4 °C Budapest

Utálsz sorban állni a boltban? Ez lehet a megoldás

Pénzcentrum
2013. október 28. 05:32

Az elektronikus fizetési technológiák világában kevés dologról mondható el, hogy olyan gyorsan terjed, mint az egy érintéssel működő bankkártyák használata. A felhasználók, vásárlók egyre jobban kedvelik ezeket a megoldásokat, nem véletlen, hogy Magyarországon is folyamatosan nő az ilyen eszközök és az elfogadóhelyek száma is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Látványosan növekszik a kártyás vásárlások száma és értéke Magyarországon, igaz, még mindig háromszor több készpénzt vesznek fel a magyar kártyatulajdonosok, mint amennyit a plasztikokkal költenek. Szakértők szerint a fizetési szokások drasztikus megváltozását nem, de a fejlődés felgyorsítását talán az egy érintéses kártyás fizetéstől és az online vásárlásoktól lehet várni. Magyarországon a POS-terminálok már több mint negyede, a kártyák 15 százaléka támogatja az egy érintéses technológiát.

Mit nevezünk egy érintéses fizetésnek? Mi az NFC?
Az egy érintéses technológiák (például MasterCard PayPass, VISA PayWave) segítségével a fizetés úgy valósítható meg, hogy a kártyabirtokosnak nem kell a kezéből a kártyát kiadnia, hanem azt ő maga tartja megfelelő távolságra a termináltól, azaz a vásárlás érintés nélkül valósítható meg. Az egy érintéses fizetési megoldások esetén a kártyakibocsátó határozza meg azt az értékhatárt, ameddig az elvégezhető így egy tranzakció. Az ilyen típusú fizetésre meghatározott maximális értékhatár egy adott országon belül egységesen kerül meghatározásra, így minden kártyakibocsátó ugyanazt az értékhatárt alkalmazza.

Az egy érintéses fizetési megoldások gyorsak, biztonságok, kényelmesek. Fizetés során nem kell megadni a PIN-kódot, vagy aláírni a bizonylatot (5000 forintos összeghatárig). A "hagyományos" bankkártyákkal ellentétben, ha a fizetés egy érintéssel valósul meg, akkor kártyabizonylat csak kérésre kerül nyomtatásra, tehát alapesetben nem adnak ilyet.

Az NFC (Near Field Communication) a rádiófrekvenciás azonosítás továbbfejlesztéseként jött létre, vezeték nélküli adatátvitelt tesz lehetővé néhány centiméteres hatókörön belül. Az olvasó terminál körüli mágneses mező aktiválja az egyébként passzív NFC chipeket. A technológia a modern érintkezés nélküli fizetések alapját képezi.


A Magyar Nemzeti bank (MNB) kimutatása szerint a kártyás vásárlások értéke több mint 43 százalékkal nőtt három év leforgása alatt, eközben a készpénzfelvételi tranzakciók értéke csupán 9,5 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor még mindig több mint háromszor több készpénzt vesznek fel a kártyatulajdonosok a plasztikokkal, mint amennyit költenek velük.


A tranzakciók darabszámát tekintve is látszik, hogy az ügyfelek egyre szívesebben veszik elő a kártyáikat, a készpénzfelvételek száma pedig esett.

A hagyományos, POS-terminálon (azaz bolti bankkártya-elfogadóhelyeken) keresztül zajló kártyás vásárlások teszik ki a kártyás költések valamivel több mint 92 százalékát. Érdekes és fontos adat, hogy az ettől különböző fizetési eszközök aránya három év alatt duplájára, 8 százalékra nőtt. Ezen belül a legnagyobb növekedést az online fizetések, és az egy érintéses fizetések produkálták.

Az egy érintéses bankkártyás fizetés tehát minden szempontból szépen növekszik hazánkban: a bankok többsége már kizárólag NFC-s plasztikokra cseréli lejáró kártyáit (a MasterCard statisztikái szerint már az egymilliót is átlépte az érintés nélküli fizetést lehetővé tevő kártyák száma), egyre több az olyan elfogadóhely is, ahol egy érintéssel fizethetünk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A folyamatot hátráltatja, hogy a kártyák lejárati ideje körülbelül 5 év, ezért legalább ennyi ideig tart összességében, amíg minden Magyarországon kibocsátott kártya NFC-s lesz. Jelenleg a fizetési kártyák közel 14 százaléka támogatja a technológiát, de az ilyen plasztikok száma az egy évvel ezelőtti adathoz képest majdnem duplázódott.

Hol használjuk a leggyakrabban?

A statisztikák szerint az egy érintéses kártyákkal tipikusan a nagy élelmiszerkereskedelmi láncokban fizetünk, de gyors növekedés figyelhető meg az éttermekben, a reggeliző helyeken és bevásárlóközpontokban is.

Az érintés nélküli fizetésnél 5000 forintos összeghatár alatt sem a PIN kód megadására, sem a bizonylat aláírására nincs szükség, a tranzakció rendkívül gyorsan elvégezhető. Épp ezért működik nagy sikerrel például a kisboltokban, büfékben, gyorséttermekben, újságosnál, moziban, kávézóban: ahelyett, hogy a vevő a készpénzzel vacakolna, egy pillanat alatt megoldhatja a fizetést bankkártyájával. A vásárlásáról természetesen továbbra is kap nyugtát vagy számlát a kereskedőtől, illetve a kártyás vásárlás bizonylatát is elkérheti. Ha pedig SMS-szolgáltatást is igényel bankjától, akkor pontosan követheti az egyes tranzakciókat.

Kevesen tudják, hogy a technológia lehetővé teszi, hogy ne csak a bankkártyánk legyen egy érintéses, hanem vásárolhatunk olyan órát, ami magában rejti ennek lehetőségét, sőt, olyan matricát is kérhetünk bankunktól, amit felragaszthatunk akár egy kulcstartóra is. A legmodernebb módszerek pedig egyenesen az okostelefonba integrálják ezt a technológiát (ez utóbbival cikksorozatunk későbbi részében bővebben foglalkozunk).

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20