Újabb pofon a kormánytól: az egészség már nem is fontos

Pénzcentrum
2011. december 15. 11:10

Jövőre már nem lehet az egészségpénztári megtakarításokat sportolásra, gyógyfürdő-szolgáltatásra, illetve egészségügyi és gyógyüdülésre fordítani. Az Országgyűlés a 2012. évi adótörvény-módosítási csomagban elrejtett rendelkezésekkel eltörölte ezeket a lehetőségeket. A december 31-ig megvásárolt bérleteket, gyógyszolgáltatásokat még kifizetik a pénztárak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Lényegében valamennyi egészségmegőrzést szolgáló tevékenység kikerül azon szolgáltatások köréből, amelyeket idén még az egészségpénztári megtakarításokból is ki lehet fizetni. A jövő évre az Országgyűlés által elfogadott adótörvény-csomagban elbújtatott rendelkezések ugyanis módosítják az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakról szóló jogszabályt is.

Eszerint január 1-től már nem lehet az egészségpénztári megtakarításokból kifizetni a fürdőszolgáltatást. Ennek keretében a még két hétig hatályos szabályozás szerint a gyógyfürdő, mozgásszervi betegeket ellátó nappali kórház, gyógyfürdőkórház, szanatórium, éghajlati gyógyintézet, klímagyógyintézet, gyógyvíz-ivócsarnok és gyógy-barlang (barlangterápiás intézet) egészségügyi szolgáltatásait, gyógyellátásait, valamint a közfürdők fürdőgyógyászati részlege által nyújtott gyógykezeléseket lehetett támogatni.

Megszűnik az a lehetőség is, hogy a gyógyüdülésre, illetve az egészségügyi üdülésre fordított kiadásokat el lehessen számolni az egészségpénztári megtakarítás terhére.

Nem lehet a jövő évtől az egészségpénztárból kifizetni a sporttevékenységhez közvetlenül kapcsolódó kiadásokat. Így más forrásokból kell finanszírozni a pálya-, uszoda-, teremhasználatra, illetve foglalkozáson való részvételre jogosító bérletjegyeket. A fogyatékos személyek is elesnek ettől a lehetőségtől. Számukra további kiváltság volt, hogy a sportolásához szükséges ruházatot, lábbelit, utazást, szállásköltséget - ideértve kísérők utazásának és szállásának költségét - is elszámolhatták az egészségpénztári megtakarításaikból.

Az idei évben ráadásul az az említett szolgáltatásokat bizonyos összeghatárig adómentesen lehetett az egészségpénztárból kifizetni. A sporttevékenységhez közvetlenül kapcsolódó kiadások a havi 78 ezer forintos minimálbér összegéig voltak adómentesek. Gyógyüdülés, egészségügyi üdülés esetén egy jogosult esetén 160 ezer forintig, több jogosultnál pedig 240 ezer forint volt az éves adómentes határ. 

Fontos tudni, hogy a december 31-ig megvásárolt sportbérletek, vagy gyógy-, illetve wellness üdülés számláinak ellenértékét még 2012. június 30-ig kifizethetik az egészségpénztárak.

A SZÉP Kártya az oka mindennek

A korlátozó rendelkezések nem szerepeltek az eredetileg a kormány által beterjesztett törvényjavaslatban, azok Koszorús László fideszes képviselő módosító indítványának elfogadásával kerültek bele a végleges szövegbe. A képviselő javaslatát azzal indokolta, hogy a rekreációs jellegű szolgáltatásokat 2012. január 1-jétől csak a Széchenyi Pihenő (SZÉP) Kártyával lehet igénybe venni, ezért indokolt eltörölni az egészségkártya hasonló célú szolgáltatásokra történő felhasználását.

Az elfogadott törvény szerint jövőre béren kívüli juttatásnak számít legfeljebb évi 75 ezer forintig a szabadidő kártya számlára utalt, a szabadidő-eltöltést, a rekreációt, az egészségmegőrzést szolgáló, munkáltatótól kapott támogatás. A szolgáltatások körét kormányrendelet határozza majd meg. Ennek alapján az ideinél jóval kevesebb összeget lehet majd egészségmegőrzésre fordítani, ráadásul még adót is kell utána fizetni.

Az egészségpénztárból továbbra is kifzethető termékek, szolgáltatások:

- egészségügyi szolgáltatás, mely a társadalombiztosítási ellátás keretében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások kiegészítése, vagy helyettesítése az egészségügyi szolgáltatónál megkötött szerződés alapján

- otthoni gondozás, amelyet a pénztártag vagy közeli hozzátartozója részére a helyi önkormányzat által kiadott működési engedéllyel rendelkező szolgáltató nyújthat

- gyógytorna, gyógymasszázs és fizioterápiás kezelés igénybevételének támogatása

- látássérült személyek életvitelét elősegítő szolgáltatás, mely a Braille írással készült könyvek, magazinok árának, a vakvezető kutyával összefüggő költségek támogatása, valamint vak pénztártag, vagy pénztártag vak közeli hozzátartozója részére hangoskönyv és elektronikus könyv vásárlásának támogatása lehet

- életvitelt elősegítő szolgáltatás, amely mozgáskorlátozott vagy fogyatékos személyek életvitelét megkönnyítő speciális eszközök árának, lakókörnyezetük szükségleteikhez igazodó átalakítása költségeinek támogatása (így különösen korlátok, kapaszkodók felszerelése, ajtók, kijárók, folyosók szélesítése, emelőeszközök beszerelése) lehet

- a szenvedélybetegségről való leszoktatásra irányuló kezelések támogatása, mely igénybe vehető egészségügyi szolgáltatónál, illetve az 51/C. § a) pontjában foglalt szolgáltatásként

- a gyógyszer és gyógyászati segédeszköz árának támogatása

- pénzbeli kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatások, amely a pénztártag kieső jövedelemének teljes vagy részbeni pótlásaként keresőképtelenség esetén, valamint a megváltozott munkaképesség miatt keresettel nem rendelkező személyek részére nyújthatók

- hátramaradottak segélyezése a pénztártag halála esetén

Pénzcentrum vélemény
A jogszabályváltozás jelentősen visszavetheti az egészségpénztári megtakarításokat. A szűkre szabott felhasználási lehetőségek miatt ugyanis kevésbé lesz vonzó ebben a formában tartani a pénzt, még akkor sem, ha az egyéni egészségpénztári megtakarítások után akár évi 100 ezer forint adókedvezményt is igénybe lehet venni. A cafetéria-csomag összeállításakor is veszíthet a népszerűségéből ez a forma annál is inkább, mivel jövőre már nemcsak 19,04 százalékos adót, hanem 10 százalékos egészségügyi hozzájárulást is kell utána a munkáltatóknak fizetniük.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?