0 °C Budapest

Máról holnapra él a magyar

Pénzcentrum
2012. március 23. 08:55

Komoly veszélynek teszi ki magát a magyar családok többsége. Legtöbbjük ugyanis egyik hónapról a másikra él, azaz a fizetését az utolsó fillérig elkölti. Ám mostanság olyan időket élünk, amikor ez a magatartás különösen veszélyes lehet.

Mostanság egyre többen veszítik el a munkájukat, akik pedig dolgoznak, azoknak is sok esetben csökken a fizetése. Ráadásul a jövő sem tűnik túlságosan biztatónak. A gazdasághoz értők szerint a válság elhúzódhat még néhány évig. Ezalatt az árak emelkedésére, a pénzromlás ütemének növekedésére és a munkanélküliek körének bővülésére lehet számítani.

A jelek szerint a cseppet sem szívderítő folyamatokkal a magyarok zöme tökéletesen tisztában van. Az OTP Bank tavaly őszi öngondoskodási indexe szerint a lakosság háromnegyede borúsan látja pénzügyi helyzetét. Ennek tükrében nehezen érthető, hogy csak 25 százalékuknak van valamilyen vésztartaléka arra az esetre,ha elveszítenék a munkájukat, esetleg valamilyen váratlan kiadásuk keletkezne.

Még rosszabb a helyzet, ha hosszabb távra tekintünk. A magyarok 62 százaléka szerint az államnak kellene gondoskodnia polgárai nyugodt öregkoráról, ám 45 százalékuk biztos abban, hogy az államtól kapott nyugellátás nem lesz elég a nyugodt öregkorhoz. Muszáj lenne tehát gondoskodniuk magukról, ám az embereknek csak a fele rendelkezik valamilyen öngondoskodási formával.

Nincs pénzed félretenni? Ugyan már...

Hogy ez miért van így, arra nehéz válaszolni. A legvalószínűbb talán az, hogy a magyarok a szocializmus évtizedei, majd a rendszerváltás utáni hitelbőség miatt "elfelejtettek" spórolni. Ha megkérdezik, az emberek többsége azt állítja: egyszerűen nincs miből félretennie. Ez azonban biztosan nem mindenkinél van így. Ha alaposan átgondolná, mire ad ki pénzt a családok legtöbbje havonta néhány ezer forintot megerőltetés nélkül félre tudna tenni.

De mi értelme van néhány tízezer forintot félretenni? - hangzik a kételkedők következő kérdése. A válasz erre is egyszerű: ez az összeg jól forgatva pont alkalmas arra, hogy váratlan kiadások esetén legyen mihez nyúlni. A pár ezer forint gyarapítása sem reménytelen vállalkozás, hiszen a hazai bankok többsége már nyújt olyan szolgáltatást, amellyel a néhány ezer forintot félretevő ügyfelek jól járhatnak.

Hova tegyem a pénzem? Segítünk!

Az, hogy kinek mi a legmegfelelőbb öngondoskodási forma, nehéz válaszolni, hiszen a kínálat zavarba ejtően bőséges. A teljesen biztonságos bankbetéttől a rendkívül kockázatos részvénybefektetésig minden elérhető a piacon. A pénzcentrum.hu szeretne segíteni azoknak, akik saját kezükbe szeretnék tartani a sorsukat és felkészülni a váratlan helyzetekre is, ezért 2012. március 28 és 2012. április 4. között cikksorozatot közül az öngondoskodás témájáról.

Megéri-e néhány ezer forintot félretenni? Melyik bankban kapjuk a legjobb kamatot a pénzünkért? Forintban vagy devizában érdemes-e tartani megtakarított pénzünket? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ. Természetesen valamennyi öngondoskodással kapcsolatos felvetés megválaszolására nem vállalkozhatunk, így lehetőséget szeretnénk biztosítani olvasóink számára, hogy kérdezzenek az OTP Bank öngondoskodási szakértőjétől. A kérdéseket a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre várjuk 2012.április 2-ig.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 30. 18:23
Egy jogerős bírósági ítélet értelmében valótlanságot írt a KESMA bulvárnapilapja a Jobbik májusi tis...
Kiszámoló  |  2022. november 30. 17:15
Néhány napja írtam Argentínáról, az országról, ami iskolapéldája, hogyan tud egy populista vezetés t...
Holdblog  |  2022. november 30. 16:01
A réznek kifejezetten kedvezőek a hosszú távú kilátásai, mivel az energiaátmenet során jelentkező vi...
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58