Karácsonyi SMS-zápor: 38 millió ünnepi üzenet

Pénzcentrum
2010. december 28. 09:12

A közvetlen hozzátartozókat és a közeli rokonokat általában személyesen, a távolabbi rokonokat és a barátokat leginkább telefonon, míg az ismerősöket valamilyen közösségi portálon keresztül köszöntöttük karácsonykor. A mobiltelefon szolgáltatók összesítései szerint december 24. és 26 között körülbelül 38 millió ünnepi sms-t, illetve mms-t küldtünk egymásnak - írja a Napi Gazdaság.

Idén is elérkezett az ünnepi üdvözletek időszaka, bár a szilveszter még előttünk áll. Hol vannak már a képeslapok, valamint a kézzel írt levelek, egymás üdvözlése a technológia fejlődésével folyamatosan változik. Manapság egyre nagyobb teret kapnak a mobil kommunikációs eszközök, mint például az sms és az mms. A szöveges és képi üzenetek szerepe továbbra is rendkívül meghatározó karácsonykor.

A T-Mobile ügyfelei idén december 24-26. között 15 millió sms-t küldtek, a legnagyobb forgalmat 24-én bonyolították. A Telenor hálózatából közel 13 millió sms-sel és mms-sel kívántak kellemes ünnepeket a Telenor ügyfelei. Ugyanezen időszak alatt több mint 11 millió telefonhívást kezdeményeztek a vállalat előfizetői. A megnövekedett forgalom kiszolgálása az ünnepi időszak alatt - a társaságtól kapott tájékoztatás szerint - is zavartalan volt.

A T-Mobile és a Telenor mellett a Vodafone infrastruktúrája is állta a rohamot, a hálózat, amelyet a telekommunikációs cég szakemberei sikeresen felkészítettek a várható nagy terhelésre, problémamentesen működött - jegyezte meg a Vodafone. A társaság ügyfelei a karácsonyi ünnepek három napja alatt közel 10 millió sms-t és mms-t küldtek, valamint 8,5 milliónál is több telefonhívást kezdeményeztek.

A karácsonyi ünnepek alatt az ügyfelek más módon is gyarapították a távközlési cégek kasszáját, a T-Home-nál például az átlagos forgalomhoz képest csaknem megháromszorozódott az iptv-n "kikölcsönzött" filmek száma ebben az időszakban. Az igazi nagy telefonálási, sms-küldési láz pedig még hátravan, a Telenor tapasztalatai szerint a csúcsidőszak az új év beköszöntével esik egybe, hiszen január elsején a 0 és 1 óra közötti időszak az év legforgalmasabb órája.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azt viszont nagyon nehéz megmondani, hogy a távközlési cégeknek mekkora ajándékot hozott a karácsony, részben azért, mert az sms díja a csomagoktól függően is különböző, 22-41 forint között mozog, ráadásul az üzenetek egy részét a havidíj magában foglalja. Így tehát csak egy elméleti sms-bevételt lehet számolni, ami a három cég esetében így is meghaladhatta az egymilliárd forintot karácsonykor.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?