12 °C Budapest

A nagy bejelentés: itt a devizahitelesek csomagja

Pénzcentrum
2011. december 15. 12:37

30-35 százalékkal kisebb havi terhet tesz lehetővé a devizahitelesek számára a kormány és a Bankszövetség megállapodása, a rögzített árfolyam feletti rész kétharmadát a bankok, harmadát az állam viseli. Ez előbbinek 600, utóbbinak 300 milliárd forintos terhet jelent öt év alatt, de ennyi teher lekerül a devizahitelesek válláról - jelentette be ma Matolcsy György. 2013-tól a bankadó felére csökken. Gyuris Dániel, a Bankszövetség alelnöke a sajtótájékoztatót követően a Portfolio.hu-nak pontosított: nem a rögzített árfolyam fölötti teljes összeget vállalják át a bankok és az állam, hanem csak az efölötti kamattartozás alapján halmozódó összeget.

A végtörlesztésről és a növekedés pénzügyi feltételeinek megteremtéséről is szó esett a bankok és a kormány közötti tárgyalásokon - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő, bejelentve: megszületett az egyezség. Ezt követően a felek (a Bankszövetség részéről Patai Mihály elnök és Gyuris Dániel alelnök, a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről Matolcsy György miniszter és Pleschinger Gyula államtitkár) aláírták a kormány és a Bankszövetség megállapodását.

Nagyon nehéz, de végül sikeres egyeztetésre és tárgyalássorozatra teszünk pontot. A magyar gazdaságtörténet egyik legnehezebb feladatáról van szó, ebből a labirintusból a Bankszövetséggel, a PSZÁF-fal és az MNB-ből a kormány menekülési utat ajánl nagyjából egymillió devizahitelesnek - mondta Matolcsy György, megköszönve az említett együttműködő feleknek, hogy szaktudásuk javát adva tető alá hozhatták a megoldást.

Ez egy devizahitel-kiváltási megállapodás, amely a frankban, euróban, jenben eladósodottakat önkéntes döntés alapján vezetik ki a csapdából -fogalmazott Matolcsy. Az egyezség alapján a pénzintézetek és a kormány megosztja a devizahitelek terhét, és ebben részt vállalnak az ügyfelek is. Három szereplő között tehermegosztás tehát ez - húzta alá a miniszter.

Megállapodás a lakossági deviza jelzáloghitelek kedvezményes árfolyamon történő végtörlesztésével kapcsolatos szabályok módosításáról

180 forintos frankárfolyamig az ügyfél, efölött az állam és a bankrendszer 1/3, 2/3 arányban veszi át a terheket - jelentette be Matolcsy György. A havi törlesztési terhet ez 30-35%-kal csökkenti - mondta. 6500 milliárd forint körül devizahitel-állományól van szó, ez a GDP több mint egyötöde. A teherlevétel a családokat érinti, ez jelentős többlet vásárlóerőt jelent majd jövőre - mondta Matolcsy.

Gyuris Dániel, a Bankszövetség alelnöke a sajtótájékoztatót követően a Portfolio.hu-nak pontosított: nem a rögzített árfolyam fölötti teljes összeget vállalják át a bankok és az állam, hanem csak az efölötti kamattartozás alapján halmozódó összeget.

A végtörlesztési igény a hitelező részéről visszautasítható abban az esetben, ha a bejelentett végtörlesztési igényhez az adós legkésőbb 2012. január 30-áig nem tudja bemutatni a végtörlesztéshez elegendő összegű, más hitelintézet által kiállított kötelező érvényű hitelígérvényt, vagy a végtörlesztéshez szükséges pénzfedezet meglétét a hitelező banknál vezetett bankszámláján.

A bankok a kedvezményes végtörlesztési árfolyam alkalmazásából eredő veszteségének 30%-át leírhatják.

Mi történik a késedelembe esettekkel?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 90 napot meghaladó késedelembe esett deviza jelzáloghitel-adósok tartozását - amennyiben a deviza jelzáloghitel átváltására korábban nem került sor - forintra váltják, és a tartozás 25%-át elengedik 2012. május 15-ig, feltéve, hogy a devizakölcsön-szerződés megkötésekor a fedezeti ingatlanok forgalmi értéke összesen a 20 millió forintot nem haladta meg.

A megállapodás fejezetei:

1. a bankszektor és a kormány megosztja a végtörlesztés terheit
2. teljes forintosítással és a fennálló tartozás negyedének elengedésével segítik a jelentős késedelembe esetteket
3. a törleszteni képes adósok esetében a fent említett könnyítés lesz
4. az együttműködés folytatódik, a jövő év elején növekedési paktumot kötnek a kkv-k, az ottonteremtők és az EU-s pályázatokban részt vevők hitelkeresletének kielégítésére

A megállapodás biztosan jó hatással lesz a forint árfolyamára és az ország megítélésére is, ami közérdek - mondta Patai Mihály. Kifejtette: számos kérdésben komoly egyetértés van a kormány és a bankok között. Felismerték: a devizahitelesek problémája nem csak bankszakmai, hanem társadalmi-politikai probléma is.

A bankadón vezetjük át azt a tehermegosztást, amit a Bankszövetség és az állam kialkudott, az állam által vállalt 1/3-os részt leírjuk a következő öt év összegéből - közölte kérdésre Matolcsy György. 2013-ben ezen túl a jelenlegi felére csökkenti a bankadó szintjét az állam.

Az állam feladata a keretmegállapodás jogszabályba foglalása, a megállapodás a devizahitelesek teljes körét érinti - mondta Gyuris Dániel. A technikai részletekről azt mondta: a gyűjtőszámlán halmozódó kamattartozást a bankszektor negyedévente írja le, a halmozódó tőketartozás megosztásra kerül. A megállapodás a devizahitelesek minden körére tartalmaz megoldást, a részleteket jogszabályban rögzítik majd, ez a kormány feladata.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem