14 °C Budapest

Márka nélkül: kínai modellek lepik el a táblagépek piacát

2011. július 19. 10:02

Az amúgy is rakétasebességgel növekvő táblagépek világpiacán mostanában a legjobban a márka nélküli távol-keleti modellek hasítanak. Igaz, még együttvéve sem előzik meg a termékkategóriát létrehozó Apple iPadjét - írja a Világgazdaság.

Tablet: tábla gép
Egyre nagyobb számban választanak tablet gépeket azok, akik személyi számítógépük mellett szeretnének egy kisebb egyszerűbb gépet használni levelezésre, böngészésre. Ezen a piacon eddig a netbookok voltak a nyerők, de a fizikai billentyűzettel rendelkező eszközök érájának véget vethet az idei év.

A márka nélküli modellek bizonyulnak mostanában a leggyorsabban növekvő kategóriának a tábla PC-k világpiacán - állítja egyik legutóbbi elemzésében az amerikai DisplaySearch. A piackutató számításai szerint a névtelen termékekből a múlt év utolsó negyedében még mintegy 567 ezret szállítottak a világpiacra, negyedévvel később már közel kétmilliót, ez több száz százalékos növekedésnek felel meg. A márka nélküli kategóriában egyértelmű a kínai fölény, a távol-keleti ország fogadja be a világméretű szállítások 44 százalékát. A névtelen tábla PC-k az idei első negyedévben már a teljes piac közel egyötödét képviselték.

Összességében negyedéves összevetésben a múlt év végi 10,2 millióról 5,2 százalékkal csökkent a globális táblagéppiac mérete, éves összehasonlításban viszont 13-szorosára bővülhetett, a múlt év első negyedévi 668 ezerről 9,7 millióra - derül ki az adatokból.

A táblagépek képzeletbeli dobogójának tetején továbbra is az amerikai Apple áll 54 százalékos világpiaci részesedéssel. Az ár - mint annyi más végfelhasználói terméknél - jelentős befolyást gyakorol ezekre a termékekre is. A márkás készülékeket az alapanyagköltségekhez képest még egészséges felárral lehet értékesíteni - vélik az elemzők. A fehér dobozos szegmens megjelenése ugyanakkor azt is mutatja, a piacnak el kell mozdulnia az alacsonyabb árkategóriák felé, hogy a vevőkör bővülhessen, egyebek mellett a diákokkal, akik a drágább készülékeket nem engedhetik meg maguknak, vagy hogy legyen megfelelő kínálat a világ fejlődő térségeiben is.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?