22 °C Budapest

Áfaemelés: bajban a pizzázók, cukrászdák

2011. július 1. 10:35

Július 1-től 25 százalékos áfát kell felszámítani az éttermekben, cukrászdákban elfogyasztott sütemények, pizzák után. Ha valaki elviszi a termékeket az üzletből, akkor továbbra is a kedvezményes, 18 százalékos áfakulcs terheli.

A hónap elején hatályba lépett az Európa Tanácsnak a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló uniós irányelvhez kapcsolódó végrehajtási rendelete (Vhr.), amely meghatározza az éttermi, illetve a vendéglátó-ipari szolgáltatásokat.

A Vhr. 6. cikke értelmében az éttermi és vendéglátó-ipari szolgáltatások olyan szolgáltatások, amelyek kész- vagy félkész ételek és/vagy italok emberi fogyasztásra szánt értékesítéséből állnak, és amelyeket az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérnek. Az ételek és/vagy italok értékesítése tehát csak az egyik összetevője a teljesítésnek, amelyben a szolgáltatások vannak túlsúlyban.

Az éttermi szolgáltatás a szolgáltatásnyújtó létesítményeiben, a vendéglátó-ipari szolgáltatás pedig a szolgáltatásnyújtó létesítményein kívül történik. Nem tekintendő ezen meghatározás szerinti éttermi vagy vendéglátó-ipari szolgáltatásnak a kész- vagy félkész ételek és/vagy italok, olyan értékesítése - függetlenül attól, hogy az magában foglalja-e a fuvarozást vagy sem - amelyet nem kísér semmilyen más kiegészítő szolgáltatás.

Mikor 25 a 18?

Ebből következően a 18 százalékos áfakulcs csak akkor alkalmazható a kedvezményezett termékek esetén, ha azokat termékértékesítés

Mi adózhat kedvezményesen?
Általánosságban a gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült termékek tartoznak a kedvezményes áfakulcs alá. Nem vonatkozik ez azokra az élelmiszerekre, amelyek 20 tömegszázaléknál több kolbászt, húst, vágási mellékterméket, belsőséget, vért, halat, rák és rákfélét, puhatestű vagy más gerinctelen víziállatot vagy a felsoroltakból álló bármilyen keveréket tartalmaznak. A legalább 40 tömegszázalék kakaót tartalmazó élelmiszer-készítmények sem adózhatnak az alacsonyabb áfakulccsal.

keretében adják el - válaszolta a Pénzcentrum.hu kérdésére az adóhatóság. Vagyis ha a termék fogyasztásához az értékesítő biztosítja a felszolgálást, terítést, megfelelő eszközöket, azok tisztántartását, kulturált környezetet, helyiséget, vagyis az értékesítés jellegében a szolgáltatás dominál, annak csak egy részeleme az adott "termék eladása", akkor szolgáltatásnyújtásról van szó. Ez esetben az értékesítés nem tartozik a kedvezményes adómérték alá.

Vagyis, ha valaki elviszi a cukrászdából a süteményt, a pékségből a kenyeret, vagy házhoz szállíttatja a pizzát, akkor 18 százalékos áfát kell fizetnie. Ha viszont az étteremben, cukrászdában, esetleg látványpékségben kívánja késsel, villával elfogyasztani, akkor 25 százalékos áfát kell az eladóknak felszámítaniuk.

Továbbra is nagy kérdés, hogy mi van abban az esetben, ha valaki papírtálcán, evőeszköz nélkül, de az üzletben fogyasztja el a sütijét, pizzáját.

Sakkoznak az árakkal a cukrászok

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Óriási terhet ró a cukrászdákra a kétféle áfakulcs alkamazása - hangsúlyozta érdeklődésünkre Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője. A cukrászdák egy részének visszajelzése szerint ugyanazt az árat fogják alkamazni a helyben fogyasztott, és az elvitt termékeknél, csak kétféle áfát számítanak fel.

Ezáltal abban az esetben is emelkedhetnek az árak, ha hazaviszik a vásárlók a süteményt, mivel a cukrászdák nem tudják lenyelni, vagy teljes egészében átterhelni a helyben fogasztókra az áfaemelést. A fogyasztóvédelmi hatóság jogi főosztályától kapott szóbeli tájékoztatás alapján az ellenőrzés során nem lesz majd jogsértő, ha a cukrászda egy árat alkalmaz - tette hozzá Selmeczi.

Az a fontos, hogy a fogyasztókat megfelelően tájékoztassák. Ha kétféle ára lesz a helyben fogyasztott, illetve az elvitt termékeknek, akkor a süteményes pultban a termék mellett lévő táblán két árat kell feltüntetni.

A kulturálatlan evést népszerűsíti az áfaemelés

A kétféle áfakulcs alkalmazása tovább csökkenti az éttermi fogyasztást, és még többen fogják papírtálcáról futtában megenni az ételt, és még inkébb a kulturálatlan fogyasztásra ösztönöz - mutatott rá kérdésünkre Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke. A 25 százalékos áfakulcs - néhány skandináv ország kivételével - sehol máhol nincs az Európai Unióban az éttermi szolgáltatásokra vonatkozóan. A magyarországi vendéglátóipari szolgáltatásoknak 2-2,5-szeresére kellene növekedniük ahhoz, hogy elérjék az uniós szintet.

Már az előző években is sokat bukott a vendéglátás amiatt, hogy a Gyurcsány-kormány 2007-ben nem kérte az Európa Bizottságtól, hogy további három évig kedvezményes áfakulcsot alkalmazhasson az éttermi szolgáltatásokra. Csehország, Ciprus, Málta, Lengyelország és Szlovénia 2010. december 31-ig fenntarthatta az áfakedvezményt - emlékeztetett a korábbi években elszenvedett versenyhátrányra az elnök.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?