15 °C Budapest

Mennyibe kerül manapság egy tetoválás?

2010. november 18. 05:22

Drága divat a tetoválás. A legkisebb és legegyszerűbb minta "felvarratása" is 10-15 ezer forintba kerül. Ennél csak egy drágább dolog van: a megunt rajzolat eltávolítása. Egy ilyen kezelést 100 ezer forint alatt nemigen lehet megúszni.

Rengeteg világhírű színésszel, zenésszel találkozhatunk a Vanishing Tattoo top25-ön, azaz a tetovált hírességeket felsoroló listán. Rögtön az első helyen szerepel az épp hazánkban forgató sztár Angelina Jolie. Persze magyar hírességek is akadnak szép számmal, akik az önkifejezés e módját választják. Itt van például Ganxta Zolee vagy Mester Tamás. Az tehetségkutató zsűritagjának alkarját például a Richard Bach író könyveiből megihletett madártollat formázó különleges mű díszíti.
 
Bár a tetoválás, nem utolsó sorban a celebeknek köszönhetően, egyre elfogadottabb, de még manapság sem tűrik el minden társadalmi rétegben. Az ügyvédek, orvosok körében például tabunak számít a tetoválás. Sok tetovált értelmiségi küzd a negatív előítéletekkel. Sokat hallani az érintettektől például, hogy komoly nehézségeik vannak a munkahelykereséssel.

Mennyibe kerül?

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki mégis tetováló-tű alá akar ülni. A választható minták ára 10-15 ezer forinttól indul és mérettől, kidolgozottságtól függően akár több százezer forintot is elkérhet érte egy-egy tetováló szalon. A Pénzcentrum.hu által találomra megkérdezett néhány tetováló szalon egy 5 centi hosszú és 2 centi széles nonfiguratív mintáért például 10-15 ezer forintot kért el.

Manapság a kozmetikai tetoválás is nagyon népszerű, többnyire a hölgyek körében. A szemöldök, szemhéj valamint a száj szépészeti tetoválása során a kozmetikusok csak a bőr felsőbb rétegeibe juttatják be a festékanyagot így azok nemörök életűek. A festék minőségétől, a tetovált bőrfelület milyenségétől függően a természetes anyagok 3-8 év alatt felszívódnak. A beavatkozás minden esetben kétszeri kezelést igényel, melynek ára 20 ezer forinttól egészen 80 ezer forintig terjedhet.

Nem árt tudni azonban, hogy tetováláskor fennállhat a fertőzés veszélye. A Baywatch sztárját, Pamela Andersont például volt férje Tommy Lee fertőzte meg hepatitisz C vírussal, amikor egy tetováló szalonban ugyanazzal a tűvel varratták magukat. Különösen a fertőző májgyulladás, valamint az AIDS vírus átadásának a lehetősége indokolja, hogy mindenképp megbízható szakembert válasszunk, aki betartja a szigorú higiéniai előírásokat.
 
Kizárólag sterilizált eszközökkel szabad behatolni a bőrbe, valamint kifogástalan, egyszeri használatra készült tűt, kesztyűt, törlőruhát kell használni. A tetoválásra jelentkezők mindigfigyeljenek arra, hogy az egyszer használatos eszközöket előttük bontsák ki a csomagolásból és nem árt, ha a tetoválásra használatos speciális festék szavatossági idejét is leellenőrzik.
 
Előfordul, hogy valaki  szívesen megválna egy-egy elrontott, vagy fiatalon meggondolatlanul bevállalt tetoválástól. Korábban csak maradandó hegeket hagyó plasztikai sebészeti beavatkozással lehetett eltávolítani a nem kívánt ábrákat, feliratokat. Mára a helyzet a legmodernebb lézertechnikai berendezéseknek köszönhetően megváltozott. A bőrgyógyászok a q-kapcsolt lézer segítségével többszöri kezeléssel teljesen el tudják tüntetni a mintákat a bőrfelületről.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bőr alá juttatott festékszemcséket a berendezés szétrobbantja így azokat ez után az idegen anyagok eltávolításáért felelő falósejtek könnyen feldolgozhatják. Egy-egy ilyen kezelés ára 20 ezer forint körül mozog alkalmanként. Egy kisebb tetoválás eltüntetéséhez is körülbelül 6-8 kezelés szükséges. A Pénzcentrum által megkérdezett lézerspecialista elmondása szerint ő thetente 2-3 ember is felkeresi - ki halványítani, ki teljesen eltüntetni szeretné megunt bőrrajzát.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20