Áfaemelés: bajban a pizzázók, cukrászdák

2011. július 1. 10:35

Július 1-től 25 százalékos áfát kell felszámítani az éttermekben, cukrászdákban elfogyasztott sütemények, pizzák után. Ha valaki elviszi a termékeket az üzletből, akkor továbbra is a kedvezményes, 18 százalékos áfakulcs terheli.

A hónap elején hatályba lépett az Európa Tanácsnak a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló uniós irányelvhez kapcsolódó végrehajtási rendelete (Vhr.), amely meghatározza az éttermi, illetve a vendéglátó-ipari szolgáltatásokat.

A Vhr. 6. cikke értelmében az éttermi és vendéglátó-ipari szolgáltatások olyan szolgáltatások, amelyek kész- vagy félkész ételek és/vagy italok emberi fogyasztásra szánt értékesítéséből állnak, és amelyeket az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérnek. Az ételek és/vagy italok értékesítése tehát csak az egyik összetevője a teljesítésnek, amelyben a szolgáltatások vannak túlsúlyban.

Az éttermi szolgáltatás a szolgáltatásnyújtó létesítményeiben, a vendéglátó-ipari szolgáltatás pedig a szolgáltatásnyújtó létesítményein kívül történik. Nem tekintendő ezen meghatározás szerinti éttermi vagy vendéglátó-ipari szolgáltatásnak a kész- vagy félkész ételek és/vagy italok, olyan értékesítése - függetlenül attól, hogy az magában foglalja-e a fuvarozást vagy sem - amelyet nem kísér semmilyen más kiegészítő szolgáltatás.

Mikor 25 a 18?

Ebből következően a 18 százalékos áfakulcs csak akkor alkalmazható a kedvezményezett termékek esetén, ha azokat termékértékesítés

Mi adózhat kedvezményesen?
Általánosságban a gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült termékek tartoznak a kedvezményes áfakulcs alá. Nem vonatkozik ez azokra az élelmiszerekre, amelyek 20 tömegszázaléknál több kolbászt, húst, vágási mellékterméket, belsőséget, vért, halat, rák és rákfélét, puhatestű vagy más gerinctelen víziállatot vagy a felsoroltakból álló bármilyen keveréket tartalmaznak. A legalább 40 tömegszázalék kakaót tartalmazó élelmiszer-készítmények sem adózhatnak az alacsonyabb áfakulccsal.

keretében adják el - válaszolta a Pénzcentrum.hu kérdésére az adóhatóság. Vagyis ha a termék fogyasztásához az értékesítő biztosítja a felszolgálást, terítést, megfelelő eszközöket, azok tisztántartását, kulturált környezetet, helyiséget, vagyis az értékesítés jellegében a szolgáltatás dominál, annak csak egy részeleme az adott "termék eladása", akkor szolgáltatásnyújtásról van szó. Ez esetben az értékesítés nem tartozik a kedvezményes adómérték alá.

Vagyis, ha valaki elviszi a cukrászdából a süteményt, a pékségből a kenyeret, vagy házhoz szállíttatja a pizzát, akkor 18 százalékos áfát kell fizetnie. Ha viszont az étteremben, cukrászdában, esetleg látványpékségben kívánja késsel, villával elfogyasztani, akkor 25 százalékos áfát kell az eladóknak felszámítaniuk.

Továbbra is nagy kérdés, hogy mi van abban az esetben, ha valaki papírtálcán, evőeszköz nélkül, de az üzletben fogyasztja el a sütijét, pizzáját.

Sakkoznak az árakkal a cukrászok

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Óriási terhet ró a cukrászdákra a kétféle áfakulcs alkamazása - hangsúlyozta érdeklődésünkre Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője. A cukrászdák egy részének visszajelzése szerint ugyanazt az árat fogják alkamazni a helyben fogyasztott, és az elvitt termékeknél, csak kétféle áfát számítanak fel.

Ezáltal abban az esetben is emelkedhetnek az árak, ha hazaviszik a vásárlók a süteményt, mivel a cukrászdák nem tudják lenyelni, vagy teljes egészében átterhelni a helyben fogasztókra az áfaemelést. A fogyasztóvédelmi hatóság jogi főosztályától kapott szóbeli tájékoztatás alapján az ellenőrzés során nem lesz majd jogsértő, ha a cukrászda egy árat alkalmaz - tette hozzá Selmeczi.

Az a fontos, hogy a fogyasztókat megfelelően tájékoztassák. Ha kétféle ára lesz a helyben fogyasztott, illetve az elvitt termékeknek, akkor a süteményes pultban a termék mellett lévő táblán két árat kell feltüntetni.

A kulturálatlan evést népszerűsíti az áfaemelés

A kétféle áfakulcs alkalmazása tovább csökkenti az éttermi fogyasztást, és még többen fogják papírtálcáról futtában megenni az ételt, és még inkébb a kulturálatlan fogyasztásra ösztönöz - mutatott rá kérdésünkre Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke. A 25 százalékos áfakulcs - néhány skandináv ország kivételével - sehol máhol nincs az Európai Unióban az éttermi szolgáltatásokra vonatkozóan. A magyarországi vendéglátóipari szolgáltatásoknak 2-2,5-szeresére kellene növekedniük ahhoz, hogy elérjék az uniós szintet.

Már az előző években is sokat bukott a vendéglátás amiatt, hogy a Gyurcsány-kormány 2007-ben nem kérte az Európa Bizottságtól, hogy további három évig kedvezményes áfakulcsot alkalmazhasson az éttermi szolgáltatásokra. Csehország, Ciprus, Málta, Lengyelország és Szlovénia 2010. december 31-ig fenntarthatta az áfakedvezményt - emlékeztetett a korábbi években elszenvedett versenyhátrányra az elnök.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24