15 °C Budapest

Nehéz évek elé néz a Lidl és az Aldi; összement áruk a boltokban - heti összefoglaló

Pénzcentrum
2012. március 25. 18:17

Az elmúlt években több áruféleség is rejtélyes zsugorodáson ment keresztül, miközben az áruk egy fillérrel sem csökkent - hívta fel a figyelmet hétfői cikkében a Pénzcentrum.hu. Természetesen feltettük a kérdést, hogy vajon miért van ez, és miért nem tesz senki semmit a vevőket megkárosító jelenség ellen?Íme 2012. 12. hetének legérdekesebb cikkei. A teljes írás elolvasásához kattints a címekre!


Nehéz évek elé néz a Lidl és az Aldi
Könnyen lehet, hogy keserű évek elé néznek a diszkontláncok Magyarországon. A plázastop miatt évekre megakadhat terjeszkedésük, ráadásul a legfrissebb felmérések szerint a szupermarketekben a lakosság idén először költ nagyobb összeget élelmiszerre, mint az egyébként alacsony árszínvonal miatt vonzó diszkontokban.

Kettőt fizet, egyet kap - összement áruk a boltokban
A címben szereplő reklámmal aligha lehetne a boltokba csalogatni a vásárlókat, pedig nyugodtan ki lehetne írni ezt a mondatot is az üzletek falára. Az elmúlt években ugyanis több áruféleség is rejtélyes zsugorodáson ment keresztül, miközben az áruk egy fillérrel sem csökkent. De vajon miért? És miért nem tesz senki semmit a vevőket megkárosító jelenség ellen?

Örökre búcsút inthetünk a nejlonszatyroknak?
Egy szakértői tanulmány szerint az Európai Bizottság azt fontolgatja, hogy a széndioxid-kibocsátáshoz hasonlóan szabályozná a műanyag bevásárlószatyrok használatát a környezet védelme érdekében. Sőt, Brüsszel akár a teljes tiltást sem zárja ki.

Máról holnapra él a magyar
Komoly veszélynek teszi ki magát a magyar családok többsége. Legtöbbjük ugyanis egyik hónapról a másikra él, azaz a fizetését az utolsó fillérig elkölti. Ám mostanság olyan időket élünk, amikor ez a magatartás különösen veszélyes lehet.

Ki láthatja a bölcsődéknek beadott vagyonnyilatkozatokat?
Nem lehet a bölcsődés gyermekek szülei jövedelmi és vagyoni viszonyainak felmérésére használni a térítési díjak meghatározásához bekért nyilatkozatokat - szögezte le a Pénzcentrum.hu kérdésére adott válaszában Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. Az adatkezelők, nevezetesen a bölcsődék vezetői, adott esetben az önkormányzatok illetékesei, valamint az adatfeldolgozók kötelesek gondoskodni az adatok védelméről.

Filléres lakbérrel számolhatnak a bedőlt hitelesek

Meghatározta a kormány a Nemzeti Eszközkezelő által kezelt szociális bérlakások esetében maximálisan alkalmazható lakbér tarifákat. Ennek értelmében az eszközkezelő kezelésébe került ingatlanok esetében maximum 18 750 forintot kérhetnek el azoktól a bedőlt hitelesektől, akiknek az ingatlanát felvásárolta a társaság - mondta el szerdai sajtótájékoztatóján Giró-Szász András kormányszóvivő.

Hol van a pénz? Pár száz lakásra futja csak az eszközkezelőnek
Egyelőre nem tudni, miből lesz pénze a Nemzeti Eszközkezelő Társaságnak (NET) a 2012 végéig előirányzott 8 ezer ingatlan megvásárlására. A kormányzat által eddig biztosított keretből ugyanis mindössze pár száz ingatlanra futná.

Itt a harmadik csapás a másodrangú devizahitelesekre
Csak szeptembertől léphetnek be az árfolyamrögzítés rendszerébe a szabad felhasználású jelzáloghitelesek. Nem ez az első alkalom, hogy késve vagy egyáltalán nem kapnak meg olyan kedvezményeket, melyek a lakáscélú hiteleseknek járnak. Ilyen a középárfolyamon számolt törlesztőrészlet vagy a lakáskasszában tárolt megtakarításból való előtörlesztés lehetősége.

Megszavazták! Jön az árfolyamrögzítés, és amit tudnod kell

Elfogadta az Országgyűlés az árfolyamrögzítésről szóló törvényt. A kormány szerint az érintett devizahitelesek 90 százaléka élhet majd a lehetőséggel áprilistól kezdve. Első két hónapban csak a közszolgák kérvényezhetik, a többieknek folyamatosan nyílik majd meg a lehetőség. A Pénzcentrum.hu összefoglalója, ki és milyen feltétel mellett élhet az árfolyamrögzítéssel?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem engedi a kormány, hogy könnyen szabaduljanak a devizahitelesek
Nem törleszthető elő a gyűjtőszámlán felhalmozott tartozás. Mindaddig nem, amíg a devizahitel nincs kifizetve az utolsó rappenig*. Ezt tartalmazza a tavaly elfogadott eredeti árfolyamrögzítési törvény, mely a tegnap elfogadott új árfolyamrögzítési törvény vázát is adja. Kérdésünkre a Bankszövetségnél elmondták, hogy kifejezett kormányzati szándék szerint maradt benne az előtörlesztés szigorú feltétele a végleges törvényben.

Ilyen házak épülnek az ócsai hitelestelepen - képek

Napvilágot láttak az ócsai Szociális Családiház-építési Program mintatervei, amelyek közül a bedőlt devizahitelesek számára felépítendő családi házak végül kiválasztásra kerülnek.

Megjöttek a márciusi csúcskamatok: itt a lista

A Pénzcentrum.hu ismét megvizsgálta a nemzetközi, illetve a hazai makro környezetet, s összegyűjtötte a magyarországi pénzintézetek euróbetét konstrukcióit. Az összeállításnak köszönhetően a hosszabb és a rövidebb időtávban gondolkodó ügyfelek is találhatnak számukra megfelelő ajánlatot.

Sosem találnád ki, hol keresnek a legtöbbet Magyarországon
A fővárosban bruttó 263 ezer forint volt az átlagfizetés 2011-ben, Nógrád megyében viszont csak 150 ezer.

Robban a különadó-bomba: rászállt a NAV a "pofátlan" végkielégítésekre
Az Alkotmánybíróság döntésével ellentétes határozattal kötelez az adóhatóság egy magánszemélyt arra, hogy kamatostól fizesse meg a felmentése nyomán kapott jövedelmeire a 98 százalékos különadót, amit korábban már visszautalt számára a NAV - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Angyal József okleveles adószakértő. Az eljárás során bebizonyosodott: az adóhatóság az általa elvárt munkáltatói adatszolgáltatások alapján nem tudja helyesen megállapítani a fizetendő különadót, ezért pótlólagos nyilatkozatokat kell bekérnie a foglalkoztatóktól.

A maja naptár átka: égbe szöknek a biztosítási díjak

December 21-én, a maja naptár végével megszűnik a nemenként eltérő díjszámítás a biztosítási szektorban. Az eltérő kockázatok miatt olcsóbb női biztosítások év végén, akár 30 százalékkal drágulhatnak. Biztosítókat kérdeztünk; milyen termékek esetén várható nagyobb árváltozás?

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem