23 °C Budapest

Már a mosogatószereket is hamisítják

Pénzcentrum
2013. június 29. 11:02

Megszaporodtak a bűnszövetkezetek Európában a pénzügyi válság nyomán. Az Europol figyelmeztetése szerint napjainkban 3600 bűnbanda működik a kontinensen, amelyek még a háztartási mosogatószerek hamisításából is hasznot húznak - derül ki az InfoRádió beszámolójából.

Az euróválság kezdete óta kétszer akkora forgalmat bonyolít az unióban a hamisított termékek - élelmiszerek, gyógyszerek és alkatrészek - feketekereskedelme. Erre figyelmeztetett az EU bűnügyi hatósága, az Europol főnöke, Rob Wainwright - írja az Financial Times.

Amiatt, hogy az emberek kevesebb pénzt tudnak költeni, megnőtt a kereslet az olcsó termékekre. A bűnbandák emellett új módszerekkel próbálnak csaló módon adót visszaigényelni a tagállamoktól. Bűnözői csoportok továbbá jól szervezett internetes támadásokat hajtanak végre pénzügyi szervezetek ellen.

A szervezett bűnbandák egyszerre több országban működnek és többnemzetiségűek - körülbelül 60 nemzet képviselői találhatók meg tagjaik között. Multinacionális cégek. - mondta az FT-nek Wainwright.

Európában már a válság előtt kelendőek voltak a hamisított luxuscikkek, például a Gucci táskák. A krízis kirobbanása után azonban már a hamisított repülőgép-hajtómű alkatrészeket is el lehetett adni.

Az Europol adatai szerint az egészségre és biztonságra veszélyes termékek, így hamisított vagy rossz minőségű élelmiszerek és gyógyszerek teszik ki a lefoglalt árucikkek közel egyharmadát. 2011 óta duplájára ugrott az arányuk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Emellett a cégek megpróbálják csökkenteni bérköltségeiket azzal, hogy illegális munkaerőt alkalmaznak, amivel a minimálbérnél is kevesebbet fizetnek dolgozóiknak és közvetve az embercsempészek kezére játszanak.

A bűnözők egyre aktívabbak az áfacsalásban is. Mivel a válság miatt több országban is megemelték az általános forgalmi adót, jobban megéri nekik ezzel foglalkozni. Becslések szerint évente 100 milliárd euró pénzt szereznek így csaló módon az államkasszáktól.

Kreatívak az amerikai bűnözők is: az Atlantic nevű portál tavaly arról írt, hogy divatba jött a Tide nevű mosószer lopása. A tolvajok telepakolt bevásárlókocsikkal száguldottak ki a boltokból. A mosószert ezek után továbbadták egy hálózatnak, amely vagy bolhapiacokon, vagy online árusította a bolti árnál jóval alacsonyabban a terméket, vagy visszavitette azt az üzletekbe és visszatérítést igényelt a lopott termékre.

NEKED AJÁNLJUK
Másodszor emel bért idén a Rossmann

300 millió forintot fordít munkatársai fizetéseinek növelésére az idén 30 éves drogéria, amely tavaly elnyerte a Kincentric Legjobb Munkahely díját.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM