10 tipp: így vásárolj telefont karácsonyra

2010. november 30. 05:20

Nem kérdés, hogy a mobiltelefonok idén is a karácsonyi ajándékozási lista éllovasai lesznek majd. A Pénzcentrum.hu most az okos telefon-ajándékozáshoz ad tippeket.

1. Gondold át, mire használja a megajándékozott a telefont: csak beszélget és SMS-t ír, vagy internetezik, zenét hallgat, filmet néz, használja a Facebook-ot is. Ha az utóbbiról van szó, érdemes okostelefont választanod, ha az előbbiről, egy olcsóbb készülék is megteszi.

2. Nézz szét a szolgáltatók honlapjain, szánj időt a számlacsomagok áttanulmányozására! Használd a tarifa-és készülék- összehasonlító programokat. Az sem elképzelhetetlen, hogy egy kártyafüggetlen készülék olcsóbb, mintha számlacsomaggal együtt vennéd meg. Előfordul, hogy a műszaki szaküzletekben olyan telefont is találsz, amit a szolgáltatók boltjaiban nem forgalmaznak.

Tarolnak az okosok
A harmadik negyedévben a világpiaci mobiltelefon forgalom 35 százalékkal 417 millióra nőtt, ezen belül 96 százalékos növekedéssel közel megduplázódott az okostelefonok forgalma, és részesedésük a teljes forgalomban már 19,3 százalékra bővült - írja a Gartner piackutató cég negyedévi piaci elemzése.

Az év tizedik hónapjában 29 ezerrel 11,862 millióra emelkedett a három hazai mobiltelefon-szolgáltató teljes előfizető-száma. A forgalmat generáló ügyfeleké az előző hónaphoz képest közel 18 ezerrel 10,873 millióra nőtt - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

A tizedik hónap végére a teljes ügyfélszám alapján számolva a T-Mobile részesedése a szeptemberi 43,50 százalékról 43,45 százalékra, a Vodafoné 22,06 százalékról 22,02 százalékra csökkent, míg a Telenoré 34,44 százalékról 34,53 százalékra nőtt.


3. Vásárolj online! A mobilszolgáltatók honlapjai megbízhatóak, ráadásul sokszor néhány ezer forinttal olcsóbban veheted meg a készüléket, mint a boltban. A szállítást kérd az irodai címedre, így az ajándékot egyszerűbb lesz elrejteni a kíváncsi családtagok elől.

4. Ha családtagnak vásárolsz, nézz utána az ún. családi csomagoknak. Ez mindegyik magyar szolgáltatónál megtalálható, és ezer forint/fő/hó körüli összegért (vagy akár ingyen) díjmentesen, gyakorlatilag korlátlanul beszélgethettek csoporton (családon) belül. Akár az is lehet az ajándék, hogy egy évre előre befizeted rokonaidat egy ilyen csomagra.

5. Érdeklődj a kiválasztott telefonokról. Írd be a keresőbe a telefon típusát, márkáját: szinte biztosan találsz alapos, megbízható tesztet a készülékről.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

6. A szolgáltatók kínálnak kedvezményes részletfizetési lehetőségeket, akár 0%-os THM-re is. Igaz, így egy évig 3-5 ezer forinttal magasabb lesz a havi telefonszámla, de egy drágább készüléknél érdemes elgondolkozni ezen a lehetőségen.

7. Légy óvatos a használt telefonokkal. Ezek -bár áruk csábító lehet- általában nem a legújabb készülékek, és akár olyan hibájuk is lehet, ami első pillanatban nem tűnik fel. Használt készüléknél csak garanciális terméket vásárolj, és lehetőleg kerüld a piacokat!

8. A számhordozás akár hetekig is eltarthat, ezért ha karácsonyig szolgáltatót váltasz, érdemes mihamarabb elkezdeni az ügyintézést!

9. A szolgáltatók ezekben a hetekben akciós termékeket, kedvezményes előfizetéseket kínálnak: ezeket érdemes kihasználni, de figyelj oda a részletekre! Könnyen lehet például, hogy a kedvezmény csak a kétéves előfizetési időszak első két hónapjára szól!

10. A karácsonyi vásárlási csúcsszezon miatt könnyen lehet, hogy a kiválasztott készülék nem kapható mindegyik üzletben. Érdemes ezért vásárlás előtt informálódni a készletről, így időt - és felesleges utazgatást- spórolhatunk meg.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem