24 °C Budapest

Pottyantós budi, bádogkád: magyar lakáspiaci valóság

2010. október 8. 18:02

Az idei Habitat Világnapon mutatták be a "Lakhatási jelentés 2011, Lakáshelyzet és egészség: Társak a szegénység elleni harcban" című jelentést Washingtonban. A tanulmány számos világszerte gyűjtött példával bizonyítja, hogy van összefüggés az otthonok állapota és a családok egészsége között.

Az idei tanulmány a lakások állapota - beleértve például a víz- és csatornarendszer meglétét vagy hiányát, a higiéniás állapotokat - és az egészségügyi helyzet összefüggéseit vizsgálja - írja az ingatlanmagazin.com. A szegény és a gazdag országokban egyaránt kimutatható a rossz lakáskörülmények hatása a népegészségügyi kérdésekre.

"A lakások állapota kritikus szerepet játszik a családok egészségi állapotában és a közösségek általános jól-létében" - hangsúlyozta Jonathan Reckford, a Habitat for Humanity szervezet vezérigazgatója.


Magyarországon 1,2 millió ember él olyan lakásban, amelyben nincs vécé vagy fürdőszoba, csatorna, és/vagy az épület alapozás nélküli illetve vályogfalú. Az ilyen, elfogadhatatlan minőségű lakások aránya különösen a hátrányos helyzetű térségek falvaiban, kisvárosaiban magas.

A szervezet javasolja, hogy a felelősök a jövőben az állampolgárok egészségének javítását tágabb kontextusban kezeljék, és a javasolt intézkedések olyan tipikusan az egészséggel összefüggő területeken kívül eső problémákra is terjedjenek ki, mint a lakáskörülmények javítása.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24