13 °C Budapest

Itt a harmadik csapás a másodrangú devizahitelesekre

Pénzcentrum
2012. március 22. 11:02

Csak szeptembertől léphetnek be az árfolyamrögzítés rendszerébe a szabad felhasználású jelzáloghitelesek. Nem ez az első alkalom, hogy késve vagy egyáltalán nem kapnak meg olyan kedvezményeket, melyek a lakáscélú hiteleseknek járnak. Ilyen a középárfolyamon számolt törlesztőrészlet vagy a lakáskasszában tárolt megtakarításból való előtörlesztés lehetősége. Azért lehet fontos ez a kérdés, mert a hitel felvételekor többen csak az ügyintézés egyszerűsége miatt döntöttek a szabad felhasználású kölcsön mellett, egy részük szintén lakásvásárlásra költötte a teljes összeget. Többen az eredeti lakáshitelük kiváltására vettek fel szabad felhasználású kölcsönt.

A Pénzcentrum.hu elemzésében tételesen megnézzük, hogy mennyivel is fizethet többet a szabad felhasználású devizahitelesek havonta, mennyit jelent a három hónappal eltolt árfolyamrögzítés és a lakáskasszák elmaradt állami támogatása, olcsó forinthitele.

1. Vételi árfolyamon számolódik el a törlesztőrészlet

2010 decemberétől kezdve középárfolyamon kell elszámolni a lakáscélú devizahitelesek törlesztőrészleteit. A szabad felhasználású jelzáloghitelesek viszont azóta is a magasabb eladási árfolyamon fizetik tartozásukat. A két árfolyam közötti különbség bankonként eltérő, 0,6 -tól 2,5 százalékig terjedő pluszköltséget jelenthet az adósoknak.


Amennyiben egy átlagos 60-70 ezer forintos törlesztőrészletet veszünk figyelembe ez havonta 1-2 ezer forintos plusz költség havonta. A teljes, 20 éves futamidőre nézve ez 480 ezer forintos plusz költség.

2. Csak szeptembertől jöhet az árfolyamrögzítés

A lakáscélú hitelesekhez képest 3 hónappal később kérvényezhetik az árfolyamfixálás védelmét. A Pénzcetrum.hu kalkulátorával megnézhetjük, hogy ez egy 8 millió forintos frank hiteltatozás esetén , 15 éves hátralévő futamidő mellett ez 18 ezer forinttal kevesebb elengedett kamatot jelent. Emellett három hónapig, júniustól szeptemberig, közel hasonló plusz törlesztőrészletet jelent. Persze emiatt a gyűjtőszámlán felhalmozott tartozás is alacsonyabb lesz a védett időszak végén.


Te is kiszámolhatod, mennyit nyersz az árfolyamrögzítéssel!
Pénzcentrum kalkulátor!
 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


3. Nem lehet lakáskasszával kiváltani a tartozást

Ahogy a Pénzcentrum.hu elsőként beszámolt róla elemzésében, érdemes az árfolyamrögzítés alatti megtakarítást félretenni és lakástakarékpénztárban kamatoztatni. Majd az itt felhalmozott teljes összeget, több százezer forintos állami támogatással együtt a hitel előtörlesztésére fordítani. Ezt sem tudják megtenni a szabad felhasználású devizahitelesek, ami az elemzésünk számításai szerint további milliós nagyságrendű hátrányt jelenthet. Elesik ugyanis a kedvező forinthiteltől és az állami támogatástól is. 

 

>> Kapcsolódó elemzésünk <<


Összegezve egy átlagos hitel esetén (20 évre felvett 8 millió forintos frankhitel) egymillió forinttal fizet többet egy szabad felhasználású jelzáloghiteles többet fizet ugyanazért a devizahitelért. Ebben benne van közel 400 ezer forint állami támogatás, amit a lakáskasszánál veszt, az közel ugyanekkora havi törlesztőrészlet különbség, 20 - 30 ezer forinttal kevesebb elengedett kamat és a további több százezer forintot jelentő olcsó, lakástakarékból származó kiváltó hitel.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm