Állásinterjú, vagy spanyol inkvizíció? A hazugságvizsgáló azért már sok!

Pénzcentrum
2009. június 8. 05:50

A munkaadó-munkavállaló viszonya soha nem volt egyenrangú, most azonban még inkább a munkaadók javára billent a mérleg, hiszen az igazán elkeseredett állást keresők már szinte mindent megtennének, hogy ők legyenek a befutók. Azért minden kérdésnek ne dőljünk be!

Ma már számos olyan állásinterjú létezik, ahol a jelentkezőknek órákon keresztül szituációs gyakorlatokon kell részt venniük, szimulált munkahelyi problémákat kell megoldaniuk (legyen szó személyes, kollegális összetűzések, vagy elromlott faxgép kezeléséről), több száz kérdéses pszichológiai teszteket kell kitölteniük, és akkor a szokásos kérdésekről - mint hogy mik a legjobb/legrosszabb tulajdonságaink - még nem is esett szó.

Akadnak olyan cégek is - a Wall Street Journal cikke szerint - akik még ennél is cifrább dolgokat kérnek a jelentkezőktől. Egy befektetési bank például azt kérte a nőnemű, üzletkötőnek jelentkező pályázóktól, hogy csinos estélyi ruhába jöjjenek az interjúra, amilyenben a gazdag ügyfeleket szórakoztatni tudnák. Másutt azt kérik, hogy a jelentkezők egymást interjúztassák, és tegyék próbára egymás bátorságát ezalatt, ami szintén elég bizarr, és kínos helyzeteket szülhet.

Persze hasonló esetek nem csak a tengerentúlon fordulnak elő. Az adatvédelmi ombudsmanhoz beadott panaszok alapján akad olyan cég, amely az új munkavállalók megbízhatóságát poligráfos hazugságvizsgálattal állapítja meg, más esetekben olyan kérdőív kitöltésére kérték a jelentkezőket, amely a lakásviszonyokra, a szülők foglalkozására, tetoválásra, krónikus betegségre, dohányzási szokásokra is rákérdezett.

Jóri András adatvédelmi biztos szerint ezek a kérdések nem kapcsolatosak a munkaviszonnyal, vagyis cél nélküli és egyben jogszerűtlen is, ha az állásinterjún a munkaadó a családi állapotra, a lakásviszonyokra, a szülők foglalkozására, tetoválásra, krónikus betegségre, dohányzásra vonatkozó adatlap kitöltésére kéri a jelentkezőt, vagy poligráfos vizsgálatot kér.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ráadásul a krónikus betegség, dohányázásra vonatkozó kérdések különleges adatoknak minősülnek, amelyeket az adatvédelmi törvény rendelkezései szerint az érintett írásbeli hozzájárulása, vagy törvényi rendelkezés alapján lehet kezelni. A poligráfos hazugságvizsgálat alkalmazhatósága csak törvényben megfogalmazott alkotmányos garanciák mellett fogadható el, és csak büntetőeljárás keretében, amelynek célja különösen fontos társadalmi érdek kell, hogy legyen.

Az adatvédelmi törvény alapján a munkavállaló jogosult megtagadni a választ a megfelelő céllal nem rendelkező adatkezelést eredményező kérdésre.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm