29 °C Budapest

Mikuláscsomag 199 forintért: mit visz a télapó a hiperekből?

2010. december 3. 05:22

Vasárnap estig, hétfő reggelig tart a hazai üzletekben a mikulásszezon. A kínálat bőséges, de az előrejelzések szerint idén kevesebb édesség kerül a gyerekek cipőjébe. Emiatt az árak nem nagyon növekedtek: a csokimikulás ára idén 200-300 és 1000-1200 forint között mozog.

A hazai boltok mikulásválasztéka igen széles, és rendkívül színes. Az aprócska figuráktól egészen a fél kilós óriásokig számtalan méretű, ízű és színű csoki mikulásból válogathat a vevő. A Pénzcentrum.hu saját felmérése szerint a legolcsóbbak a 15-60 grammos tejbevonó masszából készült figurák, ezek ára 30-80 forint között mozog. Azonban a valódi csokoládéból készült márkás termékekért, a diabetikus, vagy a kézzel készült édességekért már jóval többet elkérnek a kereskedők. Ezek ára márkától és súlytól függően 200-300 forinttól 1000-1200 forintig terjed.

 

Üreges csokoládé mikulásfigurák-  értékben mért - kiskereskedelmi forgalmának megoszlása a legutóbbi évek karácsonyi időszakában(Forrás: Nielsen)


Az idei télapószezon azonban nem lesz túl vidám a csokoládégyártók számára. A gazdasági válság miatt vékonyodott a szülők pénztárcája, így minden bizonnyal kevesebb édesség kerül a gyerekek csizmájába. Ez így volt tavaly is. Az AC Nielsen piackutató adatai szerint szezonális édességekből tavaly 700 tonnát meghaladó mennyiséget adtak el, ami 24 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Jó hír, hogy bár kevesebb csokimikulást vásárolunk, de jobban megnézzük, mire adunk pénzt. A minőségi édességek iránti kereslet ugyanis az átlagosnál kisebb mértékben esett vissza.

Keserűcsoki: 40 nap börtön mikuláscsomagokért
Két szlovák állampolgárságú nőt lopáson értek tetten múlt héten Salgótarjánban, egyikükre 80 ezer forintos pénzbírságot, társára 40 nap elzárást szabott ki a városi bíróság.

A két nő csaknem 16 ezer forint értékben lopott el mikuláscsomagokat és különböző élelmiszereket egy salgótarjáni szupermarketből, a rendőrök a biztonsági őr értesítésére érkeztek a helyszínre.

A rendőrség gyorsított eljárást kezdeményezett, a bíróság pedig még aznap le is folytatta a tárgyalást; az elzárás letöltését már a bűncselekmény estéjén megkezdte az egyik elkövető.


Auchan: fele csoki, fele tejbevonó

Az Auchanban az édességek kínálatában a csokoládé és a tejbevonó termékek egyaránt helyet kaptak. A tavalyi tapasztalatok alapján idén e két termékféleség várhatóan fele-fele arányban képviselteti magát az eladásokban.

A karácsonyi forgalmat megelőzően egy kisebb hullám mikuláshoz köthető, melynek nagy része az utolsó három napban realizálódik, de vannak, akik néhány nap késéssel vásárolnak és ajándékoznak mikulás figurát vagy mikulás csomagot. Ennek az lehet az oka, hogy sokan az ünnep után mennek családlátogatásra, és ilyenkor vesznek még mikulásokat a gyerekeknek.

"Érdekes, hogy bár a 2009-es piaci visszajelzések szerint tovább szűkült az alacsonyabb árú tejbevonó termékek aránya, az Auchannál ezzel szemben azt tapasztaltuk, hogy bár a forgalom nagy részét még mindig a tejcsokoládé mikulások és csomagok tették ki, de darabszámban közel ugyanannyi volt a tejbevonó és a tejcsokoládé termékek aránya" - mondta Gillemot Katalin, az Auchan kommunikációs vezetője.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az édességeket tekintve a teljes év végi forgalom kicsit több, mint harmadát teszi ki a Mikulás szezon, ebből jól látszik, hogy nagyobb hangsúlyt képviselnek a szaloncukrok és a desszertek a forgalomban. Az eladott darabszám tekintetében viszont fele-fele az arány a Mikulás-napi és a karácsonyi szezonrész között.

Tesco: csomagok 199 forinttól

A Tesco a szezonális édességekből több mint 300 különböző terméket forgalmaz, és bízva az élénk keresletben közel 3 millió mikulásfigurával és 1000 tonna szaloncukorral várja vásárlóit.

Idén már novemberben kikerültek a Tesco áruházak polcaira a csokoládémikulások, hóember és jegesmedve alakú édességek, valamint a mikuláscsomagok. Az áruházlánc idén 69 féle csokoládéfigurát és 31 féle mikuláscsomagot kínál. A kakaós tejbevonóból készült figurák már 9 Ft-tól, a tejcsokoládék 85 Ft-tól kaphatók, míg a csomagok ára 199,- és 2290,- Ft között mozog. A mikuláscsomagokba az édességek mellé színező készletek, bögrék és plüssállatok is kerültek.

A mikulásra szánt édességeken kívül a teljes szaloncukor választék is megtalálható az áruházakban november eleje óta. Idén jelentősen bővült a Tesco sajátmárkás szaloncukrok kínálata, illetve diabetikus termékekből is széles a választék. Az idei szezonban hat ízben kapható Tesco szaloncukor már "2-t fizet, 3-at kap" akcióban is elérhető. A Tesco gazdaságos zselés szaloncukor évek óta az eladási listák élén áll, így a vállalat idén is több tonnás szaloncukor forgalomra számít.

A hagyományosnak mondható szaloncukron és mikulás csokoládén kívül különleges édességek, például az újdonságnak számító csillag desszertek, csoki házikók, karácsonyi díszdobozban kínált dán vajas kekszek és az egyre népszerűbb Adventi csokoládé kalendáriumok is megtalálhatók a Tesco ünnepi édességkínálatában.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?