11 °C Budapest

CBA, Coop: ekkor jön az olcsó cukor

2011. június 25. 10:32

Hamarosan piacra kerülhet az a kétezer tonna cukor, amelynek állami készletből történő értékesítéséről néhány hete született döntés - közölte Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős államtitkára.

Várhatóan hétfőn írja alá Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a 2.000 tonna cukor állami készletből történő felszabadításával, illetve annak értékesítésével kapcsolatos dokumentumokat. A jelzett mennyiségből 1.000-1.000 tonnát a Coop és a CBA üzletekben értékesítenek majd. A cukornak maximált ára lesz, kilónként 275 forintba kerül majd.

A cukor ára áprilisban enyhén csökkent, de a környező országokhoz képest még mindig Magyarországon kerül a legtöbbe a kristálycukor. Szlovéniában a kilónkénti ár 100 forinttal, Szlovákiában 67 forinttal alacsonyabb a magyarországinál. Ennek elsősorban az az oka, hogy a lakossági roham idején a kereskedők is feltöltötték készleteiket a drága cukorból és amíg az el nem fogy a raktárakból, aligha vásárolnak az olcsóbb édesítőszerből.

Csökken a cukor ára

A magyar állami készletek piacra dobása árversenyt indíthat be. Bár a 300 ezer tonna fölötti hazai cukorszükséglethez képest a 2 ezer tonnás állami cukorkészlet nem számít soknak, ám ha a Coop és a CBA boltok polcain megjelenik az olcsó cukor, a többi kereskedő vásárlói megtartása érdekében kénytelen lesz csökkenteni az édesítőszer árát.

A Pénzcentrum.hu már e hónap közepén megírta, hogy a jelenlegi árakon nem érdemes befőzéshez vagy pálinkafőzéshez édesítőszert vásárolni, hanem érdemes várni. Most egyértelműen kiderült, néhány héten belül már 275 forintért lehet majd cukrot venni a CBA és a Coop üzleteiben.

Drágul a csoki

Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke arról beszélt az MTI-nek, hogy néhány hónapja még többször is gondot okozott a gyártóknak az alapanyag, azaz a cukor beszerzése, ugyanis Magyarországon a felhasznált mennyiségnek csupán a harmadát állítják jelenleg elő.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ez a gond mostanra már megoldódott, azonban jelentkeztek helyette újak. Legjelentősebbnek a bevezetni szándékozott népegészségügyi termékdíj tekinthető, mivel az jelentős mértékben rontja a vállalkozások piaci helyzetét - mondta az elnök, aki úgy számol, hogy amennyiben a termékdíjat bevezetik, úgy Magyarországon az édességek ára 15-20 százalékkal drágulhat.

Védenék az ipart

Kardeván Endre a népegészségügyi termékdíj hatásáról annyit mondott az MTI-nek: a Vidékfejlesztési Minisztériumnak nem célja, hogy élelmiszeripari üzemeket zárjanak be, sőt inkább újak nyitását szeretnék ösztönözni. Ezért arra törekszik a még nem kiforrott tervezet véleményezése során, hogy az élelmiszeripari cégeket a lehető legkisebb kár érje ezzel kapcsolatban.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy azzal az alapvető céllal, hogy az egészségtelen termékek és ételek fogyasztását vissza kell szorítani, a Vidékfejlesztési Minisztérium is egyetért.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem