2 °C Budapest

Állásinterjú, vagy spanyol inkvizíció? A hazugságvizsgáló azért már sok!

Pénzcentrum
2009. június 8. 05:50

A munkaadó-munkavállaló viszonya soha nem volt egyenrangú, most azonban még inkább a munkaadók javára billent a mérleg, hiszen az igazán elkeseredett állást keresők már szinte mindent megtennének, hogy ők legyenek a befutók. Azért minden kérdésnek ne dőljünk be!

Ma már számos olyan állásinterjú létezik, ahol a jelentkezőknek órákon keresztül szituációs gyakorlatokon kell részt venniük, szimulált munkahelyi problémákat kell megoldaniuk (legyen szó személyes, kollegális összetűzések, vagy elromlott faxgép kezeléséről), több száz kérdéses pszichológiai teszteket kell kitölteniük, és akkor a szokásos kérdésekről - mint hogy mik a legjobb/legrosszabb tulajdonságaink - még nem is esett szó.

Akadnak olyan cégek is - a Wall Street Journal cikke szerint - akik még ennél is cifrább dolgokat kérnek a jelentkezőktől. Egy befektetési bank például azt kérte a nőnemű, üzletkötőnek jelentkező pályázóktól, hogy csinos estélyi ruhába jöjjenek az interjúra, amilyenben a gazdag ügyfeleket szórakoztatni tudnák. Másutt azt kérik, hogy a jelentkezők egymást interjúztassák, és tegyék próbára egymás bátorságát ezalatt, ami szintén elég bizarr, és kínos helyzeteket szülhet.

Persze hasonló esetek nem csak a tengerentúlon fordulnak elő. Az adatvédelmi ombudsmanhoz beadott panaszok alapján akad olyan cég, amely az új munkavállalók megbízhatóságát poligráfos hazugságvizsgálattal állapítja meg, más esetekben olyan kérdőív kitöltésére kérték a jelentkezőket, amely a lakásviszonyokra, a szülők foglalkozására, tetoválásra, krónikus betegségre, dohányzási szokásokra is rákérdezett.

Jóri András adatvédelmi biztos szerint ezek a kérdések nem kapcsolatosak a munkaviszonnyal, vagyis cél nélküli és egyben jogszerűtlen is, ha az állásinterjún a munkaadó a családi állapotra, a lakásviszonyokra, a szülők foglalkozására, tetoválásra, krónikus betegségre, dohányzásra vonatkozó adatlap kitöltésére kéri a jelentkezőt, vagy poligráfos vizsgálatot kér.

Ráadásul a krónikus betegség, dohányázásra vonatkozó kérdések különleges adatoknak minősülnek, amelyeket az adatvédelmi törvény rendelkezései szerint az érintett írásbeli hozzájárulása, vagy törvényi rendelkezés alapján lehet kezelni. A poligráfos hazugságvizsgálat alkalmazhatósága csak törvényben megfogalmazott alkotmányos garanciák mellett fogadható el, és csak büntetőeljárás keretében, amelynek célja különösen fontos társadalmi érdek kell, hogy legyen.

Az adatvédelmi törvény alapján a munkavállaló jogosult megtagadni a választ a megfelelő céllal nem rendelkező adatkezelést eredményező kérdésre.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.30 10:44
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58