amelyet leginkább Veszprém megye reprezentálja, ahol az egy főre jutó elméletileg elkölthető jövedelem átlagosan 5 007 euró. A megyék rangsorát vezető Budapest egy főre jutó 6 520 eurós vásárlóereje 30 százalékkal magasabb, mint a nemzeti átlag, ugyanakkor egy szinten van a balti államok országos átlagával, de érezhetően elmarad a szlovák és a cseh országos 7 500 eurós szinttől.

Magyarország településeinek vásárlóereje (Forrás: GfK)

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?