29 °C Budapest

Ezeken a helyeken ne fagyizz idén nyáron

2011. július 5. 10:32

A nyári hónapokban a hőmérséklet miatt gyorsabban romlanak az élelmiszerek, gyakoribbak az élelmiszer eredetű megbetegedések. A Pénzcentrum.hu Zoltai Annát, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszer és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztályának osztályvezetőjét kérdezte arról, hogy tároljuk ilyenkor a húsokat, hol vegyünk dinnyét, hol fagyizzunk, hol együnk lángost, azaz mire figyeljünk az étkezésnél, a legmelegebb hónapokban.


Okkal feltételezhetjük, hogy napjainkban az élelmiszerbiztonság már olyan szinten van hazánkban, amely lehetővé teszi, hogy ne kelljen félnünk a romlandónak tartott élelmiszereket megvásárolni, akár a legnagyobb kánikulában is. Tapasztalataik szerint nevezhetjük-e kockázatosnak a nyári szezont élelmiszerbiztonság szempontjából?

A nyári időjárási körülmények, illetve a nyári szabadságokhoz köthető tevékenységek valóban fokozhatják az élelmiszerbiztonsági kockázatot, gondolunk itt az utazásokhoz csomagolt elemózsiára, a szabadban történő ételkészítésre, utcai ételfogyasztásokra, a mosatlan zöldség-gyümölcs fogyasztására.

Az élelmiszer előállítók a hatályban lévő jogszabályoknak megfelelően termékeiken feltüntetik a tárolási hőmérsékleteket. A könnyen, gyorsan romlandó élelmiszerek gyártói által ajánlott hőmérséklet tartományokat az év minden napján be kell tartani, az független az évszakoktól. Ha ezt betartjuk, nincs nagyobb az élelmiszerbiztonsági kockázat nyáron, mint télen. Ha megszegjük, - azaz nem biztosítjuk folyamatosan a hűtési láncot - a nyári meleg hatására a termék hőmérséklete emelkedik, ami a baktériumok szaporodására kedvezően hat, és növeli az élelmiszerbiztonsági kockázatot.

Vannak olyan élelmiszerek (például tejtermékek, húsfélék) amelyekkel - elsősorban könnyebb romlandóságuk miatt- ajánlatosabb vigyázni a melegebb hónapokban. Melyek a legkockázatosabbak ilyen szempontból, az ellenőrzéseknél mik akadnak fel leggyakrabban a rostán?

A hűtést igénylő élelmiszerek esetében a hűtőláncot az előállítás és forgalmazás minden szakaszában biztosítani kell, amelyet az élelmiszervállalkozóknak dokumentáltan és folyamatosan szükséges ellenőrizni, mindaddig, amíg az élelmiszer az ellenőrzésük alatt van.. A gyorsan romló termékeknél nagy a vásárlói felelősség is, éppen ezért, ha az élelmiszer-áruházakban a megfelelő hőmérsékleten tárolt romlandó árukat, például nyers húst, baromfit a vásárlás során az üzletben kapható - vagy előrelátóan már magunkkal vitt - hűtőtáskába tesszük, és úgy szállítjuk haza, csökkentjük a veszélyt. Abban az esetben, ha nem biztosítjuk a hűtve tárolást és szállítást, nő az élelmiszerbiztonsági kockázat.

Gyakori hiba, hogy a nagyáruházakban a vevők órákig nézelődnek, miközben a kosarukban romlandó termékek vannak hűtés nélkül. Arra is figyelni kell, hogy a vásárló, vagy háziasszony sem a vásárlás, sem a későbbi kezelés során ne szennyezze be a közvetlen fogyasztásra szánt élelmiszereket pl. süteményeket, felvágottakat tisztítatlan zöldséggel, hőkezeletlen hússal, tojással.

Hiába a szigorú biztonsági szabályok, mégis előfordulhat, hogy az üzletben rosszul tárolták, csomagolták a terméket. Adna néhány tanácsot a nyári vásárláshoz? Mire ügyeljünk, mikor gyanakodhatunk?

A vállalkozó felel azért, hogy az általa forgalmazott termékek ne veszélyeztessék a fogyasztók egészségét. Ha például a vásárláskor azt látjuk egy mélyhűtött terméken, hogy deformálódott, jégkristályos és deres, az arra utal, hogy korábban az áru felengedett. Az ilyen termékeket nem kell megvásárolni. Ügyelni kell vásárláskor a csomagolás sértetlenségére is, továbbá a termékre vonatkozó magyar nyelvű információk meglétére.

Ha valamilyen termék érzékszervileg elváltozást mutat - megszokottól eltérő, zöldes, sárgás elszíneződés, nyálkás tapintat, a termékre nem jellemző un. idegen szag -, az romlottságra utal, az ilyen árut ne vásároljuk meg. Figyeljünk a jelölésekre, különösen a fogyaszthatósági/minőségmegőrzési időkre. Ha ezek nem egyértelműek, nehezen olvashatóak, akkor legyünk óvatosak, gyanakvóak a vásárlásnál, az ilyen terméket el kell utasítani.

 


Kényes kérdés a fagylaltok, jégkrémek esete. Mire kell figyelni jégkrém vásárlásakor, hogyan szállítsuk, tároljuk őket? Jelenthet-e veszélyforrást egy családi fagylaltozás? Előfordul, hogy nincsenek meg a szükséges higiéniai feltételek a fagyizókban? Mikor hagyjuk ott azonnal a fagyizót? Említene példát kirívó esetekre?

Fagylaltok, jégkrémek vásárlásánál is érvényes, hogy figyeljünk arra, milyen a termék állaga, külső megjelenése, például korábban nem olvadt-e ki. Az egyadagos kiszerelésű jégkrémeknél erre utalhat, ha a csomagolás anyaga a termékhez "ragadt".a termék deformálódott. Ilyen észlelésekor is mondjunk le a vásárlásról. Szállításuk, tárolásul - főleg, ha nagyobb távolságot kell megtenni - hűtőtáskában történjen, szennyeződéstől védetten. Általánosságban elmondhatjuk, hogy "egy családi fagylaltozás" ma már nem jelent veszélyt.

Az elmúlt években sokat változott a fagylalt előállításának technológiája. Talán ez is oka annak, hogy évek, évtizedek óta nincs tudomásunk fagylalt eredetű megbetegedésekről. Persze kirívó esetek előfordulhatnak. Ha azt látjuk, hogy a fagyizó szemmel láthatóan elhanyagolt, a fagylaltpult szennyezett, kétes tisztaságú "rongyokat" használnak a pult törölgetésére, és a személyzet higiénéje sem megfelelő, jobb, ha továbbmegyünk.

Nyaralás során gyakori, hogy büfékben, sütödékben étkezünk. Ezeknek azonban sokszor elég rossz hírük van. Mit tanácsol, mit fogyasszunk ilyen helyeken, és mi az, amit mindenképp érdemes elkerülni? Lehet-e veszélyes például a strandolók által kedvelt lángos?

Ha egy büfé vagy sütöde híre már eleve rossz, akkor oda ne is térjünk be. A létesítmény higiénés állapota sokat elárul, ezt a vásárló is észleli, hiszen szinte "belát" a konyhába, látja az ott dolgozók személyi higiénéjét is. Aki nagyon óvatos akar lenni, az ilyen helyeket kerülje el, vagy elsősorban frissensülteket fogyasszon. Általánosságban elmondható, hogy az alapos hőkezeléssel készített élelmiszerek kisebb kockázatot jelenthetnek, és felhívnánk a figyelmet az egyszer-használatos eszközök használatának előnyeire is, különösen ott, ahol a megnövekedett forgalom miatt a kisebb kapacitású mosogatási lehetőség problémát okozhat.

Ami a lángost illeti, az forró zsiradékban frissen készül, nagy élelmiszer-biztonsági kockázata nincs, inkább a különböző ízesítések (pl.: nem megfelelően tárolt tejföl, reszelt sajt) jelenthetnek veszélyt. A gondos lángossütők ezeket is hűtik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Szükséges-e a kánikulában jobban odafigyelnünk saját konyhánk tisztán tartására? Mire figyeljünk, ha zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk? Ráadásul közeleg a különösen kényesnek számító dinnye szezonja: itt mire figyeljünk?

Saját konyhánk tisztán tartására nemcsak nyáron kell odafigyelni, az igényes háziasszony folyamatosan tisztán tartja a konyháját, hűtőjét, kamráját, figyel a családja és önmaga egészségére. Nyersen fogyasztandó zöldség, gyümölcs előkészítésénél ügyelni kell annak alapos tisztítására, megmosására.

A közelgő dinnyeszezonnal kapcsolatban felmerülhet a kérdés, hogy egész dinnyét, vagy már a kereskedő által előre daraboltat, lékeltet vásároljunk?

Tudni kell, hogy ahol a dinnye darabolását végzik, ott ennek élelmiszerbiztonsági feltételeit biztosítani kell. Ez azért fontos, hogy a gyümölcs felszínéről a szennyeződés ne kerülhessen a vágással annak belsejébe.

A hatósági ellenőrzéseken kitérünk annak vizsgálatára is, hogy a vágás feltételei biztosítottak-e. Ha nagyon óvatosak akarunk lenni, akkor inkább egészben, lékelés, darabolás nélkül vásároljuk meg ezt a terméket, és otthon, mielőtt betennénk a hűtőbe, jó alaposan mossuk meg, távolítsuk el a felületén lévő szennyeződéseket. Egyébként is fontos aláhúzni a zöldségek, gyümölcsök fogyasztást megelőző alapos mosására vonatkozó régi, jól bevált szabályt.

 


Nyáron népszerű étkezési forma a grillezés: jelent-e ez veszélyt a családtagok számára, mire kell itt figyelni (például a hús alapos átsütése fontos lehet)? Van-e alapja annak a pletykának, mely szerint az áruházláncok az előpácolt grillhúsokat a maradék, félig-meddig romlott húsokból készítik?

A grillezés - amennyiben megfelelően végezzük - kellemes időtöltést jelent a nyári időszakban. Fontos a megfelelő alapanyag beszerzése, előkészítése, pácolása és tárolása. Az előkészített, pácolt húsokat felhasználásig hűtőszekrényben kell tárolni. A megfelelő hőkezelés, az alapos átsütés különösen baromfihúsnál lényeges, amely megbetegedést okozó kórokozóval is szennyezett lehet.

Az áruházláncok által előpácolt húsokra szigorú élelmiszer-biztonsági előírások vonatkoznak, azokat nem lehet félig romlott húsokból előállítani. Amennyiben a vásárlás során ennek gyanúja felmerülne, azt mindenképpen jelezni kell az érintett üzlet vezetőjénél, vagy az élelmiszer-ellenőrző hatóságnál.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?