16 °C Budapest

Tudatos vásárlással a szegénység ellen - Magyarországon is

2010. október 15. 12:02

Magyarországon a felmérések szerint félmillió gyermek él mélyszegénységben, helyzetük 2007 óta romlott, és 2009-től a középosztálybeli családok lecsúszása is megindult, a társadalmi és területi egyenlőtlenségek tovább nőttek. A további elszegényedés megakadályozásához az elemzők és a témában jártas szociológusok szerint új gondolkodás és új eszközök szükségesek, amelyek a társadalmi felelősségvállalást és szemléletváltást is sürgetik.

Ehhez jó mintát jelenthet a több mint ötvenéves múltra visszatekintő Fair Trade mozgalom, mely a méltányos kereskedelem alapelvét hirdette meg, és a harmadik világ jellegzetes exporttermékeit karolta fel, elsősorban kávét, teát, cukrot, kakaót, banánt, kézműves termékeket. A minősített árucikkek forgalma az ezredfordulóra már az évi 400 millió dollárt (80 milliárd forint) is elérte.

Polai Bernadett, a Szolidaritás Egyesület elnöke szerint Magyarország régen megérett a hasonló civil kezdeményezésekre, a társadalomtudatos vásárlással nemcsak harmadik világbeli embereket, hanem magyar honfitársainkat is szükséges lenne segíteni.

Október 17: a Szegénység Világnapja
Az ENSZ közgyűlése 1992-ben a szegénység elleni küzdelem világnapjává nyilvánította október 17-ét. A világnap jelentősége, hogy ráirányítja a figyelmet a szegények problémájára, ugyanis érdekérvényesítő képességek hiányában a nélkülözők hangja egyre halkabb. Magyarországon a gyermekek, az idősek, az alacsony iskolázottságúak, a kistelepüléseken élők, a romák, a betegek és a fogyatékossággal élők a szegénység szempontjából legveszélyeztetettebb csoportok.

Az Európa Tanács 1998-ban kiadott nyilatkozata külön kiemeli, hogy a gyermekek helyzete sajátos feladatot ró a társadalomra. A gyermekek nem saját választásuk alapján születnek és nőnek fel szegény szülők gyermekeiként, amennyiben a gyermek tehát nem hibáztatható azért, mert szegény, az ok sem lényeges, aminek következtében a helyzet kialakult. Akár munkanélküliség, akár betegség, válás vagy a szülő lustasága az ok, egyik esetben sem foszthatók meg a gyermekek a teljes jogú állampolgárrá válás esélyétől.


A szociális és családtámogatás mellett a munkahelyteremtés, átképzés a legfontosabb eszköz a szegénység elleni küzdelemben. Bár évek óta számos hazai vagy EU finanszírozású program létezik, többek között vállalkozásösztönzések, képzések, vagy ideiglenes (tranzit) foglalkoztatások, a tapasztalatok alapján az átképzésre és bérjárulékra költött pénzek tartósan nem növelték a munkahelyek számát.

Ezzel szemben a "méltányos kereskedelem" gyakorlati alkalmazása segít az új munkahelyek teremtésében, a meglévők megtartásában, a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű emberek, gyermekeiket egyedül nevelő nők, veszélyeztetett fiatalok, megváltozott munkaképességűek egzisztenciateremtésében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Ezért szorgalmaztuk a Fair Trade mozgalom mintájára egy olyan, egyedülálló webvásártér életre hívását, amely a társadalomtudatos vásárlást erősíti. Hosszú távon ennek a mozgalomnak pozitív hatása lehet a társadalmi feszültségek, az állami költségvetést terhelő kiadások, és ez által akár az adóterhek csökkenésére is" - nyilatkozta a szociális kezdeményezés képviselője.

Az október 17-én, a Szegénység Világnapján induló kezdeményezés kizárólag a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű személyek (alacsony iskolai végzettségűek, kisgyermeket egyedül nevelő nők, megváltozott munkaképességűek, egészségkárosodottak, fogyatékkal élők, romák, tartós munkanélküliek, hátrányos helyzetű térségek és települések lakói, veszélyeztetett fiatalok) által előállított termékek forgalmazását végzi. A webvásártérre az eladó szervezetek, személyek feltölthetik az áruikat, és a vevők közvetlenül tőlük vásárolhatnak. A program a "2010 A Szegénység és a Társadalmi Kirekesztés Elleni Küzdelem Európai Éve" program keretében valósul meg.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem