25 °C Budapest

Illegális zugcukrászok teszik tönkre a magyar piacot

2011. június 27. 09:32

A hazai cukrászdák forgalma az elmúlt években mintegy harminc százalékkal csökkent. A szakma egyik nagy hátráltatója a feketegazdaság terjedése mellett a minőségi oktatás hiánya - írja a Magyar Hírlap.

"Az elmúlt évek gazdasági válsága sajnos érzékenyen érintette a cukrászokat is, azonban az ipartestület tagjai által február óta tapasztalt változások talán adhatnak némi okot a bizakodásra" - mondta Pataki János, a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete, illetve a Cukrász-, Fagylalt- és Csokoládékészítők Világszövetségének elnöke.

A forgalom országszerte mintegy harminc százalékkal csökkent az elmúlt években. Az ágazat egyik legnagyobb problémája a forgalomcsökkenés mellett a feketegazdaság terjedése: jelentősen megszaporodott az úgynevezett otthoni sütőnénik száma, akik - főleg vidéken - ipari mennyiségben készítenek megrendelésre tortákat, süteményeket. Az ilyen otthoni sütödék jogtalanul jelentős versenyelőnyre tesznek szert az engedélyekkel rendelkező cukrásziparosokkal szemben, hiszen ha közterheket nem kell fizetniük, jóval olcsóbban kínálhatják portékájukat. Élelmiszer-higié­niai szempontból sem felelnek meg az otthon árusított sütemények a szigorú előírásoknak.

Az ipartestület már egyeztetett a hatóságokkal, s ígéretet kaptak arra, hogy hamarosan utánajárnak a "feketézőknek". A feketegazdaság felszámolása azonban nem könnyű feladat.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?