Mi lesz az euróval, kivonják a fémpénzeket?

MTI
2013. május 14. 14:05

Gazdasági értelemben egyértelműen ráfizetéses az 1 és 2 eurócentes érmék előállítása, az emberek viszont ragaszkodnak az aprópénzhez, mert attól tartanak, hogy az érmék megszüntetése az árak emelkedéséhez vezetne - tudatta kedden ezzel kapcsolatos megállapításait az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület mindazonáltal arra is rámutatott, hogy a megkérdezettek többsége értéktelennek tekinti ezeket a kis címletű érméket, és nem használja őket fizetésnél, vagyis az 1 és 2 eurócentesek jelentős része eltűnik a készpénzforgalomból.

Az 1 és 2 centesek a forgalomban lévő érmék majdnem felét teszik ki - jegyzi meg a brüsszeli testület, amely megállapítja, hogy a gazdasági érvek egyértelműen ennek a két címletnek a megszüntetése mellett szólnak, ugyanakkor világossá teszi, hogy más megfontolásokat is figyelembe kell venni: "elsősorban a közvélemény negatív reakcióját, amelyet a kerekítések válthatnak ki".

A testület számításai szerint az 1 és 2 centesek előállítási költsége és névértéke közötti különbség 2002 óta, amióta az eurót készpénz formájában is bevezették, körülbelül 1,4 milliárd euró veszteséget okozott az eurózóna tagállamainak.

A bizottság négy lehetséges forgatókönyvet vázolt fel az aprópénz jövőjével kapcsolatban. Az első szcenárió szerint minden maradna úgy ahogy most van, az érmék mérete, összetétele, előállítása és kibocsátása is változatlan maradna. A második forgatókönyv a kibocsátási költségek csökkentését irányozná elő. Ezt a pénzverés hatékonyságának növelésével, és az érmék összetételének megváltoztatásával tartja elérhetőnek a bizottság. A harmadik és negyedik forgatókönyv pedig az 1 és 2 eurócentes érmék kivonását jelentené. Előbbi a fémpénzek gyorsabb kivonását feltételezi, amelyben azonnali kerekítést vezetnek be, az 1 és 2 centeseket pedig a bankrendszeren keresztül egy viszonylag rövid átmeneti idő után vonnák be, majd annak lejártával már nem is lehetne fizetni velük. A negyedik elképzelés ugyanúgy azonnali kerekítést vezetne be, az érmék kibocsátása megszűnne, és a forgalomban lévő 1 és 2 centesekkel csak a kerekített árakat lehetne kifizetni, így azok fokozatosan eltűnnének a forgalomból.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bizottság egyelőre nem javasolja az 1 és 2 eurócentes érmék megszüntetését, kivezetését. A brüsszeli testület úgy fogalmaz, hogy a négy lehetséges forgatókönyvről egyeztetést kezd az érintettekkel, majd ennek fényében tesz majd javaslatot arra, mi legyen ezeknek a címleteknek a sorsa.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?