15 °C Budapest

Új otthonteremtési programon dolgoznak

Pénzcentrum
2010. szeptember 13. 09:02

Új nemzeti otthonteremtési program készül a szakminisztériumban - mondta Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium energiaügyi és otthonteremtési államtitkára egy szakmai konferencián.

A legnagyobb eredményt a Nemzeti épület-korszerűsítési program hozhatja, amelyben a legtöbb fontos szempont - például energiamegtakarítás, munkahelyteremtés, az energiafüggőség csökkentése - együttesen érvényesül - mondta az államtitkár. Kiemelt fontosságúnak nevezte az egészségügyi épületek energetikai fejlesztését; a kormány gyorsítva akarja elindítani ezen közösségi ingatlanok felújítását.

A gazdaságosan kitermelhető megújuló energiaforrásokból az éves magyarországi felhasználásnak legalább 36%-át lehetne fedezni az államtitkár szerint. Az energiaügyi és otthonteremtési államtitkárság legfontosabb feladata lesz az új Széchenyi terv 2014-ig érvényes tételeinek kidolgozása október végéig, párhuzamosan a hosszú távú, 2030-ig szóló stratégia kimunkálásával. A hosszú távú stratégiát november közepéig kell kidolgozni, ennek fő pillérei az ellátásbiztonság, a versenyképesség, a fenntarthatóság és a gazdaságélénkítés lesznek.

A jövő év őszéig a klímapolitikai stratégiát is módosítani kell, nagyjából ekkor fogja tárgyalni a kormány és a parlament a megújulók szabályozási környezetének témáját is. Ennek eredményéül a terv szerint 2013 elejétől állhat fel az új rendszer, amihez például az intézményrendszert is át kell alakítani. Bencsik szerint a liberalizációval az árak nem csökkentek, és az áramtámogatások is főleg a befektetői profitot növelik, miközben a távfűtés elvesztette versenyképességét, és egyre mélyül az energiaszegénység. Ezért a vállalkozás szabadságának elvét tiszteletben tartva a jelenleginél erősebb állami szerepvállalásra van szükség - mondta az államtitkár.

Lakásvásárlók figyelem! Itt a várva-várt nagy forinthitel körkép!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elsődleges nemzeti érdekek között az ellátás biztonságának növelése, az importfüggőség mérséklése, a költségek lehető legalacsonyabban tartása, az extraprofit visszaszorítása, az energiaszegénység csökkentése, a szolgáltatókkal való egyezség, illetve a környezetvédelmi megfontolások szerepelenk - hangzott el a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége által a BNV területén szervezett konferencián.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?