15 °C Budapest

56 évesen nyugdíjazta magát a legendás cégvezér

2011. augusztus 25. 08:43

Az amerikai informatikai cég legendás társalapítója és tulajdonosa szerdán jelentette be távozását, s közölte, hogy Tim Cook, a vállalat ügyvezető igazgatója váltja a vezérigazgatói székben.

Az 56 éves Jobs egészségi állapota sok évvel ezelőtt romlott meg, s januárban ismét betegszabadságra ment. Azóta Cook vállára nehezedik minden ügy.

"Mindig mondtam, hogy ha eljön az a nap, amikor nem tudok többé megfelelni kötelességeimnek és az elvárásoknak, mint az Apple igazgatója, én leszek az első, aki ezt tudatja" - írta Jobs az igazgatótanácsnak és a cég alkalmazottjainak elküldött levélben. Hozzátette: "sajnos, ez a nap eljött. Ezért lemondok az Apple vezérigazgatói posztjáról".

A váratlan bejelentés hatására a New York-i értéktőzsde elektronikus kereskedési rendszerében 5,3 százalékkal esett az Apple-részvények árfolyama. Szakértők azonban úgy vélik, hogy a befektetőknek nincs okuk pánikra. "Olyan sok tehetséges ember dolgozik ott, és a vállalati kultúrába beleivódott az, ahogyan Steve minden részletre ügyelt" - mondta Gartner Van Baker elemző.

Jobs egészségi állapota 2003 óta kelt aggodalmat, amikor hasnyálmirigyrákot állapítottak meg nála. A műtét és alternatív gyógykezelés után visszatért a cég irányításához. A hogylétével kapcsolatos találgatások 2008-ban ismét felerősödtek, amikor jelentősen lefogyott. 2009 januárjában Jobs a "hormonháztartási egyensúly hiányával" magyarázta a súlyvesztést, majd féléves betegszabadságra távozott, amely alatt májátültetésen esett át.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Apple, a világ egyik legnagyobb szórakoztatóelektronikai és számítástechnikai cége, piaci értéke a szerda esti tőzsdezárás pillanatában 349 milliárd dollár volt. Az amerikai és a világpiacot legutóbb az érintőképernyős iPhone-okkal, iPadokkal és táblakomputerekkel forradalmasító Apple rajongói attól tartanak, hogy a cég dizájnvezérelt termékei kevésbé lesznek innovatívak Jobs távozásának esetén.

 

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?