Az állam támogatni fogja a beltéri egységek vásárlását

Pénzcentrum
2011. december 19. 09:30

Az állam támogatni fogja a beltéri egységek vásárlását Utolsó fázisába érkezett a digitális átállás: az országos lefedettség már megvan, az állam pedig beszállhat az "antennás" háztartások felkészítésébe - írja a Népszabadság.

A digitális adásnak csak az egyik előnye, hogy nagyságrenddel jobb a kép- és hangminőség: a nézőknek nagyobb választékot és új szolgáltatásokat, a szolgáltatóknak kisebb költségeket és nagyobb versenyképességet, az államnak pedig a felszabaduló frekvenciák újraversenyeztetését is jelenti a technológiai váltás. Az analóghoz képest ráadásul ugyanakkora sávszélességen több műsor továbbítható digitálisan, így hosszabb távon a vételi költségek is csökkennek.

Az analóg adás lekapcsolása a gyakorlatban azt jelenti, hogy utána hagyományos tető- vagy szobaantennával már csak akkor lesznek elérhetők a jelenlegi csatornák (m1, RTL Klub, TV2) ingyenesen, ha a régebbi típusú tévéhez beszerzünk egy legalább 8-9 ezer forintba kerülő beltéri egységet (set-top-box), vagy eleve olyan újabb tévékészülékünk van, amelyikbe már beépítették a jelátalakítót.

A három legnagyobb magyar televízió, az RTL Klub, a TV2 és az m1 analóg földfelszíni sugárzásának lekapcsolását eredetileg 2011 végére tervezték, de már tavaly látható volt, hogy a határidő tarthatatlan lesz, mert lemaradtunk a lefedettségben és főleg a set-top-boxok elterjedtségében. Ezért a parlament tavaly decemberben 2014 végére tolta ki a határidőt.

Idén nyáron Rogán Antal javaslatára ismét módosították a törvényt: e szerint, ha 2012 végéig a lakosság legalább 94 százaléka számára már digitálisan fogható lesz a közszolgálati médiaszolgáltatás (ez már most teljesült), és a lakosság számára a kiskereskedelmi forgalomban elérhetők lesznek a digitális adások vételéhez szükséges set-top-box készülékek (évek óta elérhetők), akkor lekapcsolható az analóg sugárzás. A módosítás lényege, hogy többé nem kötik ki feltételként, hogy a háztartásokban legyen is ilyen vevőegység - elég, ha kapni lehet.

Az "antennások" száma folyamatosan csökken ugyan (részben a kábeltévés előfizetési díjak mérséklődése miatt), de továbbra is ők a leggyengébb láncszem az átállással kapcsolatban. Felmérések szerint körükben különösen magas az idősek, falusiak, egyedülállók, alacsony jövedelműek, hátrányos helyzetűek aránya, magyarra fordítva: sokaknak nem telik beltéri egységre vagy tévécserére. Ahogy egész Európában, hazánkban is azon múlhat az átállás sikere, hogy ezt a csoportot hogyan, milyen gyorsan és milyen segítséggel tudják rávenni a váltásra. (Az sem mellékes persze, hogy ha az állam siet a segítségükre, az pár milliárdos költségvetési kiadást jelent.)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A médiahatóság tájékoztatása szerint jelenleg is dolgoznak egy támogatási forma előkészítésén. Ez arra enged következtetni, hogy az európai gyakorlatnak megfelelően hazánkban is beszáll az állam a technológiaváltás felgyorsításába. Hogy ezt kuponos támogatással, részletfizetési konstrukciókkal vagy más - például vám- - kedvezményekkel oldják-e meg, és beszállnak-e a kereskedelmi tévék is, az még nyitott kérdés.

 

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem