A maja naptár átka: égbe szöknek a biztosítási díjak

Pénzcentrum
2012. március 23. 05:27

December 21-én, a maja naptár végével megszűnik a nemenként eltérő díjszámítás a biztosítási szektorban. Az eltérő kockázatok miatt olcsóbb női biztosítások év végén, akár 30 százalékkal drágulhatnak. Biztosítókat kérdeztünk; milyen termékek esetén várható nagyobb árváltozás?

Egy uniós direktíva miatt év végétől nem különböztetik meg a biztosítók ügyfeleiket nemek szerint. A nők és a férfiak esetében  eddig lehetősége volt az eltérő kockázatoknak megfelelően változtatni a díjakon.


A halálozási valószínűségi táblán is jól látszik a nemenkénti eltérő kockázat. A halandóbb férfiaknak jelenleg magasabb kockázati életbiztosítási díjat fizetnek a nőknél. A nemi megkülönböztetések eltűnésével a hölgyek előnye eltűnik, nekik a kockázati életbiztosítások díjainak emelkedésére kell számítani év végével. A Magyarországon kevésbé népszerű járadékbiztosításoknál viszont pont fordított összefüggés figyelhető meg, az adott ideig egy bizonyos összeget fizető járadékok esetén a férfiak biztosítási költsége nőhet, vagy a fizetett járadék csökkenhet.

A Német Biztosítási Szövetség tanulmánya szerint a nők esetében a kockázati életbiztosítások díja átlagosan mintegy 30%-kal, vagy még nagyobb mértékben emelkedhetnek. A hazai biztosítók még nem tudják megmondani, hogy mekkora árváltozásra lehet számítani itthon. Elmondásuk szerint, legtöbben az év végéig a nemenként eltérő díjszámítást fogják használni.

A K&H biztosító szinte minden terméke eltérő a díjszabású. Jelenleg is folynak az azzal kapcsolatos kalkulációk, hogy milyen mértékben drágulnak a különböző biztosítások. Azt viszont elmondta a biztosító szakértője, hogy várhatóan a nők számára a kockázati termékek, ebbe beleértendő a megtakarítási termékekbe épített kockázati fedezetek díja is, nőni fognak.

Schaub Erika, a Generali biztosító személybiztosítási üzletág vezetője elmondta, hogy a férfiak esetében emelkednek a járadékbiztosítások díjai, nők esetében pedig a kockázati életbiztosítások díja. Ebből következően az alacsonyabb kockázatú ügyfeleknek a kockázatuknál magasabb díjat kell fizetni, várhatóan a magasabb kockázatú ügyfelek száma fog nőni, ami a biztosítási díjak általános növekedését eredményezheti.

A nemenként eltérő díjszámítás jelenleg az életbiztosítások esetében jelentkezik, és azt a különböző kockázati tényezők indokolják. A korábbi években a betegségbiztosítások és a kötelező-gépjármű felelősségbiztosítási tarifáinkban is szerepelt nemeként eltérő díj (szintén statisztikai adatokkal igazolható kockázati megfontolásból), azonban az idei tarifák már a gender direktívában meghatározott szabályozásnak megfelelően kerültek kialakításra, így nincs különbség a díjtételek számolásánál női és férfi ügyfelek között - mondta el lapunk kérdésére Bóna Katalin, az Union életbiztosítási ügyvezető igazgatója.

Mivel a már megkötött szerződésekre nem kell alkalmazni az uniós direktívát, ezért érdemes nemtől vagy biztosítási formától függően eldönteni, hogy mikor kötjük meg a szerződést. Nők esetében december 21. előtt érdemes kockázati életbiztosítást kötni, járadékbiztosítással viszont jó lehet várni az utánig. A férfiak épp ellenkezőleg gondolkodhatnak. 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 4. 19:58
Úgy közölt valótlanságokat beismerő közleményeket a TV2 Tények című műsora Juhász Péterről, hogy az...
Holdblog  |  2022. december 4. 07:02
Napjainkban egyre többet beszélgetek a gazdagságról, gazdagodásról, annak korlátairól. Lehet nagyon...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10