31 °C Budapest

Magyar fesztiválon ilyen még nem volt: nagyot újít a Sziget

2011. április 19. 04:44

Tavaly a Balaton Soundon, majd pár héttel később a Szigeten debütált az a speciális kártyás fizetési rendszer, amely célja, hogy jelentősen lerövidítse a fesztiválok bárpultjai előtt gyakran kialakuló hosszú sorokat. A Hajógyári szigetről idén teljesen száműzik a készpénzt, de a kártyás rendszer a soproni VOLT-on és Zamárdiban is működik majd.

A Sziget Fesztivál egyik kiemelkedő technológiai innovációja idén a továbbfejlesztett Sziget kártya, amely maradéktalanul száműzi a készpénzt a fesztivál teljes területéről. Ennek segítségével a fesztiválozók még egyszerűbben, biztonságosabban, és gyorsabban tudnak fizetni a Sziget bármely pontján.

A szervezők szándéka szerint a fesztiválozóknak így már valóban semmi mással nem kell foglalkozniuk, csak azzal, hogy igazán jól érezzék magukat, hiszen minden tranzakció gyorsan, másodpercek alatt végrehajtható.

Így működik

A bejáratnál díjmentesen a vendégek rendelkezésére bocsátott Sziget kártya a fesztivál számos pontján feltölthető akár készpénzzel, akár bankkártyával. A kártyán maradt pénzt a fesztivál végeztével a feltöltő pontokon vissza lehet váltani. A regisztrált kártyatulajdonosok a kártya esetleges elvesztéskor azt letilthatják, és a kártyát, a letiltásig el nem költött összeggel együtt, visszakaphatják.

Az elfogadóhelyeken - azaz idén már mindenhol, ahol csak vásárolni tudunk a fesztiválon- az eladó beüti az összeget a POS-terminálba, nekünk pedig csak hozzá kell érintenünk a kártyánkat az olvasóhoz, és már meg is történik a tranzakció. Mindez három másodperc alatt. Ezután a kijelzőn megjelenik új egyenlegünk is, így nyomon követhető, hogy mennyit költöttünk. A fizetéskor tehát sem PIN-kód megadásra, sem aláírásra nincs szükség.

Gerendai Károly, a Sziget főszervezője egy évvel ezelőtt a Pénzcentrum.hu-nak elmondta, hogy a fesztiválkártyát kifejezetten számukra fejlesztették, és a maga módján egyedülállónak tekinthető nemzetközi viszonylatban is: "Lengyelországban körülbelül három éve működik hasonló, PayPass érintésnélküli bankkártyás fizetési rendszer fesztiválokon, ezek azonban komoly banki hátteret igényelnek, és persze bankszámlával is rendelkezniük kell hozzá a felhasználóknak".

 

Fotó: Sziget.hu


A cél az, hogy teljesen készpénzmentes legyen a Sziget, a kártyával egyszerűbb és gyorsabb legyen a kiszolgálás - tudta meg a Pénzcentrum.hu Marinka Csabától, a Sziget Kulturális Szervezőiroda PR kommunikációs vezetőjétől. Ez a gyakorlatban több száz elfogadóhelyet jelent majd; mindegyik elfogadó helyen lehet NFC mobilfizetéses módszerrel is fizetni (ezt bővebben cikksorozatunk következő részében mutatjuk be olvasóinknak). A kártyákat bankkártyával is fel lehet tölteni és még folynak a pontok kijelölései, de legalább 40 ilyen feltöltő lesz a Szigeten.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Jutalékot fizetnek a kereskedők

Idén is a 2010-ben bevált, a Metapay kártyaszogáltató által fejlesztett rendszert alkalmazzák, ugyanazokkal a feltételekkel, mint tavaly. Természetesen a kártyás fizetési rendszer alkalmazása sem teljesen ingyenes a kereskedők számára: két százalék jutalékot fizetnek a forgalom után. A fő termékek (például az alkoholos italok, az energiaital vagy az üdítő, amelyek mindenhol ugyanannyiba kerülnek a fesztiválon) - központilag kommunikált árakkal - fix árasak, tehát a szervezők ígérete szerint a jutalékot a kereskedők nem tudják átruházni a fesztiválozókra.

Vásárlóként talán kevésbé, azonban a pult túloldalán állókban talán felmerül a kérdés, hogy mi történik ebben a rendszerben a borravalóval, hiszen a legtöbben a kényelmetlen aprópénzről mondanak le az eladó javára, ami kártyás fizetésnél nem is jön számításba. Mint megtudtuk, a rendszer lehetőségként felajánlja a borravaló adását, amit a felhasználó dönt el.

Külföldi példa: a zseton a digitális technika elődje

Mint azt a Pénzcentrum.hu tavaly nyáron tapasztalta, más fesztiválokon is működik hasonló rendszer, mondhatjuk úgy is, hogy a Sziget által bevezetett digitális technológia elődje. Az újvidéki EXIT fesztivál területén például csak úgynevezett "tokennel" lehet fizetni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a pénzünket fel kell váltani zsetonokra, és azokkal tudunk sört/üdítőt/ásványvizet vásárolni. Érdekes, hogy a fesztivál területén gyakorlatilag nem lehet a sörnél és a bornál erősebb szeszesitalt kapni, ezért is működik az egyszerű token-rendszer. 

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?