Magyar fesztiválon ilyen még nem volt: nagyot újít a Sziget

2011. április 19. 04:44

Tavaly a Balaton Soundon, majd pár héttel később a Szigeten debütált az a speciális kártyás fizetési rendszer, amely célja, hogy jelentősen lerövidítse a fesztiválok bárpultjai előtt gyakran kialakuló hosszú sorokat. A Hajógyári szigetről idén teljesen száműzik a készpénzt, de a kártyás rendszer a soproni VOLT-on és Zamárdiban is működik majd.

A Sziget Fesztivál egyik kiemelkedő technológiai innovációja idén a továbbfejlesztett Sziget kártya, amely maradéktalanul száműzi a készpénzt a fesztivál teljes területéről. Ennek segítségével a fesztiválozók még egyszerűbben, biztonságosabban, és gyorsabban tudnak fizetni a Sziget bármely pontján.

A szervezők szándéka szerint a fesztiválozóknak így már valóban semmi mással nem kell foglalkozniuk, csak azzal, hogy igazán jól érezzék magukat, hiszen minden tranzakció gyorsan, másodpercek alatt végrehajtható.

Így működik

A bejáratnál díjmentesen a vendégek rendelkezésére bocsátott Sziget kártya a fesztivál számos pontján feltölthető akár készpénzzel, akár bankkártyával. A kártyán maradt pénzt a fesztivál végeztével a feltöltő pontokon vissza lehet váltani. A regisztrált kártyatulajdonosok a kártya esetleges elvesztéskor azt letilthatják, és a kártyát, a letiltásig el nem költött összeggel együtt, visszakaphatják.

Az elfogadóhelyeken - azaz idén már mindenhol, ahol csak vásárolni tudunk a fesztiválon- az eladó beüti az összeget a POS-terminálba, nekünk pedig csak hozzá kell érintenünk a kártyánkat az olvasóhoz, és már meg is történik a tranzakció. Mindez három másodperc alatt. Ezután a kijelzőn megjelenik új egyenlegünk is, így nyomon követhető, hogy mennyit költöttünk. A fizetéskor tehát sem PIN-kód megadásra, sem aláírásra nincs szükség.

Gerendai Károly, a Sziget főszervezője egy évvel ezelőtt a Pénzcentrum.hu-nak elmondta, hogy a fesztiválkártyát kifejezetten számukra fejlesztették, és a maga módján egyedülállónak tekinthető nemzetközi viszonylatban is: "Lengyelországban körülbelül három éve működik hasonló, PayPass érintésnélküli bankkártyás fizetési rendszer fesztiválokon, ezek azonban komoly banki hátteret igényelnek, és persze bankszámlával is rendelkezniük kell hozzá a felhasználóknak".

 

Fotó: Sziget.hu


A cél az, hogy teljesen készpénzmentes legyen a Sziget, a kártyával egyszerűbb és gyorsabb legyen a kiszolgálás - tudta meg a Pénzcentrum.hu Marinka Csabától, a Sziget Kulturális Szervezőiroda PR kommunikációs vezetőjétől. Ez a gyakorlatban több száz elfogadóhelyet jelent majd; mindegyik elfogadó helyen lehet NFC mobilfizetéses módszerrel is fizetni (ezt bővebben cikksorozatunk következő részében mutatjuk be olvasóinknak). A kártyákat bankkártyával is fel lehet tölteni és még folynak a pontok kijelölései, de legalább 40 ilyen feltöltő lesz a Szigeten.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jutalékot fizetnek a kereskedők

Idén is a 2010-ben bevált, a Metapay kártyaszogáltató által fejlesztett rendszert alkalmazzák, ugyanazokkal a feltételekkel, mint tavaly. Természetesen a kártyás fizetési rendszer alkalmazása sem teljesen ingyenes a kereskedők számára: két százalék jutalékot fizetnek a forgalom után. A fő termékek (például az alkoholos italok, az energiaital vagy az üdítő, amelyek mindenhol ugyanannyiba kerülnek a fesztiválon) - központilag kommunikált árakkal - fix árasak, tehát a szervezők ígérete szerint a jutalékot a kereskedők nem tudják átruházni a fesztiválozókra.

Vásárlóként talán kevésbé, azonban a pult túloldalán állókban talán felmerül a kérdés, hogy mi történik ebben a rendszerben a borravalóval, hiszen a legtöbben a kényelmetlen aprópénzről mondanak le az eladó javára, ami kártyás fizetésnél nem is jön számításba. Mint megtudtuk, a rendszer lehetőségként felajánlja a borravaló adását, amit a felhasználó dönt el.

Külföldi példa: a zseton a digitális technika elődje

Mint azt a Pénzcentrum.hu tavaly nyáron tapasztalta, más fesztiválokon is működik hasonló rendszer, mondhatjuk úgy is, hogy a Sziget által bevezetett digitális technológia elődje. Az újvidéki EXIT fesztivál területén például csak úgynevezett "tokennel" lehet fizetni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a pénzünket fel kell váltani zsetonokra, és azokkal tudunk sört/üdítőt/ásványvizet vásárolni. Érdekes, hogy a fesztivál területén gyakorlatilag nem lehet a sörnél és a bornál erősebb szeszesitalt kapni, ezért is működik az egyszerű token-rendszer. 

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm