20 °C Budapest

Felemás szigorítás az élelmiszer-címkézésben

2011. június 16. 10:02

A jövőben minden élelmiszer csomagolásán fel kell tüntetni az energia-, só-, cukor-, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalomra vonatkozó adatokat - számol be a Világgazdaság az európai uniós megállapodásról.

A tagállami kormányokat tömörítő Európai Tanács soros magyar elnökségének tárgyalói, az Európai Parlament és az Európai Bizottság képviselői szerdán megállapodtak az élelmiszer-címkézés reformjáról. Az új szabályok szerint valamennyi élelmiszer csomagolásán meg kell jeleníteni az energia-, só-, cukor-, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalomra, ez utóbbin belül kifejezetten a telített zsírsav tartalomra vonatkozó adatokat.

A rendelkezés gyenge pontja, hogy csak a mennyiségeket kell kötelezően feltüntetni, azt viszont már nem, hogy  az élelmiszerben lévő só-, zsír-, cukor- és energiatartalom mekkora hányadát teszi ki az irányadó napi bevételi értéknek (INBÉ), illetve az ajánlott napi bevitelnek (RDA). A százalékos bontású kimutatás feltüntetése önkéntes lesz, igaz, a tagállamok az uniós szabályoknál szigorúbb szabályozással is élhetnek. 

A szeszes italokra nem vonatkozik a kötelezettség. Az úgynevezett alkopop italokra - alacsony alkoholtartalmú, édesített szeszes italok - a tagállami kormányok eredetileg ki akarták terjeszteni a címkézési kötelezettséget, végül azonban nem került be a szabályozás hatálya alá ez a termékcsoport.

A sertés-, marha-, bárány- és kecskehús, valamint a baromfi esetében a jövőben kötelező lesz feltüntetni a származási országot is a címkén. A kezdeményezésnek elsősorban egészségügyi indokai vannak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?