Már a mosogatószereket is hamisítják

Pénzcentrum
2013. június 29. 11:02

Megszaporodtak a bűnszövetkezetek Európában a pénzügyi válság nyomán. Az Europol figyelmeztetése szerint napjainkban 3600 bűnbanda működik a kontinensen, amelyek még a háztartási mosogatószerek hamisításából is hasznot húznak - derül ki az InfoRádió beszámolójából.

Az euróválság kezdete óta kétszer akkora forgalmat bonyolít az unióban a hamisított termékek - élelmiszerek, gyógyszerek és alkatrészek - feketekereskedelme. Erre figyelmeztetett az EU bűnügyi hatósága, az Europol főnöke, Rob Wainwright - írja az Financial Times.

Amiatt, hogy az emberek kevesebb pénzt tudnak költeni, megnőtt a kereslet az olcsó termékekre. A bűnbandák emellett új módszerekkel próbálnak csaló módon adót visszaigényelni a tagállamoktól. Bűnözői csoportok továbbá jól szervezett internetes támadásokat hajtanak végre pénzügyi szervezetek ellen.

A szervezett bűnbandák egyszerre több országban működnek és többnemzetiségűek - körülbelül 60 nemzet képviselői találhatók meg tagjaik között. Multinacionális cégek. - mondta az FT-nek Wainwright.

Európában már a válság előtt kelendőek voltak a hamisított luxuscikkek, például a Gucci táskák. A krízis kirobbanása után azonban már a hamisított repülőgép-hajtómű alkatrészeket is el lehetett adni.

Az Europol adatai szerint az egészségre és biztonságra veszélyes termékek, így hamisított vagy rossz minőségű élelmiszerek és gyógyszerek teszik ki a lefoglalt árucikkek közel egyharmadát. 2011 óta duplájára ugrott az arányuk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Emellett a cégek megpróbálják csökkenteni bérköltségeiket azzal, hogy illegális munkaerőt alkalmaznak, amivel a minimálbérnél is kevesebbet fizetnek dolgozóiknak és közvetve az embercsempészek kezére játszanak.

A bűnözők egyre aktívabbak az áfacsalásban is. Mivel a válság miatt több országban is megemelték az általános forgalmi adót, jobban megéri nekik ezzel foglalkozni. Becslések szerint évente 100 milliárd euró pénzt szereznek így csaló módon az államkasszáktól.

Kreatívak az amerikai bűnözők is: az Atlantic nevű portál tavaly arról írt, hogy divatba jött a Tide nevű mosószer lopása. A tolvajok telepakolt bevásárlókocsikkal száguldottak ki a boltokból. A mosószert ezek után továbbadták egy hálózatnak, amely vagy bolhapiacokon, vagy online árusította a bolti árnál jóval alacsonyabban a terméket, vagy visszavitette azt az üzletekbe és visszatérítést igényelt a lopott termékre.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
EZT OLVASTAD MÁR?